Mar 17, 2022

Norge på mobilshoppetoppen i stor internasjonal undersøkelse

Norge er det landet hvor flest har brukt mobiltelefonen sin til netthandel. Det viser en stor internasjonal undersøkelse i 13 vestlige land.

Hele 8 av 10 spurte nordmenn oppgir at de har brukt mobiltelefonen til å handle med. Det er mer enn i noen av de 12 andre landene i Klarna-undersøkelsen som omfatter Norden, Vest-Europa, USA og Australia.

– Det er en helt klar trend at nordmenn i økende grad både bruker, men også faktisk foretrekker, å gjøre sine innkjøp med mobiltelefonen. At vi er helt på topp har nok sammenheng både med den gode tilgangen til internett vi har i Norge, men også det at forbrukerne er langt mer bevisste og sjekker priser og lignende på mobilen, før de handler, sier markedsdirektør i Klarna Norge, Thomas Elvestad.

I løpet av de siste to årene med pandemi oppgir hele 1 av 2 nordmenn at de nå handler mer via mobiltelefonen enn de gjorde før dette. Det er spesielt i aldersgruppene mellom 18 og 24 år (74 %), men også 25-40 år (64 %) som nå bruker mobiltelefonen til netthandel langt mer enn tidligere.

Mange bruker mobiltelefon til å sjekke priser og produkter – også inni den fysiske butikken

Den globale undersøkelsen, som hadde mer enn 13 000 respondenter, viser at fremdeles er det flere som foretrekker PC eller Mac når de netthandler. Mer enn halvparten av nordmenn gjør dette. Samtidig så minket denne andelen i løpet av fjoråret, mens preferansen for mobilhandel økte. Nå oppgir 35 prosent at de foretrekker å bruke mobiltelefonen når de handler.

– Mobiltelefonen blir også i økende grad brukt til å gjøre research før nordmenn kjøper i fysiske butikker, spesielt når det gjelder klær og elektronikk. 85 prosent sier de gjør dette når de skal handle klær og sko eller elektronikk. Nesten 2 av 3 sier også at de alltid eller noen ganger sjekker varene på mobiltelefonen når de er inne i den fysiske butikken sier Klarnas markedsdirektør.        

Nordmenn har flest nedlastede apper på mobiltelefonen sin av alle

Ifølge Klarnas internasjonale mobilshoppingrapport er også nordmenn, sammen med nederlenderne, de som i gjennomsnitt har flest apper på mobiltelefonen sin, med hele 53. Det er hele 23 prosent flere apper enn gjennomsnittet for alle de 13 landene. Samtidig bruker halvparten av alle nordmenn mindre enn en fjerdedel av appene sine ukentlig. 1 av 4 bruker mindre enn 10 prosent av appene de har lastet ned.

1 av 4 har brukt digitale kort – langt flere foretrekker digitale betalingsløsninger

Hele 1 av 4 nordmenn har allerede brukt virtuelle kort for betaling på nett. Dette er en digital erstatning til de fysiske kortene.

– Mer enn 7 av 10 nordmenn oppgir imidlertid at de foretrekker å bruke et virtuelt kort fremfor et tradisjonelt plastkort når de handler på nett. Spesielt de yngre generasjonene foretrekker denne type kort hvor du ikke er avhengig av å ha kortet fysisk tilgjengelig når det skal brukes. Det tror vi er noe vi vil se langt mer av fremover – da det gjør handelen både enklere og mer fleksibel, sier markedsdirektør i Klarna Norge, Thomas Elvestad.

Så mange har shoppet med mobiltelefonen 

1

Norge 80%
2 USA

79 %

3

Østerrike

78 %
4 Finland 77 %
5 Spania 77 %
6 Sverige 77 %
7 Nederland 76 %
8 Italia 74 %
9 Storbritannia 70 %
10 Frankrike 68 %
11 Tyskland 67 %
63 %
57 %
12 Belgia 63 %
13 Australia 57 %