• Private login

    Continue in browser

    Log in to get an overview of your purchases, upcoming payments and settle them easily with one click.

  • Business login

    Log in to manage your orders, payout reports, store statistics, and general settings.

1. syysk. 2020

Verkkokaupalla meni hyvin kesällä: korut ja erotiikkatuotteet kävivät kaupaksi

Tämä kesä oli monella tapaa poikkeuksellinen, ja monet suomalaiset viettivät kesälomaa koti-Suomessa. Klarnan tuoreista tilastoista selviää, miten suomalaisten ostokäyttäytyminen on muuttunut kesän aikana.

Klarnan verkkokauppapulssin* mukaan suomalainen verkkokauppa kasvoi keväällä tiukkojen koronarajoitusten aikaan vahvasti, ja myynti on jatkunut hyvä myös kesän yli. Verkkokauppapulssi on koostettu Klarnan ostodatasta yli 6 000 suomalaista verkkokaupasta.

”Vaikka verkkokaupan myynti onkin laskenut hiukan kevään rajusta kasvukaudesta, on selvää, että verkkokauppa on kokenut todellisen pyrähdyksen. Todennäköisesti myös monet heistä, jotka tekivät ensimmäisiä verkko-ostoksiaan keväällä, jatkavat ainakin osittain ostosten tekoaan verkossa. Jos trendi seuraa aiempia vuosia, on todennäköistä, että suomalaisten verkkokauppojen myynti jatkaa kasvuaan taas elokuussa", toteaa Klarnan Suomen markkinointijohtaja Jannica Nyman.

Suomalaiset panostivat kesällä autoiluun, koruihin ja erotiikkatuotteisiin

Maantieteellisesti tarkasteltuna suomalaiset käyttivät henkilöä kohden eniten rahaa verkko-ostoksiin Uudellamaalla ja maan pohjoisosissa eli Lapissa, Kainuussa, Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla. Lisäksi verkkokaupasta ostetaan enemmän pienemmissä kunnissa, kuten Muoniossa, Tammelassa ja Enontekiöllä. Vain neljännes Suomen kahdestakymmenestä suurimmasta kaupungista ostaa enemmän verkossa kuin keskivertosuomalainen.

Alkuvuoteen verrattuna suomalaiset ovat panostaneet kesä-heinäkuussa enemmän autoiluun sekä ostaneet enemmän koruja, laukkuja, kelloja ja aurinkolaseja. Keväällä suurta kasvua nähnyt koti- ja puutarhatuotteiden kategoria kasvoi vielä kesäkuussa. Heinäkuussa sen sijaan eniten kasvaneiden tuotekategorioiden listalle nousi erotiikkatuotteet.
”Ulkomaanmatkailun vähentyminen on todennäköisesti tarkoittanut monille matkabudjetin käyttämistä kotimaassa. Näin ollen ei ole mahdoton ajatus, että osa rahasta on käytetty itsensä hemmotteluun. Tämä voisi myös selittää eroottisten tuotteiden myynnin piristymisen kesällä", Nyman jatkaa.

Karkeasti jaoteltuna eteläisessä Suomi on kesän aikana panostanut vaatteisiin, jalkineisiin ja elektroniikkaan, kun taas maan keski- ja pohjoisosissa on ostettu autoiluun sekä urheiluun ja vapaa-aikaan liittyviä tuotteita. Nämä tuotekategoriat ovat nostaneet eniten suosiotaan kyseisillä alueilla kesä- ja heinäkuussa verrattuna keskimäärin suomalaisen ostokäyttäytymiseen.

Maanantai syrjäytti kesällä sunnuntain suosituimpana shoppailupäivänä

Kesällä arkipäivät maanantaista torstaihin nostivat suosiotaan ostospäivinä verrattuna sunnuntaihin, jotka on yleensä ollut suosituin päivä tehdä verkko-ostoksia. Kesällä suomalaiset tekivät jopa 65 % enemmän ostoksia maanantaisin verrattuna lauantaihin, joka on verkkokaupan myynnin kannalta viikon huonoin päivä. Vuorokaudenajoista eniten suosiotaan nettiostosten tekemisessä nostivat aamuyön tunnit, aikainen aamu ja aamupäivä (03.00-12.00). Myös mobiilissa tehtyjen ostosten määrä on kasvanut kesällä yhdeksällä prosentilla.

Klarnan ostosindeksi, kesä-heinäkuu
Indeksi (100) edustaa keskimääräisen suomalaisen ostoksia, ja maakuntien vertailuluvut osoittavat, tehdäänkö kyseisessä maakunnassa keskiarvoa enemmän vai vähemmän verkko-ostoksia.
 

Maakunta  Ostosindeksi (1.6.–31.7.2020)
Lappi 124
Uusimaa 108
Kainuu 108
Pohjanmaa 106
Keski-Pohjanmaa 102
Pohjois-Pohjanmaa 101
Pohjois-Karjala 97
Kanta-Häme 97
Varsinais-Suomi 97
Keski-Suomi 96
Satakunta 95
Pirkanmaa 94
Kymenlaakso 94
Pohjois-Savo 91
Etelä-Pohjanmaa 90
Etelä-Savo 89
Päijät-Häme 88
Etelä-Karjala 88
Ahvenanmaa 45
 

* Klarnan verkkokauppapulssi pohjautuu Klarnan ostodataan yli 6 000 suomalaista verkkokaupasta. Katso liitteenä oleva raportti, jossa on tarkempaa tietoa ostokäyttäytymisestä Suomen 20 suurimmassa kunnassa sekä tilastot kunnista, joissa ostetaan eniten verkossa ja joissa verkkokaupan kasvu on ollut suurinta.

Lisätietoja:
Klarna Press Office, press@klarna.com