8 mrt. 20215 Min. leestijd

De 5 ondernemerstips van girlboss Josh Veldhuizen

Klarna logo

door Klarna

11 jaar geleden verscheen Josh Veldhuizen op tv met Modemeisjes met een missie. Daaropvolgend lanceerde ze haar modelabel en éérste collectie. Wie denkt dat dit toeval was, heeft het mis. Josh bedenkt en werkt haar bedrijfsplannen van a tot z uit. Een ondernemer in de dop met inmiddels een miljoenenbedrijf op haar naam. Ontdek haar belangrijkste tips voor een kick-ass carrière als ondernemer!

Tip 1: Zorg dat je affiniteit hebt met het product

‘Ik heb zo vaak van mensen gehoord: “Het is keihard werken, je gaat een keer op je bek en geld verliezen.” Daardoor wist ik waar ik aan begon. Mijn vader zei: “Ondernemen doe je 24/7 dus zorg dat je affiniteit hebt met het product.” Voor mij was dat mode. Ik hield van styling, winkelen en ben zelf heel creatief. “De slechtste keuze die ik kon maken en de moeilijkste branche,” aldus mijn vader. Zijn eerste advies heb ik opgevolgd, het tweede heb ik in de wind geslagen.’

Tip 2: Maak een bedrijfsplan en visualiseer het van a tot z

‘Als je wilt ondernemen: maak een bedrijfsplan. Ik heb mijn plan volledig uitgedacht, net zo lang tot ik het helemaal voor me zag. Ik onderzocht de markt, de doelgroepen, maakte een SWOT, berekeningen, een marketingplan en bedacht het tv-format Modemeisjes met een missie. Op die manier was ik extreem goed voorbereid. Ik geloofde echt in mijn plan en wist zeker dat het zou slagen. Dan kan je anderen ook overtuigen.’

Modemeisjes met een missie

‘Toen RTL mijn tv-format kocht, ben ik keihard aan de slag gegaan om mijn eerste samplecollectie te maken. De eerste collectie moest in de winkels hangen als ik op tv kwam. Ik ben overal heen gevlogen, heb stoffen uitgezocht, onderhandeld en geïnvesteerd in de samenwerking met productiepartners. Met de samples ben ik daarna langs de winkels gegaan. Mijn verkoopargument was duidelijk: dit wil je hebben want ik ben straks op tv. Het was dus zeker geen toeval dat mijn eerste collectie te koop was bij 60 winkels toen ik op tv kwam.’

Tip 3: Onderzoek de markt

‘Onderzoek de markt, de doelgroep en kijk waar vraag naar is. Wat kan er beter of welk product bestaat nog niet? Ik vond dat er een groot gat zat tussen de Zara’s, H&M’s en de grote high fashion modehuizen. Daarnaast miste ik zelf een product van hoge kwaliteit wat duurzaam geproduceerd was tegen een relatief goede prijs. Dat werd JOSH V, tot op de dag van vandaag een exclusief nicheproduct.’

Go with the flow

‘De groei van JOSH V ging sneller dan ik in mijn plan had berekend. Ik had zo’n 250.000 kijkers verwacht voor Modemeisjes met een missie. Dat werden er meer dan een half miljoen! Een verdubbeling van mijn verwachtingen en een dubbel groot bereik voor mijn collectie. Dat was mijn momentum. Als je in die flow zit moet je meegaan en schakelen. Ik heb niet geslapen, alleen maar gewerkt.’

Tip 4: Moneywise: start klein, met je eigen geld, maar denk groot

‘Het motiveert enorm om met je eigen spaargeld te starten. In de tijd dat ik mijn bv oprichtte moest je 18.000 euro storten. Dat zorgt voor commitment, ik had dat bij elkaar gespaard met modellenwerk dat ik sinds mijn 15e deed. Het startkapitaal heb ik gebruikt voor mijn vliegtickets, verblijf, de samples, de stoffen en de aanbetaling voor de productie.’

Independent woman

‘Naast mijn studie heb ik altijd gewerkt en gespaard. Een lening is heel duur en het zit zo in elkaar dat het risico altijd bij jou ligt. Zorg dat je zo min mogelijk afhankelijk bent van anderen. Na mijn tweede samplecollectie waren de orders zo hoog dat ik een lening moest afsluiten, een hele hoge. Die heb ik ook zo snel mogelijk weer afbetaald.’

Tip 5: Stick to your plan

‘Mijn strategie is altijd geweest om een wholesale merk te zijn met één eigen winkel: JOSHV.com. Ik kies bewust voor de samenwerking met bestaande winkels. JOSH V ligt wereldwijd in 400 winkels, de andere helft van de omzet komt via de webshop. Afgelopen jaar zag ik door corona veel merken volop inzetten op online verkoop. Dat sta je voor de beslissing: red je jezelf op korte termijn via online verkoop of kies je voor de samenwerking op lange termijn en steun je de winkeliers om jouw product te verkopen?’

#supportyourlocals

‘Ik koos voor mijn samenwerking met de winkeliers. Ook uit plichtsgevoel en de samenwerking die je jarenlang hebt opgebouwd. De online omzet zag ik exponentieel groeien doordat de winkels dicht moesten. Een deel van mijn omzet is naar campagnes gegaan waarin ik de winkeliers promootte. Daarnaast heb ik hen een gulle coulanceregeling aangeboden: korting, langere betalingstermijnen en de mogelijkheid om de collectie te retourneren. Financieel was dat een groot risico. Gelukkig heeft het goed uitgepakt. Zowel financieel als voor de samenwerking; de band met onze winkeliers is sterker dan ooit.’

Gouden tip voor succes

‘Vraag jezelf af: waar word je heel gelukkig van? Ik heb nooit de ambitie gehad om de grootste te worden, maar wel om de beste te zijn in wat ik doe. Een mooi bedrijf waar mensen fluitend naar hun werk gaan en waar alles klopt. Daar haal ik plezier en energie uit, dat is voor mij de definitie van succes.’

Blijf op de hoogte met Klarna.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang exclusieve kortingen, speciale winacties, nieuwe features en meer.

Volgende

Featured
15 dec. 20225 Min. leestijd
Featured
30 nov. 20223 Min. leestijd
29 nov. 20222 Min. leestijd

Copyright © 2005-2023 Klarna Bank AB (publ). Headquarters: Stockholm, Sweden. All rights reserved. Klarna Bank AB (publ). Sveavägen 46, 111 34 Stockholm. Organization number: 556737-0431