• Private login

  Continue in browser

  Log in to get an overview of your purchases, upcoming payments and settle them easily with one click.

 • Business login

  Log in to manage your orders, payout reports, store statistics, and general settings.

9 av 10 blev nöjda med sina julklappar

January 10, 2019

klarna-K.jpg

Klarna

Klarna

Shoppinghogtiderna2018Shoppinghogtiderna2018Klarna tog tempen efter det traditionsenliga julklappsbytandet med en undersökning*, och de allra flesta är riktigt nöjda med årets utväxling. Hela 9 av 10 uppger att de blev nöjda med sina julklappar, och av de få som blev missnöjda med någon julklapp tyckte de flesta att den kom från arbetsgivaren (5%). Färre än 1 av 10 uppgav att de har bytt eller kommer att byta någon av sina julklappar.

Bästa julklappen kom från (enligt Klarnas användare)

 1. Partner - 42%

 2. Barn - 29%

 3. Mamma - 28%

 4. Pappa - 17%

 5. Syskon - 14%

 6. Annan släkting - 6%

 7. Far/morföräldrar - 5%

 8. Kompis - 5%

 9. Arbetsgivaren - 3%

Viveka Söderbäck, Klarnas expert på konsumentbeteende: “Kul att så många är nöjda med sina julklappar, och det verkar speciellt som att partnern har haft bäst koll på önskelistan. Ofta pratas det om mellandagsrean som en tid då många byter de mindre genomtänkta gåvorna som inte fallit mottagaren i smaken, men bland våra användare kommer färre än en tiondel att byta någon julklapp överhuvudtaget.”

Ökad prismedvetenhet bland konsumenter

Det är fler och fler som handlar på nätet under de stora shoppinghögtiderna, och som Klarna tidigare rapporterat är det många som även planerar att handla julklapparna redan under ‘Black Week’ i slutet av november när många handlare erbjuder stora prisreduceringar. Det är även tydligt att fler väljer att handla när det är billigt under ‘Black Week’ (19-26 november) och mellandagsrean (25-31 december) jämfört med den traditionella julhandeln där de flesta handlare har ordinarie priser (1-16 december). Under 2016 spenderade Klarnas användare 12% mer under reahögtiderna än under den traditionella julhandeln, och på bara två år har motsvarande siffra mer än tredubblats och växt till 38%.

 • 1 av 4 uppger att de stora prisreduceringarna under shoppinghögtiderna gör att de sparar pengar

 • 2 av 5 gör fler spontanköp när det är billigare att handla under shoppinghögtiderna

 • 1 av 2 anser att möjligheten att handla när de vill men betala när det passar underlättar

 • 1 av 4 upplever att de har mindre pengar i januari än resten av året som en följd av de stora shoppinghögtiderna - men närmare hälften upplever inte någon skillnad alls

Viveka Söderbäck, Klarnas expert på konsumentbeteende: “Det är inte bara Black Friday och Black Week som växer snabbare än den traditionella julhandeln, utan även mellandagsrean visar högre tillväxt. Vi ser att fler i högre utsträckning väljer att fokusera sina köp till reahögtiderna, vilket tyder på ökad prismedvetenhet bland konsumenter. Allra tydligast är den utvecklingen i storstadsregionerna.”

Så här mycket mer shoppades det i Sveriges län under reahögtiderna (Black Week och mellandagsrean) än den traditionella julhandeln (1-16 december).

Sverige:

Snitt 38%

Mest:

 • Västra Götalandsregionen 43,2%

 • Stockholms län 42.9%

 • Region Skåne 41.6%

Minst:

 • Jämtlands län 21%

 • Dalarnas län 24,4%

 • Blekinge län 30,5%

* 1119 svenskar deltog i Klarnas undersökning

****

För mer information

Johanna Nyman, Senior Manager Communications

press@klarna.com

+46 (0) 72 855 83 29

Om Klarna

Klarna är en av Europas ledande betalningsleverantörer, och en nyligen licensierad bank, som vill revolutionera betalningar för både konsumenter och handlare. Företaget grundades i Stockholm 2005. Klarna erbjuder konsumenter möjligheten att betala nu, betala senare eller dela upp betalningen över tid, vilket ger en enkel, säker och smidig köpupplevelse. Klarna har idag 100 000 anslutna handlare. Klarna har 2 000 anställda, är verksamt i 14 länder och har idag 100 000 anslutna handlare.