• Private login

    Continue in browser

    Log in to get an overview of your purchases, upcoming payments and settle them easily with one click.

  • Business login

    Log in to manage your orders, payout reports, store statistics, and general settings.

Alla hjärtans dag: Blomförsäljningen på nätet exploderar - de är svenskarnas favoritbuketter

February 12, 2021

klarna-K.jpg

Klarna

Klarna

valentines2

Stockholm, 12 februari. Blomförsäljningen på nätet slår rekord inför Alla hjärtans dag, visar färsk statistik från Klarna. Under den gångna veckan har svenskarnas onlineköp av blommor ökat med 105% jämfört med samma period i fjol. Coronapandemin har gjort att konsumenter i högre utsträckning väljer att köpa sina kärleksgåvor på nätet istället för i fysiska butiker. “Försäljningen går riktigt bra och redan nu ligger vi långt över förra året”, säger Helene Adler, kommunikationschef på Euroflorist. Årets trendigaste bukett ser ut att bli en mix av rosa och röda rosor och tulpaner.

 

Den 14 februari är en dag då många väljer att visa uppskattning för sina nära och kära, och den klassiska blombuketten är för många ett säkert kort. Inte minst i dessa pandemi-tider, då många utnyttjar fördelarna med att beställa sina blommor på nätet istället för att besöka fysiska blomsterbutiker.

Klarna har tagit fram färsk statistik på hur blomförsäljningen på nätet har sett ut under veckan. Datan talar sitt tydliga språk. Onlineförsäljningen av blommor har ökat med 105% under perioden måndag till onsdag denna vecka, jämfört med samma period i fjol. Allra mest ökade handeln på måndagen då försäljningsvolymen ökade med hela 141%.

- Årets Alla hjärtans dag skiljer sig på många sätt från tidigare år på grund av pandemin. Men människors vilja att uttrycka sin kärlek genom att ge bort en fin blombukett är densamma. Möjligheten att beställa blommor på nätet som levereras på söndag är en perfekt lösning för alla som vill undvika trängseln i fysiska butiker. Klarnas data visar att rekordmånga svenskar har utnyttjat den här möjligheten, säger Viveka Söderbäck, Klarnas expert på konsumentbeteende.

Handlarna: Rekordmånga beställer blommor på nätet

Sveriges blomsterhandlare upplever just nu några av sina mest hektiska dagar på hela året, och det är många som kallar in extra personal för att erbjuda sista minuten-beställningar och expressleveranser.

Flera blomsterhandlare vittnar om rekordintresse, och kan nu avslöja hur svenskarnas trendigaste blombuketter kommer se ut under Alla hjärtans-veckan. 

- Försäljningen går riktigt bra och redan nu ligger vi långt över förra året. Att skicka blommor har blivit det perfekta sättet att visa omtanke och kärlek, säger Helene Adler, kommunikationschef på Euroflorist. 

Även hos Interflora har man noterat en ökad försäljning under veckan, men flaggar för att beställningarna kommer öka ännu mer i helgen.

- Vi vet av erfarenhet att det är många av våra kunder som handlar både spontant och verkligen i sista sekund just kring Alla hjärtans dag. Men det mesta tyder på att vi går mot en fördubblad försäljning mot förra året, säger Louisa Blomstrand, marknads- och e-handelschef på Interflora.

Klarnas data visar att det framför allt brukar vara männen som är sena med att beställa blommor. Deras andel av blomköpen online ökade under fjolåret från 51% under veckan inför Alla hjärtans dag till 68% på själva dagen. 

Trendigaste blombuketterna inför årets Alla hjärtans dag

En bukett röda rosor är en klassiker att ge bort på Alla hjärtans dag. Men rosa verkar vara årets blomtrend, enligt Euroflorist. 
 
- Trenden går mot mixbuketter med rosor och tulpaner i rosa och rött. Rosa är också hittills minst lika populärt som rött, säger Helene Adler, kommunikationschef på Euroflorist.

Interflora noterar samma trend, och lyfter särskilt fram tulpaner som är i säsong nu.
 
- Våra blomsterkassar och askar brukar också vara storsäljare. Vi har till och med en kasse som heter ”Frierikassen” som är den ultimata kärleksgesten. Vi kan också se att det blir mer populärt att lägga till andra gåvoprodukter som choklad, doftljus och spa-kit till sina Blommogram vilket är väldigt kul att se, säger Louisa Blomstrand, marknadschef på Interflora.

Tydligt uppsving för blombud under pandemin

Det senaste året är det många som inte har kunnat träffa sina anhöriga i samma utsträckning som de är vana vid. Enligt Euroflorist uppger 9% av alla svenskar att de skickar mer blommor nu än tidigare, vilket också känns igen hos Interflora. 

- Blommor har blivit en viktig budbärare för all den kärlek och omtanke som våra kunder har behov att visa nu när det är svårare att ses. Det har skapat ett enormt försäljningstryck och under perioder förra året hade vi en tre- till femdubblad omsättning, säger Interfloras marknadschef Louisa Blomstrand.

På grund av de riktlinjer vi har i Sverige för att minska smittspridningen minskar blomförsäljningen i fysiska butiker. Men handlarna gynnas ändå av att allt fler beställer blommor på nätet.

- Vi vet att det är tack vare våra blombud som många butiker lyckas hålla verksamheten igång. Vi är självklart glada att kunna hjälpa våra florister nu när de har det tufft, säger Helene Adler, kommunikationschef på Euroflorist.

För mer information:
Niklas Gillström
Press- och public affairschef Klarna
niklas.gillstrom@klarna.com 
0730-81 73 91

Om Klarna: 
Klarna är en av världens ledande betalningsleverantörer och en fullt licensierad bank, som vill revolutionera betalningar och banktjänster, och skapa smidigast möjliga shoppingupplevelse för både konsumenter och handlare. Företaget grundades i Stockholm 2005, och är med en nuvarande värdering på drygt 90 miljarder kronor Europas högst värderade privata fintechbolag, och ett av de högst värderade privata fintechbolagen i världen. Klarna erbjuder konsumenter möjligheten att betala nu, betala senare eller dela upp betalningen över tid, vilket ger en enkel, säker och smidig köpupplevelse överallt. Klarna har idag 200 000 anslutna handlare, 3 500 anställda och är verksamt i 17 länder. Bland Klarnas handlare finns varumärken som H&M, IKEA, Expedia Group, ASOS, Michael Kors, Nike, Superdry, Sephora, Samsung, Zara, Boozt, Sonos och Daniel Wellington, som genom Klarnas innovativa shoppingupplevelse erbjuder tjänster som sträcker sig bortom betalningar, och ger konsumenterna möjlighet att ta kontroll över sina personliga ekonomi. För mer information, besök klarna.com.