• Private login

  Continue in browser

  Log in to get an overview of your purchases, upcoming payments and settle them easily with one click.

 • Business login

  Log in to manage your orders, payout reports, store statistics, and general settings.

Årets mest efterlängtade löningsdag är här - så här spenderar svenskarna sin lön

January 24, 2019

klarna-K.jpg

Klarna

Klarna

VivekaSöderbäck

För många har väntan på lönen känts extra lång under januari efter den utgiftstunga perioden i slutet av året med shoppingintensiva perioder som Black Week, julhandel och mellandagsrea samt resor, mat och andra festligheter under jul- och nyårsfirandet.

“När lönen nu kommer kan det bli svårare att ta sig fram livsmedelsbutiken än på köpcentret med tanke på att livsmedel är det första som mer än hälften av svenskarna väljer att spendera pengar på”, säger Viveka Söderbäck, Klarnas expert på konsumentbeteende.

Det första svenskarna spenderar sin lön på:

 1. Livsmedel (53%)

 2. Shopping (7%)

 3. Café, barer och restauranger (7%)

Men det är inte bara i Januari som många upplever att pengarna börjar sina mot slutet av månaden. Även om 84% av de yrkesverksamma som deltog i undersökningen* uppgav att pengarna räcker till hela månaden, upplevde var sjunde svensk att de inte gör det. Det är framförallt kvinnor som upplever att pengarna inte räcker till, och ofta överför pengar från sitt sparkonto i slutet av månaden.

Det första svenskarna sparar in på när lönen börjar ta slut:

 1. Shopping (29%)

 2. Café, barer och restauranger (17%)

 3. Festande (12%)

Appar hjälper konsumenter hålla koll på pengarna

De digitala verktygen som hjälper konsumenter att hålla reda på ekonomin blir fler och fler, men det är många svenskar som ännu inte utnyttjar möjligheten.

 • 1 av 4 svenskar har eller vill ha en digital app som hjälpmedel för att få en bättre översikt över sin ekonomi - och detta gäller nästan hälften av svenskarna i åldersgruppen 18-29 år.

 • Av de som redan använder en digital app är det vanligast bland personer i åldersgruppen 18-29 år (29%), höginkomsttagare (21%), och män (20%).

“Det kommer fler och fler smarta lösningar som hjälper konsumenter med vardagsekonomin. De digitala verktygen blir både fler och bättre, och jag tror att vi kommer uppleva en kraftigt ökad användning av dessa i framtiden. Det är också troligt att fler banker kommer att vilja erbjuda sina kunder en förbättrad överblick över privatekonomin jämfört med dagens linjära plus- och minusposter på kontoutdraget”, säger Viveka Söderbäck.

Kreditkort mindre populärt bland unga

Digitala betalningsmetoder är på frammarsch, och de traditionella kreditkorten är mindre populära bland yngre konsumenter. Anledningarna till detta är flera:

 • Hälften är negativa till att använda kreditkort

 • Främst är det kvinnor (59%) och personer yngre än 30 år (65%) som är negativt inställda till att använda kreditkort.

 • Var tredje man som är negativ till användningen av kreditkort uppger att det är med anledning av räntor.

“För många har det traditionella kreditkortet spelat ut sin roll och de yngre generationerna har ofta en negativ inställning till kredit överlag. Det är för att möta dessa förändrade behov, vi har tagit fram ett betalkort som erbjuder personlig anpassning och flexibla betalsätt. Konsumenten ställer själv in vilka belopp som ska dras direkt från kontot eller samlas på en månadsfaktura. Att skapa smidiga köpupplevelser samtidigt som vi hjälper våra kunder att få en god överblick och kontroll över vardagsekonomin är viktigt för oss då vi ser att konsumenterna efterfrågar detta”, säger Viveka Söderbäck.

****

* 1069 svenskar deltog i Klarnas undersökning

För mer information

Johanna Nyman, Senior Manager Communications

press@klarna.com

+46 (0) 72 855 83 29

Om Klarna

Klarna är en av Europas ledande betalningsleverantörer, och en nyligen licensierad bank, som vill revolutionera betalningar för både konsumenter och handlare. Företaget grundades i Stockholm 2005. Klarna erbjuder konsumenter möjligheten att betala nu, betala senare eller dela upp betalningen över tid, vilket ger en enkel, säker och smidig köpupplevelse. Klarna har idag 100 000 anslutna handlare. Klarna har 2 000 anställda och är verksamt i 14 länder.