• Private login

  Continue in browser

  Log in to get an overview of your purchases, upcoming payments and settle them easily with one click.

 • Business login

  Log in to manage your orders, payout reports, store statistics, and general settings.

Bara 1% av svenska singeltjejer vill betala på första dejten

February 14, 2021

klarna-K.jpg

Klarna

Klarna

  Sverige hyllas ofta som ett land som ligger i framkant vad gäller jämställdhet, men när det kommer till dejting verkar vi fortfarande hålla fast vid traditionella mönster. En färsk undersökning som YouGov utfört på uppdrag av Klarna inför Alla hjärtans dag visar att bara 1% av alla kvinnliga singlar tycker att de ska betala på första dejten. Och männen verkar hålla med. Bara 2% av männen tycker att den de går på dejt med ska betala. Däremot vill hälften (55%) av kvinnorna dela lika på notan, men det är färre män (32%) som vill splitta på första dejten.
 
- Att ha ordning på sina fakturor är uppenbarligen sexigt, men samtidigt ska man som man inte vara snål utan gärna bjuda på dejten. Gör man en kreativ tolkning av undersökningsresultaten verkar svenska tjejers dröm man vara en som är bjussig och tar notan som en romantisk gest, men tar vara på kvittot och för in utgiften i sin månadsbudget, säger Viveka Söderbäck, Klarnas expert på konsumentbeteenden.

Ska det bli en andra dejt gäller det att du har ordning på din ekonomi. Bland de som är singlar så väljer nämligen majoriteten bort en potentiell partner om den är oansvarig med pengar och inte har ordning på sin ekonomi. Detta är särskilt viktigt för kvinnor då 65% skulle välja bort en potentiell partner om de fick veta att den inte har koll på sin ekonomi. Motsvarande siffra bland männen är 50%. Att ha en ansvarsfull inställning till pengar är också en gemensam faktor för dem som redan är i en fast relation. Majoriteten (63%) av de som är i en relation upplever nämligen att deras partner har en ansvarsfull inställning till pengar, och sparar mer än de slösar.

- Man kan tänka sig att man har bättre förutsättningar för ett lyckat förhållande om man har koll på sin ekonomi, det blir helt enkelt en sak mindre att tjafsa om med sin partner. Det handlar inte om att man måste tjäna en massa pengar, utan att man är ordningsam med det man har och anpassar sig därefter, säger Viveka Söderbäck.

Det är inte bara första dejten som vi håller fast vid traditionella mönster. När det kommer till Alla hjärtans dag så är det oftare män i relation köper något till sin partner, och det är fler kvinnor som uppger att de söker uppmärksamhet från sin partner. 55% av alla män planerar att uppvakta sin partner på något sätt på Alla hjärtans dag och 35% planerar att köpa en present. Endast 18% av kvinnorna planerar att köpa något till sin partner på Alla hjärtans dag.

Kuriosa kring Alla hjärtans dag:

 • 18-25-åringar, närmare tredubblar (+170%) sin andel av köpen av blommor jämfört med en normal vecka. Bland 26-35-åringar, som oftare skickar blommor till vardags, ökar andelen också kraftigt (+58%).
 • Männen ökar sin andel av blomköpen kraftigt både veckan innan (+51%) och under själva Alla hjärtans dag (+68%).
 • Män ökar också både snittordervärdet och andelen köp av smycken och accessoarer på Alla hjärtans dag. Men veckan innan är snittordervärdet lägre än resten av året (-1%), även fast andelen köp från män ökar med 21%.
 • Ovan statistik antyder att män köper billigare smycken och accessoarer veckan innan, men att de som är ute i sista stund tar i rejält för att kompensera väntetiden som uppstår i väntan på leveransen.
 • Bland kvinnor så är det erotiska produkter som sticker ut i statistiken. En vanlig dag står män för 59% av onlineförsäljningen av erotiska produkter och kvinnor för 41%. Men just på Alla hjärtans dag ökar dock andelen kvinnor som köper erotiska produkter med 9%.

För mer information:
Louise Sallander
PR Manager
+46736323140
louise.sallander@klarna.com