• Private login

    Continue in browser

    Log in to get an overview of your purchases, upcoming payments and settle them easily with one click.

  • Business login

    Log in to manage your orders, payout reports, store statistics, and general settings.

BE - Belgen vaker bezig met persoonlijke geldzaken dan andere nationaliteiten

May 10, 2022

klarna-K.jpg

Klarna

Klarna

Banking SkyHighControl Emotional 3x2

Een op de drie Belgen houdt zijn financiën echter helemaal niet op orde

Brussel, 10 mei 2022 - Ongeveer 3 op de 4 Belgen (72%) zijn sterk geïnteresseerd in persoonlijke geldzaken. Een cijfer waarmee ons land op de eerste plaats staat, gevolgd door Finland (71%), Noorwegen (69%) en Nederland (68%), en waarmee wij ver boven het mondiale gemiddelde uitkomen (65%). Vooral Belgische millennials en Gen X zijn bezig met geld (74% voor beide groepen, vergeleken met 69% wereldwijd). Die belangstelling betekent niet meteen dat zij ook orde scheppen in hun portemonnee, aangezien 30% van de consumenten niet maandelijks bijhoudt aan welke posten zij hun geld besteden. Dit blijkt uit een onderzoek van Klarna, de wereldwijd toonaangevende dienstverlener op het gebied van bankieren, betalingen en shoppingdiensten. Klarna’s kwartaalrapport onderzoekt op welke manier technologie bepaalt hoe mensen overal ter wereld denken over geld en betalingen. Om consumenten betere instrumenten in handen te geven waarmee zij hun dagelijkse geldzaken kunnen regelen, kondigt Klarna vandaag ook de lancering aan van het financieel overzicht, een nieuwe functie in de Klarna-app. Dit dynamische dashboard met een pakket hulpmiddelen voor geldbeheer laat consumenten kristalhelder zien waar zij hun geld aan uitgeven. Zo kunnen ze actief ingrijpen en hun geldzaken precies regelen zoals zij dat zelf willen. 

Mensen beschikken over steeds meer innovatieve digitale oplossingen om geld te besparen, zijn helemaal mee met de technologie en stellen meer belang in geldzaken. Hierdoor gaan ze ook anders bankieren. Meer dan de helft van de Belgen doet dat mobiel (53% in het 4e kwartaal 2021, 55% in het 1e kwartaal 2022). De jongere generaties maken vaker gebruik van financiële diensten, vooral om geld over te schrijven, uitgaven in categorieën in te delen en hun spaargeld te beheren. De meeste consumenten (68% in België, 68% wereldwijd) zetten een deel van hun maandelijkse inkomen opzij. Wereldwijd zetten van degene die sparen gemiddeld 12% van hun inkomen opzij (hetzelfde % in België). De Belgische Gen Z’ers (21%) en millennials (14%) zetten echter meer opzij dan het nationale en wereldwijde gemiddelde.

De Belg heeft nog altijd een baksteen in de maag
Waarvoor wordt er gespaard en belegd? De Belg heeft nog altijd een baksteen in de maag. De aankoop van een eigen woning is een belangrijk doel voor Gen Z’ers, die het mondiale gemiddelde van 35% met vijf procent achter zich laten (40%). Overal ter wereld dient spaargeld als buffer om onvoorziene uitgaven op te vangen, de belangrijkste reden waarom alle generaties geld opzijzetten (35%). Belgen lijken echter niet zo geobsedeerd door een appeltje voor de dorst aangezien slechts 10% van hun spaargeld naar die buffer gaat. De resultaten wijzen er ook op dat heel wat Belgische consumenten niet beschikken over de nodige bancaire instrumenten om precies te weten waar zij hun geld aan uitgeven: 30% van de consumenten hield de vorige maand niet in de gaten waar hun geld precies naartoe ging.

Wilko Klaassen, Directeur voor België bij Klarna merkt op: “Met het huidige economische klimaat, blijkt uit onze enquête dat het voor de Belgische consument belangrijker dan ooit is om slim om te gaan met geld en doordacht te budgetteren. Uit de gegevens blijkt echter dat die consument niet beschikt over de nodige digitale instrumenten om hier vastberaden mee aan de slag te gaan. Wij willen consumenten daarbij helpen, zodat ze beter inzicht krijgen in hun uitgaven en zich aan hun budget kunnen houden, dankzij de lancering van de nieuwe financiële overzichtsfunctie.”

De gemiddelde Belg heeft circa 72 euro in zijn of haar portemonnee zitten …
De helft van de Belgen betaalt het liefste met plastic (51%). In vergelijking daarmee doet 1 op de 5 Belgen (24%) zijn aankopen via smartphone en betaalt slechts 20% het liefste met contant geld. Dat de Belgen liever niet met contant geld betalen maar aan andere betaalmethoden de voorkeur geven, is ook te zien aan de dikte van hun portemonnee. De gemiddelde Belg heeft 72 euro aan contanten bij zich, een daling ten opzichte van het vorige kwartaal (4e kwartaal 2021) toen dit nog 77,5 euro was. Ter vergelijking: het gemiddelde bedrag aan contanten dat een Amerikaan op zak heeft is omgerekend 92 euro, het hoogste bedrag van alle landen. 

… en haalt 2,9 keer per maand geld uit de muur, in geen enkel Europees land gebeurt dat vaker
Gemiddeld halen Belgen 2,9 keer per maand geld uit een bankautomaat. Dat is het hoogste aantal keer per maand in alle onderzochte Europese landen. Leuk weetje: van alle leeftijdsgroepen halen Belgische Gen Z’ers het vaakste geld uit de muur (5,1 keer per maand, bij de babyboomers is dat 1,7 keer per maand) hoewel ze het liefste betalen via digitale diensten. Dit wijst erop dat de vraag naar digitale diensten groter is dan het aanbod.

Financieel overzicht in één oogopslag
Uitgaande van de bevindingen van de Money Management Pulse, heeft Klarna in het tabblad ‘Financiën’ van de Klarna-app de nieuwe financiële overzichtsfunctie ingevoerd met een heleboel krachtige instrumenten voor een duidelijk inzicht, zodat de Belgische consumenten hun persoonlijke geldzaken doordacht kunnen regelen:

  • Budgettering
    Consumenten kunnen in het tabblad ‘Financiën’ een maandelijkse toelage vastleggen en op die manier bepalen hoeveel geld zij met Klarna gaan uitgeven. De voortgangsbalk geeft duidelijk aan hoeveel geld uit het vastgelegde budget al gespendeerd is, zodat consumenten hun uitgaven goed in de gaten kunnen houden. Dit geldt voor alle aankopen waarbij zij Klarna gebruiken (aan de kassa betalen met Klarna of eenmalige kaarten van Klarna gebruiken in de Klarna-app).

     
  • Uitgavenposten
    Alle aankopen die met Klarna zijn betaald, worden automatisch ondergebracht in categorieën zoals kleding, huis of boodschappen. Op die manier kunnen consumenten meteen zien waar hun geld naartoe gaat, zodat ze bewuster kunnen beslissen hoe ze hun geld besteden. Consumenten kunnen de categorie van een bepaalde aankoop aanpassen als zij dat willen. Dit betekent dat zij zelf bepalen hoe zij hun geld beheren.
  • Maandelijkse uitsplitsing
    Een intuïtief en interactief staafdiagram laat consumenten zien waar zij hun geld maand na maand aan uitgeven en in hoeverre dit overeenstemt met hun gemiddelde uitgaven. De staven in het diagram hebben elk een eigen kleur die aangeeft welk aandeel aan elke categorie is uitgegeven. Zo valt makkelijk af te lezen hoe de uitgavenpatronen na verloop van tijd veranderen.

Lees het volledige Klarna Money Management rapport hier.