• Private login

    Continue in browser

    Log in to get an overview of your purchases, upcoming payments and settle them easily with one click.

  • Business login

    Log in to manage your orders, payout reports, store statistics, and general settings.

BE - Data toont aan dat meer dan de helft (63%) van Belgische consumenten winkelen via hun smartphone

March 15, 2022

klarna-K.jpg

Klarna

Klarna

wish edited

Brussel, 15 maart 2022 - Mobiel winkelen zit in de lift. Dat bleek uit recent onderzoek van Klarna, een toonaangevende wereldwijde retailbank, betaal- en shoppingdienst. Maar liefst  63% van de Belgische shoppers winkelt via hun smartphone en geeft de voorkeur aan virtuele kaarten als digitale betaalmethode . 

De meerderheid van de Belgische consumenten winkelt via hun smartphone. Zo’n 63% heeft aankopen gedaan met zijn of haar mobiel apparaat in 2021. Dat ligt echter nog steeds lager dan het wereldwijd gemiddelde (71%).  Er is dus zeker nog ruimte voor groei. En die groei komt wellicht sneller dan gedacht: Belgische consumenten winkelen het vaakst met hun gsm in vergelijking met slechts twee jaar geleden (60%), wat meer is dan in Italië (58%) en in Scandinavische landen (Finland 55%, Zweden 54% en Noorwegen 50%). Een groot deel van die groei wordt aangedreven door Gen Z en Millennials: maar liefst 78% van de Belgische Gen Z’ers en 75% van de Belgische Millennials winkelt vandaag meer via hun smartphone in vergelijking met twee jaar geleden. Maar let wel: de meerderheid van de Belgische consumenten (66%) winkelt nog steeds het liefst via een traditionele desktop of laptop.

In-store winkelen met een digitale voetafdruk
Betekent dit dat we niet fysieke winkels links laten liggen? Helemaal niet. 3 op 5 (59%) Belgische consumenten gebruikt een smartphone om producten te zoeken terwijl ze in een fysieke winkel shoppen. In de categorie Kleding en Schoenen wordt het vaakst omnichannel gewinkeld: 4 op 5 Belgen (81%) zegt deze producten online op te zoeken voor tot een aankoop overgaan in een fysieke winkel Multifunctionele winkelervaringen die naadloos in elkaar overlopen, genieten de voorkeur van de Belgische consument omdat hun winkeltraject eenvoudiger wordt (83%) en omdat ze tijd besparen (76%). 

Bye bye plastic!
Belgische consumenten houden tijdens het shoppen vaak rekening met het milieu: in vergelijking met andere nationaliteiten gebruikt de Belg vaker apps en diverse diensten om de milieu-impact van producten te controleren alvorens ze overgaan tot een aankoop (55%). In een internationale ranking staat België op de derde plaats van de 13 deelnemende landen.

En er is meer: Virtuele kaarten zijn aan opmars bezig nu shoppers minder plastic willen in hun leven en daarom opteren voor digitale oplossingen. 63% van de Belgische shoppers kiest in toenemende mate een volledig digitaal plaatje tijdens het online shoppen. Deze trend is het grootst bij Gen Z’ers (73%) en Millennials (72%) die liever énkel digitale kaarten zouden gebruiken.

Klarna's 2021 Mobile Shopping Report onderzocht meer dan 13.000 consumenten in 13 verschillende landen om te begrijpen hoe de winkelgewoonten van consumenten veranderen en steeds afhankelijker worden van smartphones, wat deze adoptie net stimuleert en of die opkomende trends mobiele winkelgewoonten in de toekomst zullen veranderen.

Over de Klarna app 
Klarna’s app geeft consumenten de mogelijkheid om met Klarna te winkelen en te betalen bij élke online winkel, door middel van eenmalige, virtuele kaarten. Deze alles-in-één winkelervaring bevat een waaier aan slimme functies die consumenten helpen tijdens het volledig winkel traject: van eerste inspiratie tot tools voor na de aankoop. Consumenten kunnen deals spotten, hun betalingen eenvoudig beheren, een overzicht krijgen van hun gekochte, bewaarde en geretourneerde artikelen, hun leveringen en de CO2-impact van hun aankopen volgen,... En nog veel meer!  Dit jaar worden nog meer functies gelanceerd.