• Private login

    Continue in browser

    Log in to get an overview of your purchases, upcoming payments and settle them easily with one click.

  • Business login

    Log in to manage your orders, payout reports, store statistics, and general settings.

BE - Gen Z'ers positief gestemd over eigen financiële toekomst ondanks huidige klimaat

September 8, 2022

klarna-K.jpg

Klarna

Klarna

matt-ragland-02z1I7gv4ao-unsplash

Brussel, 8 september - Belgische Gen Z'ers zien hun financiële toekomst positief in én nemen die (nog meer) in eigen handen. Ze sparen en beleggen duurzaam: terwijl oudere generaties hogere uitgaves verwachten, zoeken Gen Z'ers naar manieren om in de toekomst meer te sparen. Dat blijkt uit onderzoek van Klarna, toonaangevende wereldwijde retail bank, betaal- en shoppingdienst. Klarna's Money Management Pulse onderzoekt de invloed van technologie op onze kijk op geld en betalingen.

Dat Belgische jongeren steeds meer financiële kennis hebben, komt niet als een verrassing: 63% van de Gen Z'ers zegt veel belangstelling te hebben voor hun persoonlijke financiën. Dat stemt overeen met andere, oudere generaties (Millennials 65%, Gen X 68%, Baby Boomers 66%). Belgische Gen Z'ers zijn echter optimistischer over hun financiële toekomst. Ondanks discussies rond dalende koopkracht, geloven Gen Z’ers (61%) dat ze er binnen een jaar financieel beter voor zullen staan (tegenover Millennials 42%, Gen X 22%, Baby Boomers 7%).

En er is meer: een derde van hen (29%) heeft de ambitie om de komende maanden meer geld te sparen dan anders, opnieuw meer dan bij de oudere generaties (Millennials 19%, Gen X 11%, Baby Boomers 3%). Slechts 16% van de Gen Z'ers denkt dat ze minder zullen sparen. 

"Mensen willen graag de flexibiliteit hebben om hun geld uit te geven op hun eigen voorwaarden. We zien dit bij alle generaties, maar vooral bij jongeren: zij zoeken de vrijheid om te winkelen hoe en wanneer ze willen. Bij Klarna focussen we ons op het aanbieden van de beste shopbeleving, door consumenten betaal- en shopoplossingen te geven die passen bij hun persoonlijke behoeften, transparant zijn én gemakkelijk bij te houden zijn via onze Klarna-app", aldus Wilko Klaassen, Directeur voor Klarna België

Jongeren sparen meer en beleggen actief om hun spaargeld te laten groeien
De combinatie geld en jongeren heeft vaak een negatieve bijklank: jongeren geven te veel uit en kennen de echte waarde van dingen niet. Data toont echter een ander verhaal: Belgische Gen Z'ers sparen gemiddeld een vijfde (21%) van hun inkomen, twee keer zoveel als bij Gen X (10%) en Baby Boomers (10%). Ondanks de nog lage rente houden Gen Z’ers hun geld graag veilig opgeborgen: vier op vijf laat geld op hun spaarrekening staan. Maar liefst een derde van de Belgische Gen Z'ers (32%) investeert actief om hun spaargeld te laten groeien met aandelen, fondsen of andere vormen van belegging.

Milieuvriendelijke beleggingen zijn gewild
...en Gen Z investeert graag duurzaam. Geld laten groeien en tegelijk de planeet gezond houden is een belangrijke pijler voor elke generatie. Eén op drie (29%) van de Belgische consumenten kiest ervoor om in ecologisch duurzame bedrijven te beleggen (en 40% overweegt dit te doen). 30% zegt echter vooral te kiezen voor het beleggingsproduct met het hoogste rendement, ongeacht of het duurzaam is of niet.