• Private login

    Continue in browser

    Log in to get an overview of your purchases, upcoming payments and settle them easily with one click.

  • Business login

    Log in to manage your orders, payout reports, store statistics, and general settings.

BE - Twee op de drie Belgen zijn van plan te profiteren van Black Friday

November 22, 2022

klarna-K.jpg

Klarna

Klarna

desktop-checkout-woman

Brussel, 22 november - Een van de belangrijkste winkelperiodes van het jaar is opnieuw aangebroken: Black Friday, uitgebreid met Black Week en Cyber ​​Monday, staat voor de deur. En het lijkt er niet op dat de populariteit van Black Friday bij de Belgische consument snel zal afnemen.

Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Klarna, de wereldwijd toonaangevende dienstverlener op het gebied van bankieren, betalingen en shoppingdiensten. Uit gegevens van Klarna blijkt dat bijna twee op de drie Belgen (62%) eraan denken om tijdens Black Friday een deal te scoren (39%), of daar al zeker van zijn (23%). Dit geldt vooral voor de jongere generaties, waarbij 47% van Gen Z'ers zeker weet dat ze die Black Friday-deal zullen pakken. Millennials volgen met 31% en babyboomers blijven achter met 8%.

59% van de Belgen beweren dat ze tijdens Black Friday meer online zullen winkelen dan vorig jaar...
Fysieke winkels spelen nog steeds een essentiële rol voor Black Friday. Veel retailers hebben hun online aanwezigheid echter uitgebreid om te voldoen aan de toenemende digitale verwachtingen van de consument. In België zegt 59% dat ze meer online zullen winkelen in vergelijking met vorig jaar. Vooral millennials (74%) en Gen Z'ers (73%) verwachten nog meer online te shoppen, terwijl babyboomers ook hier achterblijven (31%).

…maar waarom is online winkelen zo populair?
Belgische shoppers kopen vooral online omdat ze zeggen dat het hen tijd (77%) en geld (70%) bespaart, belangrijke elementen waar consumenten in de huidige context naar op zoek zijn. Wanneer ze online winkelen, vinden ze het ook gemakkelijker om prijzen te vergelijken (73% versus 27% in de winkel) en is er een breder productaanbod (73% versus 27% in de winkel). 63% koopt ook online omdat ze er meer betalingsmogelijkheden hebben. De belangrijkste redenen waarom Belgen nog steeds fysiek winkelen, zijn betere sociale interactie (84% versus 16% online) en betere klantenservice (76% versus 24% online).

Of het nu in de winkel of online is, Belgische consumenten zeggen dat ze uitkijken naar Black Friday voor goede deals en om geld te besparen.

Online shoppers zijn beter voorbereid
Gezien de huidige economische context zoeken Belgen naar manieren om vooruit te plannen en hun uitgaven beter te beheren. Uit het Klarna-onderzoek blijkt dat maar liefst 77% van de Belgische online shoppers bewust aan het winkelen is en al weet wat ze gaan kopen, terwijl slechts 44% van de in-store shoppers dat doet, wat bij die groep leidt tot meer spontane aankopen. Belgische online shoppers zijn ook meer geneigd het juiste moment af te wachten: 65% van hen wacht tot Black Friday om grotere aankopen te kopen, vergeleken met 49% van de in-store shoppers. In verhouding met vorig jaar gaan vier op de vijf Gen Z'ers en millenials vaker prijzen tussen retailers vergelijken en doen ze een groter deel van hun kerstinkopen tijdens de Black Friday periode.


Belgen kopen hun seksspeeltjes het liefst online
Onderdelen of accessoires voor auto's is de enige categorie waarvoor Belgen het liefst in fysieke winkels winkelen (48% versus 30% die meer online winkelt). Naast de ‘huis & tuin’ categorie, waar winkelen gelijk verdeeld is over online en in-store (beide 37%), heeft in de overige 8 van de 10 productcategorieën online shoppen tijdens Black Friday de voorkeur boven fysiek winkelen. Seksspeeltjes is de categorie waarvan de meeste Belgen beweren dat ze het meest online winkelen (48%, tegenover 32% in de winkel). Over het algemeen gelooft 40% dat ze tijdens Black Friday meer online zullen winkelen dan in de winkel, terwijl 26% denkt dat ze evenveel online als in de winkel zullen winkelen. Slechts 34% gelooft dat ze de meeste aankopen in de winkel zullen doen.

Belgische consumenten kijken uit naar Black Friday omdat ze de trend bevestigen om vooruit te plannen, op zoek te gaan naar deals en hun uitgaven dit jaar beter willen beheren. Ze willen blijven genieten, maar op een meer verantwoorde manier. Als zodanig haalt online winkelen het in-store winkelen in, wat de weg vrijmaakt voor het ontgrendelen van betere deals en het besparen van kostbare tijd en geld”, zegt Wilko Klaassen, hoofd van Klarna België.