• Private login

    Continue in browser

    Log in to get an overview of your purchases, upcoming payments and settle them easily with one click.

  • Business login

    Log in to manage your orders, payout reports, store statistics, and general settings.

Belgen sparen het minst voor een regenachtige dag, het meest voor vakanties en pensioenen.

October 26, 2022

klarna-K.jpg

Klarna

Klarna

Money Management pulse

Brussel, 26 oktober 2022 - Dat blijkt uit onderzoek van Klarna, toonaangevende wereldwijde retail bank, betaal- en shoppingdienst. Klarna's driemaandelijkse Money Management-pulse onderzoekt de invloed van technologie op onze kijk op geld en betalingen.

Uit de Klarna-gegevens blijkt dat Belgische vrouwen bijna even vaak sparen (79%) als mannen (80%). Maar wat ze met hun spaargeld doen verschilt: minder mannen (44%) dan vrouwen (51%) zetten geld op hun spaarrekening. Mannen investeren hun spaargeld echter veel vaker (36%) in beleggingen zoals fondsen, aandelen of onroerend goed dan vrouwen (21%).

Van de Belgen die investeren, heeft 40% al actief gekozen voor duurzame investeringen, terwijl 29% dit nog niet gedaan heeft, maar wel interesse toont om daarmee te beginnen. Bijna een derde (31%) van de Belgen belegt echter nog steeds voornamelijk met het oog op maximaal rendement, of de investeringen nu duurzaam zijn of niet. Dat plaatst België in de top drie van landen waar mensen hun investeringskeuzes nog het meest laten beïnvloeden door hun portemonnee in plaats van duurzame overwegingen. Enkel in Finland (32%) en Noorwegen (34%) is dit nog meer het geval.

Maar waar sparen Belgen voor? En hoe verhoudt zich dat tot wereldwijde trends?
De meer voorzichtige aanpak van vrouwen wordt voortgezet als we kijken naar waar Belgen voor sparen. Vrouwen hebben de neiging om een iets hogere buffer aan te houden voor onvoorziene omstandigheden, vakanties en verbouwingen, terwijl mannen bijna twee keer zo vaak sparen als vrouwen voor een tweede woning (11% vs 6%).

Op wereldschaal zitten Belgen op gelijke voet met het gemiddelde als het gaat om sparen voor hun pensioen (34% voor België en wereldwijd). Dit zou kunnen duiden op een dalend geloof dat de  verstrekte pensioenen voldoende zijn om hun kosten van levensonderhoud te dekken.

Weinig Belgen sparen voor onvoorziene omstandigheden…
Waar wereldwijd tot 35% van de mensen geld opzij zet voor onvoorziene omstandigheden, doet in België slechts 10% dit! Dat is verreweg het laagste aantal van alle landen in de enquête.

In de meeste Scandinavische landen is sparen voor onvoorziene omstandigheden echter veruit de belangrijkste reden om te sparen. Finland spant de kroon met 55% van de mensen die om deze reden spaart. Zweden (47%) en Noorwegen (45%) vervolledigen de top drie, en Denemarken is het eerste Scandinavische land waar iets meer gespaard wordt voor vakantie (39%) dan voor een regenachtige dag (35%).

… hoewel de financiële vooruitzichten niet grotendeels als positief worden ervaren
Deze spaargegevens staan in contrast met de vooruitzichten die Belgen hebben op hun financiële situatie. 32% denkt dat hun financiële situatie binnen een jaar slechter zal zijn, tegenover 26% die denkt dat hun situatie zal verbeteren. Vreemd genoeg geloven de landen die het meest sparen voor onvoorziene omstandigheden ook dat hun financiële situatie over een jaar beter zal zijn. Denemarken leidt met 39%, Zweden (37%), Noorwegen (34%) en Finland (34%) volgen op de voet. Enkel Australië (42%) en het VK (49%) staan hoger op de lijst. 

Klarna's Money Management Pulse, die elk kwartaal wordt bijgewerkt, onderzoekt voortdurend evoluerende winkel gewoonten in 13 landen verspreid over 3 continenten. De meest recente update bevat inzichten uit een onderzoek onder 13,510 consumenten.