• Private login

    Continue in browser

    Log in to get an overview of your purchases, upcoming payments and settle them easily with one click.

  • Business login

    Log in to manage your orders, payout reports, store statistics, and general settings.

Belgische Halloween Trends ontmaskerd

October 28, 2022

klarna-K.jpg

Klarna

Klarna

ProductImagery DoorKnocker SafeZone 3x2

De bizarre waarheid: Belgen houden van verkleedpartijtjes met hun pluizige vrienden

Brussel, 28 oktober 2022 - Het wordt bijna... griezelig! Omdat Halloween voor de deur staat, nam Klarna een kijkje in de trends van het seizoen. De toonaangevende wereldwijde retail bank, betaal- en shoppingdienst zoomt in op kostuumtrends en kijkgewoontes van enge films, maar onthult ook schokkende waarheden over de Belgen en hun veelvoeters. Klarna's Halloween Report blijkt net zo eng te zijn als gevreesd.

Klarna onderzocht hoe zeventien landen Halloween vieren*, en wat blijkt: globaal is slechts één op vijf van plan zich voor de gelegenheid te verkleden. Dat lijkt misschien niet veel, maar dit jaar overwoog 30% van de Belgen een volle maand van tevoren om zich te verkleden. Vorig jaar was slechts 21% zo enthousiast. Het lijkt erop dat we lijden aan een collectief geval van FOMO. 

Sexy? Vandaag even niet, schat
Wie zich wel verkleedt, vindt zijn inspiratie vooral in tv-series en films (46%) of bij klassieke horror figuren zoals spoken, heksen en duivels (32%). Dit geldt voor alle leeftijdscategorieën, behalve voor babyboomers. Hoewel slechts 1% van de boomers zegt zich te zullen verkleden, opteren zij wel allemaal voor de klassiekers! Spoken zijn bijvoorbeeld erg in trek: de verkoop van deze geestige kostuums steeg in oktober 2022 met 1664% ten opzichte van januari-augustus van dit jaar. Pompoenen zijn nog populairder (+2066%) en net zo tijdloos.
Voor wat betreft het grote scherm, lijken we de voorkeur te geven aan de heldhaftige superhelden en tovenaars (de verkoop van Spider-Man kostuums steeg met 375%, die van Harry Potter pakjes met 264%), eerder dan de ietwat donkerdere sci-fi en antihelden (Star Wars steeg met 86% en Batman met 45%). 

Enge kostuums zijn wel nog steeds in trek. 53% van de Belgen ziet zo’n een griezelig kostuum wel zitten, terwijl 44% prefereert om te lachen, gieren, brullen en dus grijpt naar een ludiek kostuum. En die sexy verpleegster outfit die achterin je kast hangt? Die blijft daar nog wel even hangen. Slechts 14% van ons heeft daar namelijk zin in. Daarmee staan de Belgen in de top 4 van nationaliteiten die het minst geneigd zijn een sexy outfit te kiezen voor Halloween (Frankrijk en Polen delen de koppositie en Spanje komt op de derde plaats).

Hulde aan Hagrid en Fluffy
We doen meer dan alleen onszelf verkleden, zo blijkt. 13% van de Belgische huisdiereigenaren zal hun huisdier(en) verkleden voor Halloween. Dat komt overeen met het wereldwijde gemiddelde van 14% en wordt geïllustreerd door een stijging in de aankoop van kostuums voor dieren (+161% in oktober ten opzicht van september 2022). Baasjes lijken het idee van matching outfits wel leuk te vinden, want voor onze huisdieren richtten we ons tot dezelfde inspiratiebronnen als voor onszelf: tv-series en films (41%), klassieke horror figuren (35%) en sport (27%). Hou je ogen dus maar open voor die driekoppige spookhond!

Een eng avondje thuis? Als het moet…
Halloween is meer dan alleen verkleedpartijtjes en snoeprondjes. Het is ook thuisblijven en je verstoppen achter een stapel kussens. Wanneer we hen hierover bevroegen, gaf 36% van de Belgen aan van plan te zijn thuis naar een enge film te kijken. Schokkend genoeg claimt 16% deze films absoluut te haten/vrezen! Dit hoge aantal zorgt ervoor dat wij op de eerste plaats komen te staan qua afkeer, samen met Australië. Niet gevreesd (of net wel?), 53% van ons houdt er nog steeds van. De fans geven de voorkeur aan de klassiekers met The Exorcist (28%), Scream (22%) en Friday the 13th (21%) in de top 3.

Benieuwd naar meer schrikbarende inzichten? Bezoek de volledige Halloween recap!