• Private login

  Continue in browser

  Log in to get an overview of your purchases, upcoming payments and settle them easily with one click.

 • Business login

  Log in to manage your orders, payout reports, store statistics, and general settings.

Black Friday 2020 dient zich aan als grootste ooit in België

October 27, 2020

klarna-K.jpg

Klarna

Klarna

smooothsituations-bbq-emotional-872x470-9900000000079e3c

Belg jaagt online op kortingen tijdens tweede lockdown

Brussel, 19 november - Shop till  you drop? Dit jaar ziet onze kerst- en eindejaarsshopping er iets anders uit: we kopen steeds meer en meer online. Onderzoek van shopping specialist Klarna wijst uit dat  Black  Friday 2020 de grootste ooit wordt in België.  Maar liefst 79% van de 18-24 jarigen hoopt producten tijdens Black Friday of Cyber Monday met korting te scoren.

Op Black Friday 9 (27 november) zullen meer Belgen dan ooit aankopen doen,  dat blijkt uit een studie van shopping specialist Klarna in samenwerking met iVox. Maar liefst 59% van de Belgen die al eens online shopt plant naar eigen zeggen een Black Friday of Cyber Monday aankoop en 35% geeft aan dat ze dit jaar meer zullen aankopen door de corona crisis. 

Vooral jongeren zijn fan: 79% van de Millennials hoopt dit jaar een aankoop te doen met een mooie Black Friday korting. Ze vormen ook de grootste groep die al op een van beide koopmomenten een aankoop deed (73%). Zo’n 70% van de millennials verwacht van lokale winkeliers dat ze goede Black Friday aanbiedingen hebben.  Zijn die er niet dan richten zij zich naar buitenlandse webshops. Dat valt vooral op bij de groep 25-34 jaar, waar bijna 60% aangeeft regelmatig te shoppen bij buitenlandse webshops. 

Voor winkeliers is het belangrijk om het productniveau te overstijgen in hun communicatie. Wie handig inspeelt op social media heeft een streepje voor. Millennials willen, meer dan andere leeftijden, geïnspireerd worden (66%). Toch geeft 67% van de millennials aan al te weten wat ze exact willen kopen en gaan voor die producten zeer doelgericht op zoek naar de beste prijs.

De meeste populaire categorieën zijn elektronica (28%) of kledij (27%), gevolgd door beauty artikelen (23%) of huishoudelijke apparatuur (20%). Vooral eindejaarscadeaus zijn on hot demand tijdens Black Friday en Cyber Monday: 39% stelt dat ze deze dagen aangrijpen om online eindejaarscadeaus te kopen. Voor de leeftijd 25-34 stijgt dit tot 54%.  Dat er sprake is van een algemeen corona effect bij online shoppen  is onbetwistbaar: 88% geeft aan evenveel of meer uit te geven sinds de corona pandemie en de helft geeft aan dat ze in de toekomst ook meer online zullen shoppen.  Dat geldt niet enkel voor de youngsters:  bijna 40% van de 55-plussers zal ook in de toekomst meer online blijven shoppen, voor de categorie 25-34 jaar loopt dit op tot 63%. 

‘2 kopen, 1 betalen’ favoriete online deal van Belg
De Belg is gevoelig  aan online kortingen. Opvallend verschil: bij de mannelijke respondenten zegt slechts 69% dat ze gevoelig zijn voor kortingen, bij de vrouwelijke respondenten is dat zo’n 75%.
And a good deal comes a long way! Belgische online shoppers laten zich het meest overtuigen door “2 halen, 1 betalen (59%) of een vaste basiskorting (57.3%). 

Belg hoort de klok luiden maar weet niet waar de klepel hangt
Een meerderheid van de Belgische online shoppers kent Black Friday (95%). Cyber Monday is dan weer minder bekend in ons Belgenland: 68% kent de naam van de dag.  Hoewel de meeste Belgen het fenomeen dus kennen, ontdekte het grootste deel Black Friday en Cyber Monday max. 3 jaar geleden.  Slechts 43% van de online shoppers kunnen echter juist thuisbrengen dat beide koopmomenten dit jaar eind november zullen vallen.

“Als je deals hebt als retailer, dan is het is belangrijk om veel zichtbaarheid te creëren zodat je als merchant eruit springt voor de consument. Daarom geven we retailers ook toegang tot de Klarna kanalen om hun deals onder de aandacht te brengen.” zegt Wilko Klaassen, Klarna-directeur voor België en Nederland.

Funshoppen

De eerste lockdown was een echte ommekeer voor de Belgische retail. Terwijl de term ‘funshoppen’ vroeger vooral binnen marketing kringen gebruikt werd, hoorden we die plots wekelijks in het nieuws.

“Tijdens de eerste lockdown werd de Belg zich bewust van het plezier van shoppen. Het werd erkend en benoemd. Plots was het voor iedereen duidelijk wat we leuk vinden aan shoppen. Het is een recreatieve activiteit, die je samen kan doen en waarbij je dingen past, verschillende looks uitprobeert,...” legt Wilko Klaassen uit. “Daardoor was het ook veel duidelijker wat de nadelen van online shoppen zijn. Of zoals we bij Klarna zeggen, wat er niet smoooth is. Wat kan er dan beter?” 

Gevraagd naar de top 3 nadelen van online shoppen, zet de Belg het niet eerst  kunnen voelen, passen of proberen van met stip op 1 (60%). Verzendkosten (44%) en onzekerheid over de levertijd (24%) op plaats 2 en 3.  

Klarna verwerkt  meer dan 1 miljoen transacties per dag van meer dan 90 miljoen consumenten wereldwijd, dus dit komt niet als een verrassing. Het bevestigt dat de Belg zat te wachten op “Achteraf betalen”, de betaalmethode die Klarna in juni lanceerde in België.“Dankzij onze oplossing kunnen klanten 21 dagen wachten met betalen en producten rustig beoordelen. Zo maak je van elke woonkamer een paskamer en kan je social distancing maatregelen perfect naleven. Bovendien nemen wij het kredietrisico op ons zodat de winkelier zeker is dat hij zijn geld ontvangt” aldus Klaassen.

TIPS VOOR BLACK FRIDAY SHOPPERS

 • Doe je research en bereid je goed voor! 

 • Vergelijk prijzen bij verschillende webshops

 • Besluit je om bij een onbekende webshop aan te kopen? Gebruik dan zeker een betaalmethode met Buyer Protection

 • Keep in mind: als je achteraf kan betalen dan heb je de tijd om producten uit te proberen en pas daarna te betalen  

###

Neem contact op met Walkie Talkie voor vragen of interviews:

Charlotte Marron - klarna@talkie.be - 0032 (0)478 59 64 32

Quentin Glodé - klarna@talkie.be - 0032 (0)493 04 57 30

over Klarna
Wij maken shoppen smoooth. Dankzij Klarna kopen consumenten nu en betalen ze later. Zo halen ze vandaag nog in huis wat ze maar willen. Klarna’s aanbod voor consumenten en retailers omvat betalingen, social shopping en persoonlijke financiën. Meer dan 200.000 handelaars, waaronder H&M, Sephora, IKEA, Expedia Group, Samsung, ASOS, Peloton, Abercrombie & Fitch, Nike and AliExpress, bieden Klarna’s innovatieve shopbeleving online en in de winkel aan. Klarna is het hoogst gewaardeerde niet beursgenoteerde fintechbedrijf in Europa met een waardering van 5,5 miljard dollar, en een van de grootste fintechbedrijven ter wereld. Klarna werd opgericht in 2005, heeft meer dan 3000 medewerkers en is actief in 17 landen. Surf naar klarna.com voor meer informatie.

over het Black Friday & Cyber Monday Onderzoek
Uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Klarna tussen 12 en 16 oktober bij 1.000 Belgische online shoppers, representatief op geslacht, taal, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1.000 Belgen bedraagt 3,02%.

Over de doelgroep
Wanneer we aan een representatief sample van de Belgische bevolking 18+ vragen hoe vaak ze in het laatste half jaar een online aankoop gedaan hebben, zijn dit de resultaten:

7%: minstens wekelijks
29%: enkele keren per maand
21%: een paar keer gedurende het afgelopen jaar
15%: heeft de afgelopen 6 maanden geen online aankoop gedaan

Voor dit onderzoek wordt de groep Belgen die in het laatste halfjaar geen online aankopen deed, buiten beschouwing gelaten.