• Private login

    Continue in browser

    Log in to get an overview of your purchases, upcoming payments and settle them easily with one click.

  • Business login

    Log in to manage your orders, payout reports, store statistics, and general settings.

Black Friday oli Suomessa vuoden vilkkain ostospäivä – eniten ostivat milleniaalit

November 26, 2022

klarna-K.jpg

Klarna

Klarna

BlackFriday Headphones HighRes

Black Friday oli jälleen vuoden suosituin ostospäivä Suomessa ja suomalaiset ostivat 4 prosenttia enemmän kuin edellisen vuoden Black Friday -alennuspäivänä. Black Fridayn ensimmäisen tunnin aikana myynti kasvoi 1375 prosenttia enemmän kuin vastaavaan kellonaikaan tavalliseen ostopäivään. Vaikka Black Fridayn suosio kasvoi viime vuoteen verrattuna 4 prosentilla, oli alkuviikon kasvu vielä vahvempaa: Black Fridayta edeltävän maanantain ja perjantain välinen myynti kasvoi Suomessa 7 prosenttia verrattuna vuoteen 2021.

Suosittu tuotekategoria oli tänä vuonna jokaisessa ikäluokassa elektroniikka. Lisäksi 18-24 vuotiaat ostivat eniten kodin ja puutarhan tuotteita sekä vapaa-aikaan, urheiluun ja harrastuksiin liittyviä tuotteita. Vanhemmat ikäluokat (25- yli 57-vuotiaat) ostivat erityisesti kauneus-ja terveystuotteita sekä lastentarvikkeita. 

“Black Week on myös tänä vuonna ollut vilkas ostosviikko ja sen kasvu Suomessa näyttää jatkuvan. Perjantain myynti oli poikkeuksellisen suurta heti aamuyöstä, jolloin suomalaiset ostivat 1375 prosenttia enemmän kuin tyypillisenä ostopäivinä vastaavaan kellonaikaan – eniten suomalaiset ostivat elektroniikka, lastentarvikeita sekä kauneus- ja terveystuotteita, ja ostoksista moni päätyykin todennäköisesti joulupukin konttiin”, kertoo Klarnan Suomen maajohtaja Jacob Segercrantz.

Lastentarvikkeet ja elektroniikka olivat sekä miehillä, että naisilla suosituin tuotekategoria. Naiset ostivat lisäksi vapaa-aikaan, urheiluun ja harrastuksiin liittyviä tuotteita, ja miehet viihdettä.  Naiset olivat kuitenkin miehiä aktiivisempia shoppailijoita, sillä 68 prosenttia Black Fridayn verkkoshoppailijoista oli naisia ja 32 prosenttia miehiä. Milleniaalit ostivat selvästi eniten – puolet Black Fridayn verkkomyynnistä keskittyi 25-40 -vuotiaisiin.

Black Friday -alennuspäivänä eniten ostettiin Lapissa, Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla. 

Toivotuimmat elekrtoniikkatuotteet Black Friday -alennuspäivänä

Alla Suomen toivotuimmat elektroniikkatuotteet jokaisessa tuotekategoriasssa Klarnan sovelluksen toivelistadatan pohjalta, sovelluksella on yli 450,000 kuukausittaista käyttäjää: 

Pelikonsolit: 

PlayStation5

PlayStation®VR

Nintendo Switch

Xbox Series X & S

Älypuhelimet:

iPhone 14 Pro

iPhone 14 Max

iPhone 13 Pro Max

Samsung Galaxy Z Flip / Fold / 22

Tabletit:

iPad Air

iPad Pro

iPad Mini

Samsung Galaxy Tablet

Kannettavat tietokoneet:

MacBook Air

MacBook Pro

Älykellot: 

Apple Watch Ultra

Apple Watch Series 8 

Apple Watch SE

Samsung Galaxy Watch 5 

Kuulokkeet: 

Airpods

Airpods Pro

Airpods Max 

Samsung Galaxy Buds 2 Pro

Tietoa tutkimuksesta

Klarnan oma ostodata – Klarna julkaisee 21.-29.11. välillä jatkuvasti päivittyvää ostodataa Black Weekin kehittymisestä. Tiedot perustuvat  maksupalveluiden ja verkkoshoppailun markkinajohtajan Klarnan omaan poikkeukselliseen määrään dataa Suomesta ja maailmalta. Ostodata päivittyy jatkuvasti Black Friday raportin loppuun.

Black Friday & Cyber Monday -kyselytutkimus – Tutkimustoimisto Nepan kanssa loka-marraskuussa 2022 toteutettuun Black Friday & Cyber Monday -tutkimukseen vastasi yhteensä 17 000 kuluttajaa 17 eri maassa.