• Private login

  Continue in browser

  Log in to get an overview of your purchases, upcoming payments and settle them easily with one click.

 • Business login

  Log in to manage your orders, payout reports, store statistics, and general settings.

E-handeln i Q2: Svenskar näthandlar allt oftare – preferensen för e-handel ökar i samtliga produktkategorier

August 23, 2022

klarna-K.jpg

Klarna

Klarna

Valentines Klarna

Andelen svenskar som näthandlar varje vecka har vuxit med 3 procent under Q2 2022 jämfört med samma period förra året, det visar de senaste siffrorna från Klarnas Shopping Pulse-rapport som kartlägger konsumenters shoppingvanor i 13 länder på tre kontinenter. Under samma period har andelen som föredrar att handla mer online än i fysisk butik gått upp med 4 procent, en ökning som går att se inom samtliga produktkategorier. De senaste siffrorna visar även att den totala näthandeln per invånare varit som störst i Stockholms län, Norrbottens län och region Gotland. 

I Klarnas Shopping Pulse-rapport, som presenteras kvartalsvis, redovisas utvecklingen av konsumenters shoppingvanor i 13 länder på tre kontinenter. Den senaste upplagan från Q2 2022 innehåller insikter från en undersökning med över 14 000 konsumenter (varav 1090 svenskar), samt Klarnas egna shoppingdata från mer än 400 000 detaljhandelspartners runt om i världen. Klarna hanterar ungefär hälften av alla onlineköp i Sverige. 

Under årets andra kvartal uppger nästan var tredje svensk (30%) att de handlat på nätet minst en gång i veckan. Det är oförändrat från årets första kvartal, men en ökning på 3 procent jämfört med Q2 2021. Vidare vill var tredje (33%) göra majoriteten av sina köp online framför fysisk butik, vilket innebär en ökning på 4 procent jämfört med samma period förra året. Den ökade preferensen för näthandel gäller köp inom samtliga produktkategorier (se tabell nedan). Den åldersgrupp som ökat sin preferens för näthandel mest sedan Q2 2021 är 18-24 åringar (+8%), och andelen inom åldersgruppen som föredrar att handla mest online har ökat från 34 procent till 42 procent. 

Den fysiska butikshandeln upplevs fortfarande erbjuda bättre social interaktion och kundservice. Men den stora majoriteten av svenskar upplever att näthandeln är bättre än fysisk butik när det kommer till lägre priser (79%), fler betalningsalternativ (77%) och tidsbesparing (76%).  

– Även efter pandemin och ett halvår kantat av ekonomiska oroligheter kan man se att svenskarna näthandlar allt oftare och att preferensen för e-handeln växer inom samtliga produktkategorier. I det ekonomiska läge vi befinner oss i är några av fördelarna med näthandel, så som lägre priser och fler betalningsalternativ, mer relevanta för konsumenter än på länge, säger Jesper Eriksson, Sverigechef på Klarna.  
 

Andel som föredrar att handla online inom olika produktkategorier
Q2 2021 Q2 2022 Förändring
Bildelar & tillbehör 22% 26% +4%
Skönhetsprodukter 33% 38% +5%
Barnprodukter 20% 23% +3%
Kläder & skor 33% 38% +5%
Elektronik 38% 39% +1%
Underhållning/Nöje 38% 42% +4%
Erotiska leksaker 30% 35% +5%
Matvaror 19% 23% +4%
Hem- & trädgårdsprodukter 18% 23% +5%
Smycken & accessoarer 23% 29% +6%
Sport- & fritidsprodukter 26% 31% +5%
Apoteksprodukter 42% 44% +2%


* Tabellen visar andelen svenska konsumenter som föredrar att handla online i respektive produktkategori, 1,090 svenska konsumenter deltog i undersökningen under Q2 2022 och 1,063 under Q2 2021.

Svenskarna sticker ut – näthandlar mer apoteksprodukter än andra

De produktkategorier som svenskarna uppger att de näthandlat mest under årets andra kvartal är kläder och skor, apoteksprodukter och skönhetsprodukter. Sverige är det enda landet i studien där man handlat ungefär lika mycket apoteksprodukter online som i fysisk butik, i övriga länder köper man merparten av sina apoteksprodukter i fysisk butik. De produkter som svenskarna främst handlat i fysisk butik är matvaror, hem- och trädgårdsprodukter samt bildelar och tillbehör. 

– Svenskarna sticker ut internationellt med överlägset högst preferens för att handla sina apoteksvaror på nätet. Under pandemin kunde vi se att ​​många, i synnerhet äldre, började leta efter nya sätt att få tag i sina apoteksprodukter. Denna utveckling har hållit i sig då många insett fördelarna med att handla vissa apoteksvaror online, parallellt med att flera svenska apotek digitaliserat sina verksamheter och utvecklat sin e-handel, fortsätter Jesper Eriksson. 

Stockholmarna har näthandlat mest per person

Klarnas egna transaktionsdata visar på markanta skillnader i hur befolkningen i landets regioner och kommuner e-handlat under årets andra kvartal. Näthandeln per capita sett till antal köp är högst i Stockholms län, Norrbottens län och region Gotland – minst har man shoppat i Västernorrlands län, Kronobergs län och Kalmar län. På kommunnivå sticker Storfors (Värmlands län), Aneby (Jönköpings län) och Boxholm (Östergötlands län) ut där man shoppar avsevärt mer än genomsnittssvensken. Jämfört med fjolåret, har shoppingen ökat mest i Gävleborgs län, Jönköpings län och Kronobergs län. 

Några nyckelinsikter från rapporten: 

 • Andelen svenskar som handlar på nätet varje vecka har gått upp med 3 procent under Q2 2022, jämfört med samma kvartal förra året. 
 • Andelen svenskar som föredrar att handla online har gått upp med 4 procent under årets andra kvartal jämfört med samma period förra året. 
 • De främsta fördelarna med att handla online enligt svenska konsumenter är lägre priser (79%) och fler betalningsalternativ (77%). Svenska konsumenter rankar social interaktion och kundservice som den fysiska handelns främsta fördelar.
 • De vanligaste produktkategorier som svenskarna handlat online under årets andra kvartal är kläder och skor, apoteksprodukter och skönhetsprodukter. Sverige är det enda landet i studien där man handlat ungefär lika mycket apoteksprodukter online som i fysisk butik. 
 • Den vanligaste tidpunkten då svenskarna shoppat under årets sex första månader är på söndagar klockan 21.00. Efter söndag är måndagar den vanligaste dagen när svenskarna näthandlar.
 • Näthandeln per capita sett till antal köp är högst i Stockholms län, Norrbottens län och region Gotland – minst shoppas det i Västernorrlands län, Kronobergs län och Kalmar län. Jämfört med fjolåret, har shoppingen ökat mest i Gävleborgs län, Jönköpings län och Kronobergs län. 
 • På kommunnivå har invånarna i Storfors (Värmlands län), Aneby (Jönköpings län) och Boxholm (Östergötlands län) shoppat mest per capita.

*‎Indexet (100) representerar riksgenomsnittet av antal onlineköp gjorda av svenska konsumenter. Ett högre eller lägre värde anger om man har gjort fler eller färre köp per person än riksgenomsnittet. Indexet justeras efter befolkningens storlek.
** Indexet för "Favoritprodukter" är beräknat i förhållande till riksgenomsnittet och speglar inte nödvändigtvis de produkter som oftast köps totalt – utan oftast i jämförelse med andra regioner i samma land