• Private login

  Continue in browser

  Log in to get an overview of your purchases, upcoming payments and settle them easily with one click.

 • Business login

  Log in to manage your orders, payout reports, store statistics, and general settings.

Internationell rapport visar rekordtidig start för julhandeln: en av fem svenskar börjar julhandla tidigare i år

October 20, 2021

klarna-K.jpg

Klarna

Klarna

Klarna Shot07 Gifting 0167 E

Klarnas rapport visar att svenskar planerar sina inköp i allt högre grad, väljer butiker med omsorg och slår till på produkter de haft siktet inställt på länge.

En av fem (19%) svenskar börjar julhandla tidigare i år än förra året. Det visar Klarnas nya internationella rapport The State of Smoooth: 2021 Holidays Unwrapped. Rapporten som är baserad på en enkätundersökning av 17 000 personer på 16 marknader, och Klarnas egen transaktionsdata, visar också att en av nio (11%) svenskar redan har börjat julhandla, och att en av åtta (13%) kommer börja innan Black Friday. De unga är mest benägna att börja julhandla tidigt, hela 36% av 18-25-åringarna och 30% av 26-40-åringarna planerar att börja julhandla redan innan Black Friday.

Men, hur kommer det sig att man väljer att hänga på låset för julhandeln just i år? Hälften av alla tillfrågade (49%) börjar handla i tid för att minska risken för sena leveranser, och två av fem (39%) väljer att vara ute i god tid för att säkerställa att lagret inte tar slut. 

“I Sverige har vi historiskt sett en utmaning kopplat till leverans och frakt under julhandeln, inte minst under pandemin, vilket kan ha resulterat i att många svenskar valt att tidigarelägga sina inköp för att inte riskera utebliven eller försenad leverans. Vi ser också en oro för att lagerhållningen inte ska räcka, vilket även det är en anledning till varför man väljer att starta sin julhandel tidigare i år. Det är dock inget som är unikt just för Sverige. Vi ser samma trend över hela världen, vilket är ännu ett tecken på att konsumenter vill ha full kontroll över sin shopping i år”, säger Viveka Söderbäck, Klarnas expert på konsumentbeteende. 

Det lönar sig även för handlare att vara ute i god tid

Oron kring leverans och lagerhållning är inte den enda anledningen till varför konsumenter är extra sugna på att påbörja julshoppingen tidigare i år. För hela 56% av svenskarna är rabatter och erbjudanden en stor anledning till att man är ute i god tid. Enligt Klarnas undersökning föredrar den här gruppen att shoppa online, och i snitt spenderar de mer än de som väljer att handla i andra kanaler. 

"De konsumenter som börjar shoppa tidigare i år planerar att spendera en tredjedel mer pengar i genomsnitt än de som väntar längre med att komma igång. Det är med andra ord tydligt att man som handlare behöver anpassa sig till konsumenternas förändrade köpmönster och vara ute i god tid med erbjudanden och kampanjer för att inte tappa försäljning när julhandeln allt mer koncentreras till Black Friday”, säger Viveka Söderbäck, men poängterar också att svenska konsumenter idag har ett tydligt hållbarhetstänk, både kopplat till miljön och privatekonomin:

“I vår undersökning uppger varannan svensk konsument att det är större sannolikhet att de genomför köpet om företaget i fråga har en tydlig hållbarhetsprofil. Även smarta lösningar som bidrar till en smidig shoppingupplevelse värderas högt. Man planerar helt enkelt sina inköp i allt högre utsträckning, väljer butik med omsorg, och slår till på produkter man har haft siktet inställt på länge. Alltså när det känns snällt mot både plånboken och miljön”, säger Viveka

Högst upp på önskelistan står elektronik och smycken

Oavsett ålder visar Klarnas data från fjolåret att elektronik är den överlägset mest populära produktkategorin. Jämfört med en genomsnittlig dag i november såg Klarna att försäljningen av elektronik ökade med 694% på Black Friday, 122% på Cyber Monday och 262% under Black Week förra året. På Cyber Monday är det smycken och accessoarer som ökar allra mest i försäljning. 

Graf: Ökning i procent jämfört med en genomsnittlig dag i november, per åldersgrupp och mest populära varukategori

Black Week Black Friday Cyber Monday
18-24 25-40 41-56 57-66 18-24 25-40 41-56 57-66 18-24 25-40 41-56 57-66
257% 263% 289% 219% 672% 716% 769% 520% 203% 176% 189% 173%
Smycken Elektronik Elektronik Elektronik Elektronik Elektronik Elektronik Elektronik Smycken Smycken Smycken Smycken

Fler insikter:

 • E-handeln förväntas fortsätta växa trots ökad tillgång till fysiska butiker
  40% av konsumenterna tror att de tror att de kommer göra majoriteten av sina inköp online i år, medan 26% tror att de kommer köpa lika mycket online som i fysiska butiker. Bland de som handlade mest online i fjol kommer 9 av 10 (87%) att göra det även i år, och 1 av 4 (26%) som handlade mest i fysisk butik kommer istället handla mest online under årets julhandel. För 45% av de som föredrar att shoppa online är snabb och smidig leverans avgörande.

 • I den fysiska handeln är det köpcentrum, varuhus och outlets som dominerar
  I år värdesätter konsumenter effektivitet och pris högt, och det blir tydligt i den fysiska handeln där tre av åtta väljer köpcentrum, outlets och varuhus. Minst populärt är det att handla i varumärkenas egna affärer.

 • Black Friday är den mest populära shoppingdagen, speciellt online
  Två av fem (39%) av svenskarna planerar att handla under Black Friday i år. Det gäller speciellt för svenskar i åldrarna 18-24 (79%) och 25-40 (62%). 68% av de som svarade att de ska shoppa under Black Friday svarade att de kommer göra majoriteten av sina köp online.

 • Shoppertainment är populärt bland den yngre målgruppen
  “Livestream shopping” blir mer och mer av en trend! Hela två av fem svenskar (41%) mellan 18-24 och fyra av nio (46%) mellan 25-40 är intresserade av livestreamade shoppingevent där varumärken presenterar och marknadsför sina produkter.

 • Sociala medier påverkar konsumenternas shoppingbeteende  
  Sociala medier är ett nyckelverktyg inför årets julhandel. Majoriteten av unga konsumenter, 71% i åldrarna 18-24 och 63% i åldrarna 25-40, har köpt en produkt efter att ha sett den på sociala medier. Även äldre generationers shoppingsug påverkas av sociala medier. Två av dem (41%) i åldrarna 41-56 och två av sju (28%) mellan 57-66 svarar att de blivit influerade av sina flöden.

För fler insikter, ladda ned den fullständiga rapporten: The State of Smoooth: 2021 Holidays Unwrapped.

Om undersökningen

Rapporten är baserad på statistik från Klarnas undersökning och insikter från Klarnas shoppingdata. Vi analyserade:

 • Resultaten av en undersökning bland 3 506 svenska Klarna-användare i åldrarna 18-66+, som genomfördes i augusti 2021. Definitioner för varje åldersgrupp är Gen Z (18-24); Millennials (25-40); Gen X (41-56); Boomers (57-66).
 • Resultaten av en undersökning bland 1020 svenska konsumenter i åldrarna 18-66 år+, som publicerades i augusti 2021, genomförd av forskningsbyrån Dynata. 
 • De mest sparade objekten Klarnas svenska app mellan januari-juli 2021.
 • Klarnas shoppingdata från onlineköp i Sverige under perioden november och december 2020.