• Private login

  Continue in browser

  Log in to get an overview of your purchases, upcoming payments and settle them easily with one click.

 • Business login

  Log in to manage your orders, payout reports, store statistics, and general settings.

Klarna lanserar ny plattform som kopplar samman e-handlare och influencers

November 29, 2022

klarna-K.jpg

Klarna

Klarna

CreatorsPlatformExpansion SE Search1 3x2

Idag lanserar Klarna influencer-marketing plattformen  ‘Creator platform’ på 45 marknader, däribland Sverige, efter att ha lanserats i USA i oktober tidigare i år. Klarnas förvärv av APPRL under 2021 ligger till grund för den nya plattformen och i och med lanseringen ansluter sig Klarna till influencer marketing-marknaden som är värderad till  16 miljarder dollar och öppnar upp en ny kanal för sina 450 000 e-handelpartners. Lanseringen utökar också företagets affiliate marketing-erbjudande, en verksamhet som varje år genererar 600 miljoner leads till Klarnas anslutna handlare.  

Redan idag sker 28 procent av alla svenska köp i sociala medier via just influencers egna profiler. I gruppen Gen Z (18–25 år) ligger motsvarande siffra på 37 procent. Men en utmaning för kreatörer är att hitta en balans mellan att driva verksamhet och skapa unikt innehåll som sticker ut på en konkurrensutsatt marknad. Samtidigt rapporterar e-handlare om att de har svårt att hitta rätt kreatörer att samarbeta med och att mäta engagemanget i sin målgrupp. 

Dessa utmaningar löser ‘Creator Platform’ genom att effektivisera varje steg i processen – från matchning, analys, spårning av försäljning till att hantera slutfaktureringen. I stället för att teckna individuella kontrakt för varje nytt partnerskap får kreatörer direkt tillgång till några av världens ledande varumärken och kan välja bland tusentals produkter att rekommendera till sina följare. Samtidigt kan e-handlare söka i en databas som innehåller 500 000 kreatörer och spåra deras resultat (trafik, försäljning, konverteringsfrekvens etc) i realtid under pågående samarbete. Med en enkel filtrering visas vilka produkter och kanaler som fungerar bäst för respektive kreatör. Detta hjälper den enskilda e-handlaren att återinvestera i högpresterande influencer-samarbeten för att maximera avkastningen.

Plattformen har hjälpt varumärken att tredubbla sin försäljning 

Bland e-handlare som idag använder plattformen har den genomsnittliga försäljningen från influencer-samarbeten tredubblats – samtidigt som man minskat tiden man lägger på att hitta rätt partnerskap med upp till 80 procent.

– Varje minut som en kreatör lägger på administrativa uppgifter är förlorad tid som hade kunnat läggas på att skapa engagerande innehåll i stället. Klarna vill underlätta kreatörers arbete genom att ge tillgång till affiliate-partnerskap, varumärkeskampanjer och aktiveringar tillsammans med världens ledande varumärken. Samtidigt kan Klarna hjälpa handlare att identifiera vilka talanger som passar deras varumärken vilket tar bort gissningarna från influencer-samarbeten, säger Martin Landen, grundare av APPRL och Head of Social Shopping på Klarna.

– Med sitt smidiga och enkla gränssnitt är Klarnas ‘Creator Platform’ ett måste för alla typer av kreatörer, oavsett om du precis har börjat eller redan har ett stort antal följare. Genom att välja mellan tusentals produkter att rekommendera till följarna är det enklare än någonsin att förvandla räckvidd till intäkt. Med realtidsinsikter i en snygg översikt upptäcker du snabbt vilka produkter som följarna uppskattar, vilket gör det enklare att skapa bättre och mer relevant innehåll, säger Emilia de Poret, Kreatör och Fashion Director på Klarna.

Så här fungerar ‘Creator Platform’:

 • När en e-handlare kopplar sin e-handelssida till Klarna väljer de vilka produkter de vill marknadsföra och ställer in vilken ersättningsnivå som de vill erbjuda kreatörerna.
 • Med några få klick kan godkända kreatörer skapa egna affiliate-länkar som kopplas till innehåll i sociala medier och omedelbart börja tjäna pengar.
 • För att e-handlarna ska kunna hitta en specifik kreatör eller bästa möjliga samarbetspartner inom ett visst segment går det att filtrera i Klarnas globala databas för att hitta rätt. Via databasen kan e-handlare hitta kreatörer utifrån nyckeltal som räckvidd, konverteringsfrekvens, var de har sina följare och vilka produkter som presterat bäst vid tidigare samarbeten.
 • Plattformen innehåller en meddelandefunktion som gör det enkelt för kreatörer och återförsäljare att chatta direkt och hantera förfrågningar.
 • E-handlarnas dashboards gör det möjligt att i realtid följa vilka enskilda kreatörer och produkter som driver trafik. Det gör det möjligt för e-handlarna att snabbt och effektivt flytta budget till högpresterande kreatörer för att maximera sitt ROI.
 • Kreatörernas dashboards visar vilka produkter och varumärken som presterar bäst, vilket hjälper dem att förstå vad som fungerar bäst för deras följare.
 • Faktureringen hanteras av plattformen automatiskt. Kreatörerna får sina betalningar på en enkel månadsfaktura och Klarna sköter all admin/skatt etc