Nov 30, 2021

Klarnan ostodata paljastaa: Black Weekin kasvu jakautui koko viikolle – aktiivisimmat shoppailijat Lapissa ja Pohjanmaalla

Helsinki, 30. marraskuuta – Shoppailu- ja maksupalveluiden markkinajohtaja Klarna on julkaissut datakoonnin marraskuun suurimman alennusviikon eli Black Weekin (22.-29.11.) kasvusta Suomessa. Verkkokaupan kasvu jakaantui tasaisemmin koko viikolle: suurin myyntivolyymi koettiin Black Fridayna mutta eniten kasvua viime vuoteen verrattuna tapahtui sunnuntaina. Koko viikon aikana verkkokauppa kasvoi 13 % verrattuna viime vuoteen. Aktiivisimmin shoppailtiin Lapissa ja Pohjanmaalla.

Black Fridayn ensimmäisen tunnin verkkomyynti kasvoi 1322 prosenttia verrattuna normaaliin ostopäivään.  Black Friday on kuitenkin muuttunut myös Suomessa niin sanotuksi Black Weekiksi kertoo shoppailu- ja maksupalveluiden markkinajohtaja Klarnan data. Yksittäisistä päivistä eniten kasvua verrattuna viime vuoteen tapahtui sunnuntaina (24 %) joskin suomalaiset ovat ottaneet myös niin sanotun Cyber Mondayn (29.11.) omakseen: myynti kasvoi päivän aikana 16 % ja oli parhaimmillaan yli kolminkertainen verrattuna normaaliin ostospäivään. Alunperin “kybermaanantai” luotiin Yhdysvalloissa verkkokauppojen vastineeksi itse Black Friday -ostorynnistykselle mutta Klarnan datan perusteella verkkokauppa kasvoi aktiivisesti läpi viikon. 
 
Klarnan aikaisemmin tekemän tutkimuksen mukaan 55% suomalaisista verkkoshoppailijoista tiesi jo entuudestaan mitä aikoo ostaa ja 35% oli asettanut valmiin budjetin. Varsinkin suomalaiset ja erityisesti nuoret aikuiset suhtautuvat Black Weekiin suunnitelmallisesti tarkoituksenaan hankkia jouluostoksia sekä pidempään toivelistalla olleita hankintoja.  
 
“Tutkimustemme mukaan ostosten suunnittelu, hintatietoisuus ja budjetointi korreloivat vahvasti juuri verkkoshoppailun kanssa. Vaikuttaakin siltä, että varsinkin suomalaiset ovat hyödyntäneet viikon alennuksia hankkiakseen joululahjoja ja pidempään listalla olleita hankintoja.” kertoo Klarnan Suomen markkinointijohtaja Jannica Nyman. “Kun katsomme ostodataa koko viime viikolta, on selvää että ostokset eivät keskity vain perjantaille vaan tarjouksia hyödynnetään viikon mittaan. Vielä eilen eli Cyber Mondayna ostettiin jopa 384% enemmän kuin normaalisti samana ajankohtana”.


Koko viikon aikana suomalaiset ostivat erityisesti lastenvaatteita ja -tarvikkeita, elektroniikkaa sekä kauneus- ja terveystuotteita. Väkilukuun suhteutettuna eniten shoppailtiin Lapissa, Pohjanmaalla ja Uudellamaalla. Lapissa kaupaksi kävivät erityisesti vapaa-aikaan, urheiluun ja harrastuksiin liittyvät tuotteet, Pohjanmaalla viihde ja Uudellamaalla kauneus ja terveys. Hiljaisinta Manner-Suomessa oli Päijät-Hämeessä. 

Koko viikon aktiivisimmat shoppailijat löytyvät 25-40 -vuotiaista (48 %), joiden joukossa suosituimmat tuotekategoriat olivat elektroniikka, lastentuotteet sekä kauneus ja terveys. Naiset shoppailivat viikon aikana selkeästi enemmän (67 %) kuin miehet (33 %). 

Indeksi (100): edustaa kansallista keskiarvoa. Visualisoitu grafiikka löytyy täältä

Tietoa tutkimuksesta
 

Klarna julkaisi 25.-29.11. välillä jatkuvasti päivittyvää ostodataa Black Weekin kehittymisestä. Tiedot perustuvat  maksupalveluiden ja verkkoshoppailun markkinajohtajan Klarnan omaan poikkeukselliseen määrään dataa Suomesta ja maailmalta. Ostodata päivittyi jatkuvasti Black Friday raportin loppuun.

Yhteydenotot:
Klarna Press Office, press@klarna.com