• Private login

    Continue in browser

    Log in to get an overview of your purchases, upcoming payments and settle them easily with one click.

  • Business login

    Log in to manage your orders, payout reports, store statistics, and general settings.

Klarnas globala tillväxt ökade kraftigt 2018

April 29, 2019

klarna-K.jpg

Klarna

Klarna

Stockholm, 29 april 2019 - Klarna Bank AB, en av de ledande globala betalningsleverantörerna, har idag släppt sin årsredovisning för 2018, som visar på ett nytt starkt år för företaget, med en 36-procentig ökning av den globala försäljningsvolymen (till SEK 252md) och en ökning av nettoomsättningen med 31 procent, till SEK 5 451m (SEK 4 158m 2017).

Klarnas erbjudande fortsätter att attrahera både konsumenter och handlare på alla marknader. Fler än 130 000 handlare är nu live med Klarna, varav 25 000 tillkom under 2018, och i genomsnitt görs nu 1 miljon transaktioner varje dag. Bland nya globala handlare finns exempelvis IKEA, H&M (inklusive COS, & Other Stories, Arket, Monki, Weekday och Afound), Ticketmaster Europe och Sonos. Även konsumentbasen fortsätter att växa. Under 2018 tillkom 26 miljoner nya konsumenter, och på många marknader genomför i snitt över 70 procent av konsumenterna återkommande transaktioner med Klarna.

Klarna fattade tidigt 2018 ett strategiskt beslut om att väsentligt öka sina investeringar, för att stödja det huvudsakliga affärsfokuset på att driva framtida tillväxt. Stora investeringar i människor, globala system och produkter gjordes för att stärka kapaciteten, optimera erbjudandet och stödja framtida affärsmål, och för att fortsätta arbetet med att utveckla tjänster och produkter i världsklass för både konsumenter och handlare. Samtidigt som dessa investeringar har resulterat i ett lägre resultat om 105 MSEK (346 MSEK), syns redan en positiv effekt från investeringarna, en effekt som kommer att fortsätta.

Stark tillväxt även i Norden - och fortsatt stora tillväxtmöjligheter

Klarnas behåller sin marknadsledande position, och den starka tillväxten fortsätter även i Norden, Klarnas mest mogna marknad. Tillväxten gäller både försäljningsvolymer, intäkter, transaktioner, nya och befintliga handlare samt nya och återkommande konsumenter. Tillväxten är ett resultat av Klarnas fortsatta investeringar i att stärka sitt erbjudande både mot kunder och handlare, att göra konsumentresan och köpupplevelsen ännu mer personlig och individanpassad, och att därmed förbättra både konsumenternas upplevelse och öka handlarnas försäljning.

“2018 var ett år av fortsatt stora framgångar och stark tillväxt för Klarna på den nordiska marknaden, ett resultat av ett stärkt fokus på och ökade investeringar i vår övergripande kapacitet och erbjudande till både konsumenter och handlare. Med vårt koncept “Klarna everywhere” är ambitionen att du som kund ska kunna använda Klarna överallt, oavsett om du shoppar i fysisk butik med kort eller Klarna instore, i Klarna-appen eller online, och därigenom ökar vi flexibiliteten och kontrollen för konsumenterna och blir en allt viktigare del av deras vardag. Det adderar också stort värde för våra handlare, som härigenom kan erbjuda sina kunder en optimal kund- och köpupplevelse. Det kommer vi fortsätta att fokusera stenhårt på.” säger David Fock, Chief Product Officer och Nordenchef för Klarna.

Klarna behåller därmed sin ledande position i Norden, med fortsatt tillväxt både inom den befintliga kundbasen och med ett stort antal nya kunder, både nya större handlare och mindre och medelstora handlare (SME:s), inte minst genom den automatiserade onboarding-process som lanserades under 2018. Därtill har över 6 500 butiker globalt lanserat Klarnas nya Instore-lösning, som rönt stort intresse och framgång också i Sverige och Norden.

Kunder som SkiStar, MatHem.se, Elgiganten, NA-KD och Synsam har valt att stärka samarbetet med Klarna genom att erbjuda flera av Klarnas produkter i nya kanaler eller gå in på nya marknader tillsammans med Klarna. Bland helt nya kunder finns exempelvis möbelkedjan Svenssons i Lammhult, Willys, Hemköp, Expedia Group, Hotels.com och Skincity.

Under 2018 lanserades den nya Klarna-appen på alla marknader, och antalet appanvändare i Norden ökar kontinuerligt. Med appen ökar möjligheten både att få en bättre kontroll över sina betalningar, sin egen ekonomi, och även att handla direkt via appen. Sverige var den första marknaden att lansera det nya och kostnadsfria Klarna-kortet, och till dags dato har närmare 100 000 kort utfärdats i Sverige. Kortet är också kopplat till både Apple Pay och Google Pay, vilket ger kunderna ännu mer flexibilitet och gör det möjligt att enkelt betala via telefonen. Nyligen lanserades Klarna-kortet också i Tyskland, och fler marknader kommer att följa.

Under året lanserades också ett nytt finansieringsprogram (företagslånet Boost) för små och medelstora företag, vilket demokratiserar och förenklar tillgången till kapital, och redan har rönt stort intresse bland SME:s. Och tidigt under 2019 lanserade Klarna inför genomförandet av PSD2 sin Open Banking-plattform till företagsmarknaden, en plattform som ger banker, fintechs och andra företag tillgång till fler än 4 300 banker via ett enda API, och därmed främjar både konkurrens och innovation för företag och skapar bättre tjänster för konsumenter. Open Banking-plattformen är redan live i Sverige och kommer inom kort gå live på fler marknader.

“Det är glädjande att se hur Klarna fortsätter att växa i Sverige. Under året lanserades en lång rad produkter och tjänster mot konsumenter i Sverige, där den nya Klarna-appen och Klarna-kortet sticker ut och också har tagits emot mycket väl. På handlarsidan fokuserar vi hårt på att ytterligare stärka hela köp- och kundresan och därmed bygga ännu starkare lojalitet för de många handlare som använder Klarna, och därmed ytterligare driva värde och försäljning för dem.” säger David Fock.

***

För mer information, vänligen kontakta:

Magnus Törnblom, presschef

press@klarna.com, magnus.tornblom@klarna.com

+46 (0)70 266 27 12

Om Klarna

Klarna är en av Europas ledande betalningsleverantörer, och en nyligen licensierad bank, som vill revolutionera betalningar för både konsumenter och handlare. Företaget grundades i Stockholm 2005. Klarna erbjuder konsumenter möjligheten att betala nu, betala senare eller dela upp betalningen över tid, vilket ger en enkel, säker och smidig köpupplevelse. Klarna har idag 130 000 anslutna handlare.  Klarna har 2 500 anställda och är verksamt i 14 länder.