Aug 25, 2021

Koronarajoitukset muuttivat nuorten suomalaisnaisten asenteita elämää ja tulevaisuutta kohtaan

Itsevarmuutta, syvällisempiä ihmissuhteita sekä parempaa ymmärrystä omasta taloudesta, sosiaalisista ongelmista ja ympäristön tilasta – nämä ovat vain murto-osa pandemian myötä tapahtuneista positiivisista muutoksista nuorten suomalaisten naisten elämässä, NA-KD:in ja Klarnan raportti kertoo.

Lockdown: Boredom or Opportunity? -selvitys paljastaa, että Z-sukupolveen ja millenniaaleihin kuuluvat naiset Euroopassa ja Yhdysvalloissa ovat kuluneen vuoden innoittamina tehneet positiivisia muutoksia elämäänsä. Yli puolet (52 %) nuorista suomalaisnaisista kertoo tuntevansa olonsa itsevarmemmaksi ja sisukkaammaksi pandemiaa edeltävään aikaan verrattuna.

Kuluneen vuoden aikana nuoret suomalaisnaiset ovat suunnanneet energiansa tehokkaasti: kaksi viidestä (40 %) kertoi käyttäneensä luovuuttaan ja kolmasosa (32 %) aloitti uusia harrastuksia. Perustivatpa jotkut (5 %) oman yrityksensäkin.

Useampi kuin yksi kymmenestä (15 %) nuoresta suomalaisnaisesta kehitti ymmärrystään sosiaalisista tai poliittisista aiheista ja yli puolet heistä (8 %) osallistui aktivismiin joko fyysisesti tai verkossa.

Nuoret naiset ovat pandemia-aikana myös punninneet ihmissuhteitaan ja heistä lähes kolme neljästä (71 %) kertoo arvostavansa ihmissuhteitaan entistä enemmän. Heistä moni on myös lähentynyt perheensä (47 %), ystäviensä (40 %) ja kumppaninsa (39 %) kanssa. 

Suomalaisnaiset ovat entistä tietoisempia henkilökohtaisesta taloudestaan

Kaksi kolmesta (66 %) nuoresta suomalaisnaisesta haluaa saavuttaa taloudellisen turvan ja tasapainon.

Selvitys osoittaa, että suurin osa (67 %) on miettinyt talouden systemaattista suunnittelua tulevaisuutta varten, mikä on enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Useampi kuin kolmannes (36 %) on kiinnittänyt enemmän huomiota budjettiinsa löytääkseen tapoja kasvattaa varallisuuttaan ja 28 % käyttää sovelluksia taloutensa hallintaan.

Työssäkäyvistä useampi kuin kolme viidestä (62 %) kertoo pandemian vaikuttaneen heidän työhönsä. Tästä huolimatta alle viidesosa (18 %) oli lainannut rahaa ja lähes kolmannes (33 %) on säästänyt enemmän kuin ennen pandemiaa. Yli kolmannes (35 %) nuorista suomalaisnaisista on myös käyttänyt teknologiaa myydäkseen ja ostaakseen tuotteita verkossa.

Moni on löytänyt rajoitetusta elämästä myös hyviä puolia

Eristäytyminen ja rajoitukset ovat tuoneet valtavia muutoksia ihmisten elämäntyyliin ja ihmissuhteisiin. Lähes kolme neljästä nuoresta suomalaisnaisesta (71 %) on alkanut arvostaa ihmissuhteitaan enemmän ja kertoo pandemian osoittaneen, että perhe ja ystävät ovat paljon tärkeämpiä kuin materia (70 %). Yli puolet (52 %) koki, että on haastavaa eristäytyä läheisistään ja esimerkiksi olla halaamatta heitä – kenties siksi useampi kuin yksi kymmenestä (14 %) on kirjoittanut kirjeitä ja lähettänyt paketteja pitääkseen yllä yhteyttä muihin. Suunnilleen yhtä moni (12 %) toivoi asuinalueensa olevan yhteisöllisempi.Yksin vietetty aika ei kuitenkaan mennyt hukkaan. Moni (40 %) käytti luovuuttaan, 32 % aloitti uusia harrastuksia ja 34 % pääsi takaisin kiinni tuttuun, iloa tuottavaan harrastukseen, johon ei ollut ennen pandemiaa aikaa. Lähes kolme viidestä (57 %) löysi enemmän aikaa urheilla ja kolmannes (33 %) muuttikin elämäntyyliään terveellisemmäksi. Noin kolmannes (31 %) kertoi kotona vietetyn ajan johtaneen stressittömämpään ja rauhallisempaan elämään.

Suosituimpia aktiviteetteja ovat olleet:

·        Ruoanlaitto ja leipominen (65 %)

·        Luonnossa ulkoilu (59 %)

·        Urheilu ja treenaaminen (53 %)

·        Mobiili- ja videopelien pelaaminen (51 %)

·        Lukeminen (45 %)

Klarnan asiakaskäyttäytymisen asiantuntija Viveka Söderbäck arvioi:
”On inspiroivaa nähdä, että vastoin yleistä käsitystä nuoret naiset hallitsevat omaa talouttaan aiempaa paremmin. Kuluneen vuoden tapahtumat ovat rohkaisseet monia pureutumaan omaan rahankäyttöönsä ja siihen, miten he käyttävät rahaa jatkossa. On todennäköistä, että nämä käyttäytymisen muutokset ovat pysyviä, mikä korostaa sitä, että vaikeuksista selviämisellä on myös positiivisia, pitkäkestoisia vaikutuksia. ”

 NA-KD:in PR-johtaja Sanja Tegeltija kommentoi:
”Yhä useammin nuoret naiset ovat todella sitoutuneita ja päättäväisiä tekemään positiivisia muutoksia. On ihailtavaa, että niin moni on aktiivisesti osallistunut yhteiskunnalliseen keskusteluun ja tehnyt osansa paremman yhteiskunnan puolesta – erityisesti kuluneen vuoden aikana.”

Metodologia

Verkkokysely lähetettiin 16–30-vuotiaita naisia edustavalle otannalle. Data kerättiin 6.–12.4.2021. Vastaajia oli 8000 Yhdysvalloissa ja Euroopassa. (Yhdysvalloista, Iso-Britanniasta, Saksasta, Espanjasta ja Italiasta 1000 vastaajaa kustakin; Ruotsista, Norjasta, Tanskasta, Suomesta, Belgiasta ja Alankomaista 500 vastaajaa kustakin.)

NA-KD:ista

NA-KD on verkkokauppa, joka yhdistää kuumimmat vaate- ja asustetrendit ympäri maailman. NA-KD:in toiminnan ytimessä ovat asiakkaat. Tarjoamalla päivittäin uutuuksia sekä ilmaisen kuljetuksen ja palautuksen pyrimme luomaan parhaan mahdollisen shoppailukokemuksen. Ruotsissa vuonna 2015 syntynyt NA-KD on valmis ottamaan koko muotimaailman haltuunsa ja todistamaan, että vaatteet voivat olla sekä edullisia että trendikkäitä. Työskentelemme globaalisti brändilähettiläiden ja sisällöntuottajien kanssa, ja pyrimme tuomaan luoksesi ajankohtaisimmat ja ihanimmat tyylit kaikissa kanavissa.

Klarnasta

Klarna tekee shoppailusta smooothia. Klarnan avulla maksat heti tai vasta tuotteen saavuttua. Yli 250 000 kauppiasta tarjoaa Klarnan innovatiivisen shoppailukokemuksen asiakkailleen verkossa ja myymälässä. Näiden joukossa ovat esimerkiksi H&M, IKEA, Expedia Group, Samsung, ASOS, Peloton, Abercrombie & Fitch, Nike ja AliExpress. Yrityksen arvoksi on tällä hetkellä arvioitu 45 miljoonaa dollaria, mikä tekee Klarnasta yhden maailman suurimmista yksityisistä fintech-yrityksistä. Klarna on perustettu vuonna 2005, sillä on yli 4000 työntelkijää ja se toimii 17 maassa. Lue lisää: klarna.com.Tietoa

Löydät koko raportin täältä

Lisätietoja saat Klarna Press Office, press@klarna.com