• Private login

  Continue in browser

  Log in to get an overview of your purchases, upcoming payments and settle them easily with one click.

 • Business login

  Log in to manage your orders, payout reports, store statistics, and general settings.

NL - Black Friday blijft in Nederland ongekend populair: verkopen stijgen met 23% in vergelijking met 2020

November 27, 2021

klarna-K.jpg

Klarna

Klarna

Valentines Klarna

Al vanaf de eerste uren van Black Friday, zaten mensen klaar om online te shoppen. De piek was om 21:00 uur, toen de verkopen 483% hoger waren dan op een gemiddelde vrijdagavond. 

Amsterdam, 27 november 2021 – Er wordt al weken gespeculeerd of Nederlanders dit jaar nog wel zitten te wachten op Black Friday, de uit Amerika overgewaaide koopjesdag. Op basis van data van Klarna tijdens Black Friday, is het antwoord duidelijk. Nederlanders zijn ook in 2021 weer massaal op Black Friday deals gedoken. De verkopen waren op vrijdag 23% hoger dan een jaar geleden. Dit begon al tijdens het eerste uur van Black Friday, toen er een groei van 780% was ten opzichte van een gemiddelde shopping dag. Ook in de dagen voor Black Friday, de zogenaamde Black Week, was er een duidelijke stijging in de online bestedingen. De verkopen namen van maandag tot en met donderdag met 48% toe. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders vooral online hun Black Friday aankopen doen en daarbij heel gericht te werk gaan: 54% van de Nederlandse online shoppers weet precies wat hij tijdens Black Friday wil kopen en 63% werkt met een vast shopping budget.

Klarna werkt samen met meer dan 38.000 Nederlandse webshops en kan op basis van alle transacties dus een goed beeld geven van de populariteit van Black Friday. De échte Black Friday cijfers van Klarna in Nederland op een rij:

 • Stijging online bestedingen Black Friday ten opzichte van 2020: 23%
 • Toename eerste uur Black Friday (0.00 tot 01.00 uur) ten opzichte van het eerste uur van een gemiddelde winkeldag: 780%
 • De piek in Black Friday verkopen was op vrijdagavond om 21:00 uur. Op dat tijdstip waren de verkopen 483% hoger dan op een normale vrijdagavond
 • Toename Black Week ten opzichte van 2020 (maandag t/m donderdag): 48%
 • De populairste shopping categorieën in Nederland zijn dit jaar elektronica, sieraden en accessoires en sport & hobby.
 • De leeftijdsgroep die de meeste Black Friday aankopen gedaan heeft - 48% - is de groep 25-40 jaar (Millennials)
 • GenZ heeft 24% van de Black Friday aankopen gedaan. Hiermee zijn ze de groep die de grootste stijging in aankopen laat zien ten opzichte van een gemiddelde shopping dag. Dit is niet verrassend aangezien uit Klarna onderzoek* blijkt dat deze groep hun Black Friday aankopen het meest vooruit plannen: 67% van GenZ had een duidelijk idee wat ze op Black Friday wilden kopen en 64% heeft bewust gewacht tot Black Friday met het kopen van items van hun wishlist.
 • Black Friday is het grootste in Noord-Holland, Flevoland en Zuid-Holland. Als we kijken naar de Black Friday aankopen ten opzichte van een gemiddelde dag, dan zijn mensen uit Noord-Holland ook de meest fanatieke Black Friday shoppers. Daar wordt 17% meer dan het landelijke gemiddelde gekocht. Gevolgd door Utrecht (+9%) en Noord-Holland (+8%). Een kaart met meer regionale uitsplitsingen is te vinden aan het einde van Klarna’s Black Friday en Cyber Monday Insight Rapport.

Liever online dan offline
Naast een analyse van eigen data, heeft Klarna ook een groot internationaal onderzoek* gedaan naar het consumentengedrag in de weken voor en na Black Friday. Hierin wordt bevestigd dat Nederlanders tijdens de Black Friday periode liever online shoppen dan offline. Daarbij zijn de meest populaire categorieën volgens het onderzoek: Kleding & Schoenen, Beautyproducten en Elektronica. Met name Kleding & Schoenen en Elektronica worden door Nederlandse shoppers wel het liefste eerst in fysieke winkels bekeken voor deze online worden gekocht

Veel Nederlanders weten precies wat ze willen kopen
Er wordt vaak gesuggereerd dat mensen tijdens Black Friday veel impulsaankopen doen, vooral online. Uit het onderzoek blijkt echter het tegendeel: 54% van de Nederlandse online shoppers weet precies wat zij tijdens Black Friday willen kopen versus 26% van de shoppers in fysieke winkels. Online shoppers wachten opvallend vaker (53%) met het kopen van een duur product tot het Black Friday is (en ze het kunnen kopen met korting) dan shoppers bij fysieke winkels (26%). Waar online shoppers zich ook bewuster van zijn, is hun budget: 63% van de online shoppers stelt een shopping budget vast voor zichzelf. Voor shoppers in fysieke winkels is dit 47%.

Middernacht klaarzitten voor deals
Black Friday is ook dit jaar weer populair! De deals van november maken inmiddels een vast onderdeel uit van de shopping voor de feestdagen. Net als vorig jaar zaten weer vele Nederlanders om middernacht klaar om van Black Friday te genieten”, zegt Wilko Klaassen, Directeur van Klarna Nederland, België en Frankrijk. De groei is niet meer zo fors als in 2020 ten opzichte van het jaar ervoor, maar er werd bij de aangesloten merchants nog steeds maar liefst 9 keer zoveel gekocht in het eerste uur van Black Friday als op een gemiddelde shopdag. Shopping gebeurt vooral online. Dit is deels te verklaren door het feit dat winkels hun Black Friday deals vooral online plaatsen, maar ook doordat online shopping in de afgelopen jaren voor alle leeftijdsgroepen enorm gegroeid is in populariteit. Ook merken wij dat Nederlanders hun inkopen slimmer doen, op voorhand plannen en bewust werken met een budget om controle houden over hun uitgaven. In Nederland komt er door Sinterklaas nog een tweede koopjesweek aan. De verwachting is dat er ook aanstaande week weer veel gewinkeld gaat worden.”

* Consumentenonderzoek dat in oktober en november 2021 is gehouden onder 11.000 consumenten in 11 landen (ten minste 1.000 per land). In Nederland hebben 1.088 mensen aan het onderzoek deelgenomen.