• Private login

    Continue in browser

    Log in to get an overview of your purchases, upcoming payments and settle them easily with one click.

  • Business login

    Log in to manage your orders, payout reports, store statistics, and general settings.

NL - Bridgerton zorgt voor sterke groei fashionitems in de stijl van de hitserie

April 13, 2022

klarna-K.jpg

Klarna

Klarna

Beauty report

Uit data van Klarna blijkt dat de verkoop van o.a. parelkettingen, haarstrikken, korsetten en empirejurken sterk gestegen is

Amsterdam, 13 april 2022 - De serie Bridgerton staat wereldwijd bovenaan de lijsten met populairste series op Netflix. Niet alleen de personages en prachtige decors, maar ook de weelderige kostuums veroveren het hart van de kijkers. Uit onderzoek van Klarna blijkt dat de invloed van de serie zich niet alleen beperkt tot de verbeelding, maar dat de verkoop van fashion items en accessoires in de stijl van het moderne kostuumdrama duidelijk gegroeid is. Als we de verkoop van deze items in maart 2022, de maand waarin seizoen 2 in première ging, vergelijken met januari van dit jaar dan blijkt duidelijk dat de serie steeds meer mensen inspireert om hun garderobe een ware ‘society make-over’ te geven. De verkoop van empire jurken steeg deze maand zelfs met 1.554%, ten opzichte van januari.

Bridgerton speelt zich af in het Regency tijdperk in het Engeland van de 19e eeuw. De tijd waarin empire jurken, veren accessoires, parelkettingen en tiara’s het modebeeld bepaalden. Klarna, de wereldwijd toonaangevende dienstverlener op het gebied van bankieren, betalingen en shoppingdiensten, heeft onderzocht of de populariteit van Bridgerton van invloed is op de verkoop van fashion items in regency stijl. Uit deze Shopping Index blijkt dat outfits en accessoires in de stijl van de serie sinds december 2020, toen de kijker voor het eerst kennismaakte met de serie op streamingdienst Netflix, een duidelijke stijging laten zien. 

Populairste items geïnspireerd op Bridgerton
Het Bridgerton effect is al sinds de start van de hitserie op Netflix terug te zien. Rondom de lancering van zowel het eerste als tweede seizoen, zijn er duidelijke verkooppieken zichtbaar. De weelderige jurken en schitterende accessoires die te zien zijn in de diverse balscènes van het kostuumdrama, hebben de consument verleid tot het aanschaffen van parelkettingen, korsetten, empire jurken en tule rokken. Zelfs opera handschoenen en tiara’s maken een comeback: uit de verkleedkist terug in het huidige modebeeld. De regency items die vanaf het moment van het verschijnen van de serie op Netflix in december 2020 tot aan nu gemiddeld het meest gegroeid zijn in populariteit zijn haarstrikken (+65%), empirejurken (+56%), gevoerde stoffen haarbanden (+34%) en kettingen met een parelhanger (+34%).

Als we kijken naar het nieuwe seizoen, dat in maart in première ging, hebben Nederlanders volop Bridgerton-geïnspireerde aankopen gedaan. De groei van specifieke items was explosief:

Empire jurk: +1.554%
Gevoerde stoffen haarband: +440%
Tule rok: +234%
Haarband met veren: +191%
Korset: +117%

Tabel geeft de groei in aankopen in Nederland per product weer tussen januari 2022 en maart 2022.

Eén van de opvallendste items die bezig is aan een revival is het korset, dat profiteert van de populariteit van de serie. Bij Hunkemöller zien ze dit effect duidelijk terug. Janine Kaatee, PR-manager van de lingerieketen: “Een korset dat we een week geleden lanceerden, was direct uitverkocht. We zien dat Bridgerton een inspiratiebron is voor fashion liefhebbers die de items op een moderne manier dragen en combineren. Het wordt niet langer alleen onder, maar ook over kleding gedragen. Een duidelijk verschil is dat bustiers en korsetten tegenwoordig body conscious zijn. Ze vormen naar je lichaam en moeten mooi aansluiten, maar je lijf niet meer in een vorm duwen, zoals we dat uit de tijd van Bridgerton kennen.”

What’s next?
Gezien de populariteit van het tweede seizoen van Bridgerton, gaan we de regency trend ongetwijfeld nog verder zien groeien en blijven we ook deze lente romantische jurken, veren, parels en sprankelende accessoires in het modebeeld terugzien.

Methodologie
Klarna’s Shopping Index wordt berekend op basis van het aantal verkochte artikelen binnen specifieke productcategorieën. De indexwaarde vertegenwoordigt het aandeel dat een bepaald artikel heeft in de totale verkoop van alle productcategorieën. De periode die geanalyseerd is start in december 2020, toen het eerste seizoen op Netflix in première ging, en loopt tot en met maart 2022, de maand waarin seizoen 2 van start ging.