• Private login

    Continue in browser

    Log in to get an overview of your purchases, upcoming payments and settle them easily with one click.

  • Business login

    Log in to manage your orders, payout reports, store statistics, and general settings.

NL - Groei online shoppen zet onverminderd door in 2022

February 15, 2022

klarna-K.jpg

Klarna

Klarna

Medium Presentation 72DPI-SmooothSituations HomeCinema Device

 

Ook heropening fysieke winkels remt groei online winkelen niet af

Amsterdam, 15 februari 2022 - Ondanks de heropening van de fysieke winkels op 15 januari, groeit het aantal Nederlanders dat online shopt. De categorieën ‘beauty & gezondheid’ en ‘electronica’ laten de grootste verschuiving in consumptie zien. Dit blijkt uit nieuwe online shopping data* van Klarna sinds de heropening van de winkels. Hierbij is gekeken naar de week voor het einde van de lockdown en de drie weken daarna. Nederlanders kiezen er ondanks de heropening steeds vaker voor om hun aankopen in bepaalde categorieën online te doen. Uit de Klarna data blijkt wel dat, net als vorig jaar na de lockdown, consumenten weer massaal zijn teruggekeerd naar woonwinkels en tuincentra.

In de weken na de heropening zag Klarna, de wereldwijd toonaangevende dienstverlener op het gebied van bankieren, betalingen en shoppingdiensten, de online aankopen in verschillende categorieën flink stijgen. In vergelijking met andere categorieën, stegen de online aankopen in Beauty & Gezondheid tussen 22-28 januari (+22 procent) en tussen 29 januari en 4 februari (+30 procent) aanzienlijk ten opzichte van de week voor de heropening van de winkels (8-14 januari). Eenzelfde trend was zichtbaar bij Elektronica. Hier stegen de online aankopen van 22-28 januari maar liefst 81 procent en tussen 29 januari en 4 februari 25 procent ten opzichte van de week voor de lockdown. Ook bij Sieraden en Accessoires waren de online aankopen in deze weken (+2 procent en +23 procent) hoger dan bij andere categorieën tijdens de laatste week van de lockdown. Hier staat een dalende interesse in online shopping in de categorie Huis & Tuin tegenover (-15 en -11 procent). 

Sluit Generatie X zich aan bij jongere generaties?
Klarna analyseerde niet alleen eigen data, maar deed ook onderzoek onder consumenten. In
Klarna’s Shopping Pulse** wordt ieder kwartaal ingezoomd op de veranderende winkelgewoonten in 11 landen op 3 verschillende continenten. In vergelijking met andere landen, scoren Nederlandse consumenten hoog als het gaat om hun voorkeur voor online shopping. Nederland staat internationaal op de 5e plaats en deze voorkeur is in het afgelopen jaar alleen maar groter geworden. Vooral shoppers jonger dan 40 jaar (Gen Z'ers en Millennials) winkelen meer online dan in fysieke winkels. Als de huidige trend zich doorzet, is de verwachting dat 41-56-jarigen (Gen X'ers) zich in 2022 bij hen voegen. 

Digitalisering retail gaat snel
We zullen in de toekomst online shopping en fysieke winkels steeds minder gaan zien als twee aparte werelden. Ze versterken elkaar en vervullen beiden een andere rol, afhankelijk van de producten die mensen willen kopen. De digitalisering van de retailsector gaat ondanks de beperkingen van de pandemie onverminderd verder. Steeds meer consumenten zijn gewend geraakt aan online winkelen en de gemiddelde leeftijd van online shoppers wordt steeds hoger. We vinden het belangrijk om consume
nten te helpen met hun online shopervaring en het nemen van weloverwogen aankoopbeslissingen. Van inspiratie tot betaling.”, zegt Wilko Klaassen, algemeen directeur van Klarna in Nederland, België en Frankrijk.

Een aantal andere belangrijke bevindingen uit het rapport ondersteunen de ontwikkeling die te zien is in Klarna’s eigen data van de afgelopen weken:

  • 42% van de Nederlanders denkt dat ze over een jaar de meeste van hun aankopen online doen. Dit sentiment is in de loop van 2021 geleidelijk toegenomen: 37% zei hetzelfde in het tweede kwartaal en 41% in het derde kwartaal van 2021. 
  • Mensen uit Utrecht winkelden in 2021 het meest online: 64% meer per persoon dan het landelijke gemiddelde. Zuid-Holland (+38%) en Zeeland (+37%) staan ​​respectievelijk op de tweede en derde plaats.
  • Woensdagen zijn de drukste dagen om online te winkelen in Nederland. Laat in de avond is de meest populaire moment om te winkelen, met 21.00 uur als piekuur tijdens een gemiddelde winkeldag.

De volledige Shopping Pulse met alle internationale resultaten is hier te vinden.

* De online verkopen in de week van 8-14 januari, voor de heropening van de winkels, is vergeleken met de online verkopen in de drie weken daarna (15-21 jan., 22-28 jan. en 29 jan - 4 feb). ** Klarna's Shopping Pulse, die elk kwartaal wordt bijgewerkt, onderzoekt voortdurend veranderende winkelgewoonten in 11 landen op 3 continenten. De laatste update bevat inzichten uit een onderzoek onder meer dan 18.000 consumenten (waarvan 1.634 Nederlanders) en Klarna's eigen gegevens van meer dan 250.000 online winkels over de hele wereld.