• Private login

  Continue in browser

  Log in to get an overview of your purchases, upcoming payments and settle them easily with one click.

 • Business login

  Log in to manage your orders, payout reports, store statistics, and general settings.

NL - Klarna opent samen met topmerken tijdelijke pop-up winkel vol cadeau-inspiratie voor feestdagenshoppers

December 9, 2021

klarna-K.jpg

Klarna

Klarna

Klarna popup Utrecht

 Klarna onderzoek wijst uit dat er vijf verschillende feestdagen-types zijn 

 Amsterdam 9 december 2021 - Bestel je altijd rustig op tijd je cadeaus voor de feestdagen of wacht je tot het laatste moment? Ga je bij de cadeaukeuze spontaan te werk of plan je al je aankopen? De antwoorden op deze vragen hebben te maken met welk feestdagen-type je bent. Er zijn vijf types, blijkt uit uitgebreid onderzoek* van Klarna, in samenwerking met consumentenpsychologe Kate Nightingale. Om voor ieder type inspiratie te bieden, opent Klarna morgen op het Centraal Station in Utrecht haar allereerste tijdelijke winkel van Nederland. Van 10 tot en met 23 december kunnen mensen bij deze pop-up store terecht voor cadeau-inspiratie van verschillende topmerken: H&M, Scotch & Soda, Omoda, JOSH V, Hunkemöller, Philips, Rivièra Maison & Parfumerie.nl. 

Klarna, de wereldwijde dienstverlener op het gebied van bankieren, betalingen en shoppingdiensten, publiceert vandaag een rapport waarin in kaart wordt gebracht welke houding mensen hebben ten opzichte van de feestdagen en het geven van cadeaus. In het rapport probeert Klarna dieper inzicht te geven in welke factoren individueel gedrag en keuzes beïnvloeden.

Welke feestdagen-type ben jij?
In Nederland is het meest voorkomende feestdagen-type het Gezelschapsdier (33%), gevolgd door de Pragmatist (23%) en de Feestdagen Fan (18%). Hierna volgen het Nonchalante type (17%) en het Feestbeest (8%). Hiermee zijn Nederlanders wat nuchterder dan in andere delen van de wereld. De Feestdagen Fan staat in veel landen juist bovenaan het lijstje. Dat de Christmas spirit in Nederland iets minder groot is dan in andere landen, blijkt ook uit andere onderzoeksuitkomsten. Nederlanders staan bijvoorbeeld op plaats 17 van de 18 landen als het gaat om hun liefde voor het feestdagenseizoen. We houden wel meer dan gemiddeld van tradities, waarvan het geven van cadeaus er één van is. 

Consumentenpsychologe Kate Nightingale legt uit dat in het onderzoek het sentiment rondom de feestdagen, de mate waarin je je voorbereid en/of spontaan winkelt versus spontaan shoppen en de mate waarin cadeaus betekenis hebben de meest onderscheidende factoren waren om de feestdagen-types te creëren: “Iedereen benadert de feestdagen anders en het rapport geeft een beter begrip van de factoren die gedrag beïnvloeden. De manier waarop we de feestdagen benaderen heeft alles te maken met onze psychologische instelling. Daarnaast merken we dat kenmerken die te maken hebben met seksuele identiteit, sterrenbeeld en je plaats binnen het gezin vaak nog meer zeggen dan leeftijd, geslacht of het land waar iemand woont.”

Offline inspiratie om online te winkelen
Vanaf aanstaande vrijdag kleurt het Centraal Station van Utrecht roze. Bezoekers aan de tijdelijke winkel kunnen hier ter plekke de quiz** doen om hun feestdagen-type te ontdekken. De topmerken hebben in de tijdelijke Klarna store een eigen shop-in-shop waar ze een exclusieve selectie van hun producten laten zien. De officiële opening wordt gedaan door celebrity Miss Envy Peru. Hierna kunnen mensen twee weken in de winkel terecht voor cadeau-inspiratie van acht topmerken die tijdelijk één dak delen. 

Onder het mom ‘smoooth shoppen voor de feestdagen’ laten de merken een exclusief assortiment zien met producten die perfect zijn als kerstgeschenk. Klanten kunnen zo offline inspiratie opdoen en een exclusieve selectie aan producten voelen, zien, horen, ruiken en vervolgens direct online shoppen. De winkel, gevestigd op het Centraal Station van Utrecht bij Spoor 18, is open tussen 8:00 en 17:00 uur en volledig gericht op het bieden van inspiratie. Producten kunnen niet rechtstreeks in de winkel gekocht worden, maar wel makkelijk direct online besteld worden.

Meer informatie over de feestdagen-types is hier te vinden:

 • De Feestdagen fan en het Feestbeest houden het meest van de feestdagen en het bijbehorende shoppen voor kerstcadeaus (bijna twee keer zoveel dan het wereldwijde gemiddelde van alle types: 48%). Negen van de tien (91% en 92%) willen tijdens kerst cadeaus met betekenis geven. Bij voorkeur wel met een mooie korting (84% en 92%). De Feestdagen fan brengt de kerst vooral door met zijn familie, terwijl het Feestbeest de dagen eigenlijk het liefste met al zijn vrienden en familie wil vieren.
 • Het Gezelschapsdier is gericht op familie. Ze zijn van alle types wellicht niet het meest dol op shoppen voor de feestdagen (27%), maar als ze gaan winkelen, kiezen ze graag voor cadeaus met betekenis (47%).
 • De Pragmatist is een praktisch type: 1 op de 2 (50%) gaat gericht op zoek naar deals tijdens het shoppen en meer dan een derde (39%) koopt graag duurzame cadeaus.
 • Het Nonchalante type heeft niet zo veel met de hype rondom de feestdagen en koopt dan ook niet veel kerstcadeaus. Als ze cadeaus kopen, doen ze dit spontaan. Meer dan de helft (54%) koopt een cadeau pas op het moment dat ze het tegenkomen en denkt dat het bij een familielid of vriend past. Dit is meer dan twee keer het wereldwijde gemiddelde van alle types (21%).