• Private login

    Continue in browser

    Log in to get an overview of your purchases, upcoming payments and settle them easily with one click.

  • Business login

    Log in to manage your orders, payout reports, store statistics, and general settings.

Nya Black Friday-rekord inatt

November 23, 2018

klarna-K.jpg

Klarna

Klarna

BlackFriday HighRes3

Många butiker väntar sig en anstormning av fyndsugna shoppare idag, men för onlinebutikerna började Black Friday redan vid midnatt. Klarna, som hanterar knappt hälften av transaktionerna för svensk e-handel, spår att Black Friday fortsätter växa med rekordfart. Försäljning som går genom företagets betalningslösningar under dygnets första timme ökade inte bara jämfört med en genomsnittlig dag, utan också med 50% jämfört med förra året.

- Det är en explosion av köp klockan 00.00 när butikerna släpper sina Black Friday-erbjudanden. Det påminner om när folk väntar på släpp av konsertbiljetter, vi ser att många håller sig vakna för att säkerställa att de kan fynda varor till de allra bästa priserna innan de tar slut, säger Viveka Söderbäck, Klarnas expert på konsumentbeteende.

Kvällströtta ungdomar och pigga silversurfare

De som gjorde allra flest köp under dygnets första timme var åldersgruppen 26-35 som gjorde sju gånger fler köp än en genomsnittlig dag, framförallt handlade de elektronik. Några som däremot inte tycks vara kvällspigga var 18-25-åringarna som “endast” dubblade antalet köp jämfört med en vanlig dag. Den största skillnaden mot en genomsnittlig dag stod de så kallade “Silversurfarna” för. Personer äldre än 65 gjorde 21 gånger fler köp under dygnets första timme än jämfört med en genomsnittlig dag.

- Det är framförallt våra äldre användare som utmärker sig bland fyndjägarna hittills under Black Friday. De shoppar inte mest, men det är den grupp vars beteende på Black Friday avviker mest från en genomsnittlig dag. Egentligen är det ingen överraskning då vi nyligen genomförde en undersökning* som visade att nästan alla av våra användare över 75 år känner till Black Friday, säger Viveka Söderbäck.

Många köper sina julklappar redan idag

De senaste åren har Black Friday, och i förlängningen Black Week, växt i en betydligt snabbare takt än den traditionella julhandeln i december. Under fjolåret motsvarade handeln under Black Week tre fjärdedelar av den totala försäljningsvolymen de tre första veckorna i december, baserat på statistik från Klarnas betalningslösningar.

- Chansen, eller risken, för att din julklapp köps idag är mycket stor. När vi frågade våra användare förra veckan så hade hälften av de som bestämt sig för att handla under Black Friday även planer på att köpa julklappar idag. Med andra ord, om du inte redan gjort det bör du skynda att dela med dig av din önskelista, säger Viveka Söderbäck.

Östgötarna de mest entusiastiska fyndjägarna så här långt

Klarna rapporterar även att det är i Östergötlands län som Black Friday växt som allra mest hittills, med 31% försäljningsökning jämfört med samma tid under fjolåret. Förutom Östergötlands län utmärker sig också Västerbottens län och Kronobergs län så långt in på årets stora shoppingdag.

När det kommer till landets storstäder är det just nu dött lopp mellan Stockholm och Malmö, samtidigt som Göteborg har en lägre tillväxt än de två förstnämnda jämfört med fjolåret.

- Östgötarna är rejält på hugget så här långt in på dagen, och har handlat för en tredjedel mer jämfört med samma tid förra året. Det är köpen utanför de tre storstäderna som ökar allra mest om vi kikar på kommunernas befolkningstäthet, och speciellt Göteborg ser ut att halka efter jämfört med rikssnittet, säger Viveka Söderbäck.

Klarna bevakar och rapporterar om utvecklingen under årets stora shoppinghögtid - Black Friday

  • Fortsätter trenden även under 2018 med nya försäljningsrekord?

  • Vilka kundgrupper är det som passar på att handla mest jämfört med en genomsnittlig dag på året?

  • Vilken tid på dagen handlar olika kundgrupper och hur skiljer sig köpmönstret beroende på kommunens geografiska placering och befolkningstäthet?

Klarna rapporterar om utvecklingen med analys och kommentar från den egna experten på konsumentbeteende, Viveka Söderbäck.

Besök bloggen på https://www.klarna.com/se/inside-klarna/ för att följa utvecklingen av Black Friday 2018 och ta del av intressanta spaningar.

Frågor eller funderingar? Kontakta press@klarna.com

* 587 svenskar deltog i Klarnas undersökning

****

För mer information

Johanna Nyman, Senior Manager Communications

press@klarna.com

+46 (0) 72 855 83 29

Om Klarna

Klarna är en av Europas ledande betalningsleverantörer, och en nyligen licensierad bank, som vill revolutionera betalningar för både konsumenter och handlare. Företaget grundades i Stockholm 2005. Klarna erbjuder konsumenter möjligheten att betala nu, betala senare eller dela upp betalningen över tid, vilket ger en enkel, säker och smidig köpupplevelse. Klarna har idag 100 000 anslutna handlare. Klarna har 2 000 anställda och är verksamt i 14 länder.