• Private login

  Continue in browser

  Log in to get an overview of your purchases, upcoming payments and settle them easily with one click.

 • Business login

  Log in to manage your orders, payout reports, store statistics, and general settings.

Ökad prismedvetenhet får svenskarna att shoppa under Black Week: "Tydlig försäljningsökning första dagarna"

November 24, 2022

klarna-K.jpg

Klarna

Klarna

– Vi kan se en tydlig försäljningsökning i Sverige under Black Weeks första dagar jämfört med förra året. Detta kan såklart ha flera orsaker men en anledning är att svenska konsumenter är mer prismedvetna än någonsin. Vår undersökning visar att många planerat att genomföra större delar av årets julklappshandel under Black Week för att spara pengar. Vidare uppger ungefär varannan att de tänkt handla mer online under veckan jämfört med förra året – de främsta anledningar till varför man föredrar att handla på nätet är i sin tur bättre priser och att det är lättare att jämföra priser, säger Carl Lindahl, Klarnas expert på konsumentbeteende. 

Fler siffror från Klarnas shoppingdata (21-23 nov):

 • Onlineförsäljningen har ökat mest i Region Gotland, Norrbottens län och Uppsala län per capita jämfört med en vanlig dag. 
   
 • De produktkategorierna som ökat mest jämfört med en genomsnittlig dag är sport-och fritidsprodukter, hälso- och skönhetsprodukter samt elektronik. 
   
 • Mest sålda produktkategorier skiljer sig runt om i landet. I norra Sverige är sport och fritidsutrustning mest populärt och i södra Sverige och på Gotland är det underhållning och elektronik som sålt bäst. I Stockholm är hem- och trädgårdsprodukter mest populärt.
   
 • Konsumenter mellan 25-40 år (Millennials) är den grupp som handlat mest och står för 48 procent av alla köp, följt av 41-56-åringar (Gen X) (26%) och 18-24-åringar (Gen Z) (21%). Generation X är den åldersgrupp som handlat mest jämfört med en genomsnittlig dag.
   
 • Kvinnor står hittills för merparten av köpen under de första dagarna av Black Week – 69 procent av köpen har gjorts av kvinnor och resterande 31 procent av män.
   
 • Kvinnor har främst handlat sport- och fritidsprodukter, hälso- och skönhetsprodukter samt smycken och accessoarer. Män har också handlat mycket sport- och fritidsprylar men även elektronik, kläder och skor. 

Fler insikter från Klarnas Black Week-rapport: 

I tillägg till sin egna shoppingdata har Klarna genomfört en undersökning i samarbete med Dynata i vilken 6 av 10 svenska konsumenter uppger att de planerar att handla något under Black Friday i år. Det är främst de yngre generationerna som uppgett att de kommer handla – hela 86 procent av Gen Z (18-25 år) och 87 procent av Millenials (26-41 år) uppger detta. 

 • Black Week har blivit en naturlig del av julklappsshoppingen
  6 av 10 svenska konsumenter uppger att de kommer försöka dra större nytta av Black Week-rean när de köper julklappar i år jämfört med förra året. 75 procent vill ta tillfället i akt att både fynda produkter till sig själva men nästan lika många (71%) uppger att de vill handla julklappar till nära och kära (71%). Barnprodukter är den kategori som flest planerar att köpa till andra och elektronik är den kategori man främst planerar att köpa till sig själv.

   
 • Fler planerar att handla online jämfört med förra året
  Fler än varannan (54%) planerar att göra de flesta av sina inköp under Black friday online och ungefär lika många (56%) uppger att de kommer att handla mer online i år jämfört med förra året. Endast 23 procent uppger att de kommer göra de flesta inköpen i fysisk butik. Detta återspeglas i samtliga ålderskategorier.

   
 • Lägre priser och prisjämförelser främsta fördelarna med näthandeln 
  Anledningen till att de flesta planerar att handla online är på grund av lägre priser (80%), att det är lättare att jämföra priser (77%) samt att det finns fler betalningsalternativ och ett större sortiment (75%).  Bättre social interaktion (82%) lyfts fram som den främst anledningen till varför man planerar att  handla mer i fysisk butik. 
   
 • De som shoppar online planerar mer och är mer prismedvetna
  Det finns en stark korrelation mellan att shoppa online och att veta vad man vill köpa på förhand (77% av onlineshopparna jämfört med 50% som främst planerar att shoppa i butik), vilja koncentrera sina julklappsköp till reaperioder (73% jämfört med 32%) och prisjämföra för att hitta det bästa priset (82% jämfört med 67%). 
   
 • …och det gäller särskilt de yngre generationerna
  Generation Z (18-25 år) och Millennials (26-41 år) är överrepresenterade när det kommer till att prisjämföra (79% respektive 81%) och att koncentrera sina julklappsinköp till reaperioder (84 % respektive 74%).

   
 • Köpresan börjar online och mobilen används även i fysisk butik
  82 procent av svenska konsumenter uppger att de alltid, eller ibland börjar sin köpresa genom att göra research online, s-.k. “webrooming”. Nästan lika många (73%) uppger att de använder sin mobil för att jämföra priser och erbjudanden samt för att kolla produktrecensioner när de handlar i fysiska butiker. 
   
 • De flesta planerar att köpa kläder & skor, skönhet och elektronik
  Det är även de produktkategorier flest planerar att köpa online framöver fysisk butik. 

Om undersökningen:
Undersökningen baseras på en undersökning utförd av undersökningsföretaget Nepa i 17 länder (Sverige, Norge, Finland, USA, Storbritannien, Australien, Tyskland, Österrike, Frankrike, Belgien, Nederländerna, Nya Zeeland, Spanien, Portugal, Polen, Irland och Italien). Undersökningen utfördes under oktober och november 2022 med 17 000 respondenter och ett representativt urval av minst 1000 respondenter per land som valts ut av Nepa. 1033 svenskar deltog i undersökningen.

Om Klarnas shoppingdata
Insikter från Klarnas shoppingdata. Klarna har fler än 150 miljoner konsumenter och 450 000 e- handlare globalt, och hanterar uppskattningsvis ungefär hälften av alla transaktioner för svensk e-handel.