• Private login

  Continue in browser

  Log in to get an overview of your purchases, upcoming payments and settle them easily with one click.

 • Business login

  Log in to manage your orders, payout reports, store statistics, and general settings.

Opnieuw recordverkopen tijdens Black Friday: online verkopen gestegen met 28%

November 26, 2022

klarna-K.jpg

Klarna

Klarna

prod-imagery-boxing-gloves-3x2

Amsterdam, 26 november 2022 - Black Friday heeft ondanks de economische tegenwind opnieuw geleid tot online recordverkopen. Dit blijkt uit een analyse van de verkoopdata van Klarna, dat met ruim 45.000 winkels in Nederland samenwerkt. Consumenten zijn dit jaar vroeg begonnen met het vinden van goede deals voor de feestdagen. De verkooppiek begon al op de maandag van Black Week met een opvallende stijging van de online verkopen met +40% in vergelijking met dezelfde dag in 2021. Op Black Friday zelf zag Klarna een stijging van 28%. In totaal zijn de verkopen deze week (21 - 25 november) met +30% gestegen. De verkopen kwamen al vroeg op gang doordat retailers dit jaar nog vroeger gestart zijn met Black Friday-kortingen en -aanbiedingen, en consumenten prijsbewust hun eindejaarscadeaus nu al inslaan.

Klarna, de wereldwijd toonaangevende dienstverlener op het gebied van bankieren, betalingen en shoppingdiensten, heeft ook gekeken naar de populairste productcategorieën en het shoppinggedrag per generatie geanalyseerd. Hieruit blijkt dat maandag zelf de populairste shoppingdag was van de gehele Black Week, gevolgd door woensdag met een groei van 38%. Mensen hebben dus niet gewacht tot Black Friday zelf om een mooie aankoop te doen, maar zich goed voorbereid en hun favoriete product met korting gekocht zodra de kans zich voordeed. Desondanks blijft in absolute termen van volume en verkopen Black Friday op jaarbasis de populairste dag van het jaar.

Andere opvallende bevindingen op basis van de data zijn:

 • Millennials hebben de meeste aankopen gedaan (48%).
 • GenZ’s hebben het meeste gewinkeld in vergelijking met een gemiddelde dag.
 • De populairste productcategorieën tijdens Black Friday waren gezondheid & beauty, elektronica en juwelen en accessoires.
 • Vooral mensen uit Noord-Holland, Flevoland en Utrecht waren dit jaar gebrand op het scoren van een Black Friday deal.
 • Zij winkelden respectievelijk 23%, 16% en 7% meer per hoofd van de bevolking dan het landelijke gemiddelde. In de provincies Friesland en Drenthe bleken mensen juist minder te shoppen tijdens Black Friday (-27% en -25% ten opzichte van het gemiddelde in Nederland).
 • In het eerste uur van Black Friday gingen de verkopen met +575% omhoog ten opzichte van hetzelfde uur van een gemiddelde dag.
 • De meeste Black Friday aankopen werden gedaan op vrijdagochtend om 10:00 uur. 

Wilko Klaassen, Directeur van Klarna in Nederland: “Ondanks de publieke discussie rondom kortingsdagen in de retail, blijven Black Friday en de dagen daaromheen één van de populairste shoppingmomenten van het jaar. Het was afwachten hoe deze week dit jaar zou verlopen, doordat veel consumenten de afgelopen maanden getroffen zijn door prijsinflatie en daardoor hun bestedingspatroon hebben moeten aanpassen. Op basis van de cijfers zien we nu dat veel consumenten deze periode van kortingen, juist zien als een kans om prijsbewust en voordeliger cadeaus voor de feestdagen te kopen of om een grote aankoop met flinke korting te doen.” 

Hij vervolgt: “Voor dit soort aankopen geeft achteraf betalen veel consumenten een veilig gevoel, omdat het hen het vertrouwen geeft dat ze alleen hoeven te betalen als ze hun aankopen in goede staat ontvangen, ook kunnen mensen zo malafide webwinkels vermijden en het geeft meer flexibiliteit in betaalmogelijkheden. Mensen kunnen er bij veel online shops bijvoorbeeld voor kiezen om zonder rente in delen te betalen. Via de app kunnen mensen ook een beter overzicht houden over hun uitgaven.” 

Meer mensen shoppen online tijdens de feestdagen
Los van de shopping data, heeft Klarna ook een groot consumentenonderzoek* opgezet, gericht op online aankopen tijdens de laatste maanden van het jaar. Hieruit blijkt dat bijna de helft (46%) van de Nederlanders van plan is om in deze periode van het jaar meer online dan offline (28%) te shoppen. De rest van de Nederlanders doet evenveel offline als online aankopen. Vooral erotische artikelen (57%), elektronica (56%) en artikelen gericht op entertainment (55%) worden online gekocht. 

Redenen dat mensen liever online kopen zijn dat het tijd bespaart (78%), het makkelijker is om prijzen te vergelijken (78%), er een bredere keuze is (75%) en lagere prijzen (70%). Andere opvallende resultaten uit het consumentenonderzoek zijn:

 • 60% van de Nederlanders gaf aan dat ze waarschijnlijk iets wilden gaan kopen tijdens Black Friday, vooral de jongere generaties. Van GenZ gaf 87% aan (waarschijnlijk) iets te gaan kopen tijdens Black Friday, dit gold voor 79% van de Millennials. Dit wordt bevestigd door de shopping data van Black Friday. GenZ heeft inderdaad het meest gewinkeld ten opzichte van een gemiddelde dag. Millennials hebben het grootste aandeel in de totale verkopen op Black Friday.
 • 6 op de 10 Nederlanders heeft gewacht op Black Friday om een grote aankoop te doen, en daarmee geld te besparen. Op basis van de Wishlist functie van de Klarna app blijkt dat game consoles, smartwatches, telefoons en laptops erg in trek waren en vaak opgeslagen. De categorie elektronica was dan ook één van de 3 meeste populaire categoriën tijdens Black Friday.
 • Generatie Z'ers (83%) en Millennials (82%) zullen ten opzichte van vorig jaar vaker prijzen tussen retailers vergelijken en meer van hun kerstinkopen doen tijdens de uitverkoopperiode.

Je vindt het rapport van dit consumentenonderzoek hier