• Private login

    Continue in browser

    Log in to get an overview of your purchases, upcoming payments and settle them easily with one click.

  • Business login

    Log in to manage your orders, payout reports, store statistics, and general settings.

26. aug. 2020

Stor Klarna-rapport: Slik handlet nordmenn på nett i sommer

Mens innbyggerne i de to nordligste fylkene brukte mest penger på netthandel i juni og juli, var det i kommunen Tydal i Trøndelag det ble handlet aller mest i sommer-Norge.

 

Det fremgår i Klarnas ferske rapport om norsk netthandel for sommeren 2020.

Statistikk er analysert fra salg i juni og juli blant mer enn 7000 norske nettbutikker som bruker Klarnas betalingsløsning.

– Fra et allerede rekordhøyt nivå har netthandelen holdt seg høy, også etter at koronatiltakene ble noen færre. Juni er så langt den måneden i 2020 hvor nordmenn har lagt igjen mest penger på nett. Også i juli har aktiviteten vært høyere enn vanlig, sier markedsdirektør i Klarna Norge, Thomas Elvestad.

Sammenlignet med en gjennomsnittsdag i årets første syv måneder, ble det handlet for hele 19 prosent mer i juni. Det tror Elvestad også har sammenheng med at flere enn vanlig har tilbragt sommeren hjemme eller på norgesferie.

Erotiske artikler, klokker, vesker og solbriller vekstvinnere i sommer

– Feriepengene har nok i større grad gått til shopping fremfor sommerferie i Syden. Med mer tid hjemme har også mange prioritert å hygge seg. I juli var erotiske artikler den kategorien med størst vekst. Dette salget økte med hele 39 prosent mer enn den samlede gjennomsnittlige netthandelsveksten var i årets fem første måneder, sier Elvestad.

I juni var kategorien som økte mest smykker og andre accessories, slik som solbriller, klokker og vesker. Dette salget var også 22 prosent høyere enn den samlede veksten i netthandelen de foregående månedene i 2020. 

17 prosent høyere netthandel i nord

De ivrigste nettshopperne i de to sommermånedene er innbyggerne i Troms og Finnmark, etterfulgt av Nordland og Oslo. I det nordligste fylket handlet innbyggerne hele 17 prosent mer på nett enn gjennomsnittsnordmannen.

– Det er også interessant å merke seg at både Bodø og Tromsø er helt i toppen blant de største kommunene i Norge når det gjelder netthandel i juni og juli. Det skyldes nok primært at dette er store kommuner i utstrekning og at alle ikke har det varetilbudet i fysiske butikker i nærheten som de skulle ønsket seg, sier Elvestad.

Tydal i Trøndelag på kommuneshoppetoppen i sommer

Aller mest handlet innbyggerne i den lille kommunen Tydal i Trøndelag. Her la innbyggerne igjen hele 69 prosent mer penger per innbyggere enn gjennomsnittsnordmannen. Høyest vekst, sammenlignet med samme periode i fjor, var det i Ulvik kommune i Vestland som stod for. Her vokste netthandelen med 46 prosent i de to sommermånedene.

Økt mobilandel og menn handlet mer

Rapporten viser også at nordmenns handlevaner forandret seg i sommer. Bruken av mobil til netthandel økte med 13 prosent. De gjennomsnittlige kjøpene ble noe dyrere enn tidligere i år, og flere la netthandlingen til perioden mellom klokken 03 på natten og 12 på dagen. Menn har også handlet mer på nett enn de har gjort tidligere i år i løpet av sommeren.

Mest mote i Oslo, elektronikk i Vestland og sport og fritid i nord

Klarna har også sett på hvilke kategorier som i større grad blir prioritert i det enkelte fylket, enn hos gjennomsnittsnordmannen. Her kommer det blant annet frem at shopping av mote som klær og sko er det som i høyere grad blir prioritert i Oslo, Rogaland og Agder. Sport og fritid blir prioritert høyest i de to nordligste fylkene, samt i Møre og Romsdal og Trøndelag. Hus og hage er viktigst for innbyggerne i Viken og Vestfold og Telemark mens Vestland utmerker de seg med å prioritere elektronikk høyest.

– Vi har sett at tendenser til kjøp i kategorien hus og hage, men også muligens sport og fritid, kan ha noe sammenheng med været i området i perioden. Det er enklere å kjøpe nytt teltutstyr, ny grill eller å skru platting når solen skinner, sier markedsdirektør i Klarna Norge, Thomas Elvestad.

Last ned og les hele rapporten "Klarnas netthandelspuls sommeren 2020" her

Fylkesshoppetoppen, sommeren 2020

Fylke Shoppindeks*               (per innbygger)
Troms og Finnmark 117
Nordland 112
Oslo 107
Møre og Romsdal 105
Trøndelag 104
Viken 100
Innlandet 99
Vestland 97
Vestfold og Telemark 97
Rogaland 87
Agder 82

Kommuneshoppetoppen

Kommune Fylke Shoppindeks* (per innbygger)
Tydal Trøndelag 169
Berlevåg Troms og Finnmark 165
Værøy Nordland 162
Eidfjord Vestland 159
Røst Nordland 156
Aukra Møre og Romsdal 156
Rødøy Nordland 154
Steigen Nordland 150
Båtsfjord Troms og Finnmark 149
Herøy Nordland 148
Lurøy Nordland 147
Årdal Vestland 147
Bykle Agder 147
Bardu Troms og Finnmark 145
Sømna Nordland 143
Gamvik Troms og Finnmark 143
Aurland Vestland 142
Austevoll Vestland 141
Alta Troms og Finnmark 141
Tysnes Vestland 140

Shoppetoppen - Norges 20 største kommuner

Kommune Fylke Shoppingindeks* (per innbygger)
Bodø Nordland 111
Tromsø Troms og Finnmark 109
Nordre Follo Viken 109
Oslo Oslo 107
Asker Viken 105
Trondheim Trøndelag 104
Bærum Viken 104
Lillestrøm Viken 104
Sandefjord Vestfold og Telemark 101
Tønsberg Vestfold og Telemark 101
Ålesund Møre og Romsdal 97
Drammen Viken 92
Bergen Vestland 89
Stavanger Rogaland 89
Fredrikstad Viken 88
Moss Viken 87
Sarpsborg Viken 84
Sandnes Rogaland 81
Kristiansand Agder 80
Skien Vestfold og Telemark 80

* Indeks 100 representerer den gjennomsnittsnordmannens handling i perioden 1. juni-31. juli 2020. Et høyere eller lavere tall vise om innbyggerne i fylket handlet mer eller mindre per person i gjennomsnitt enn landsgjennomsnittet gjorde. Indeksen er justert i forhold til folkemengde.