• Private login

    Continue in browser

    Log in to get an overview of your purchases, upcoming payments and settle them easily with one click.

  • Business login

    Log in to manage your orders, payout reports, store statistics, and general settings.

Suomalaiset Euroopan kokeneimpia käytetyn tavaran verkkokaupassa – Klarna selvitti suosiota kansainvälisesti

May 27, 2023

klarna-K.jpg

Klarna

Klarna

Klarna HQ Stockholm

Klarna selvitti Shopping Pulse -kyselyssään alkuvuonna 2023, että suomalaiset kuuluvat Euroopan kokeneimpien kauppiaiden ja ostajien joukkoon verkon käytetyn tavaran markkinoilla. Silti suomalaiset myyvät ja ostavat käytettyjä tavaroita harvemmin kuin muut verrokkimaiden asukkaat.

Jopa 73 prosenttia suomalaisista on joskus myynyt käytettyä tavaraa verkossa. Enemmän käytettyä omaisuutta verkossa olivat myyneet vain norjalaiset, joista 74 prosenttia on myynyt omaisuuttaan digitaalisesti. Kyselymaiden kansainvälinen keskiarvo on 62 prosenttia.

Lisäksi 71 prosenttia suomalaisista on joskus ostanut käytettyä tavaraa verkon kauppapaikoilta, eniten kyselyn eurooppalaisista maista, kun kaikkien vastaajien keskiarvo on 61 prosenttia.

Verkon second hand -kauppaa ei kuitenkaan käydä Suomessa yhtä aktiivisesti kuin muualla. Edeltävän kolmen kuukauden aikana ostoksia oli tehnyt 44 prosenttia suomalaisista, kun kyselyn keskiarvo on 56 prosenttia. Omaisuuttaan verkossa oli samana aikana myynyt 46 prosenttia suomalaisista, kun kaikkien vastaajien keskiarvo on 57 prosenttia.

“Suomalaiset ovat kiinnostuneita kiertotaloudesta ja menestyvät kansainvälisissä vertailuissa digitaalisen teknologian käytössä. Klarna panostaakin jatkossa entistä enemmän second hand -kaupankäynnin sujuvoittamiseen. Julkaisimme jo viime vuonna Ruotsissa Resell-ominaisuuden Klarnan sovellukseen yhdessä Ruotsin suurimman kiertotalouden markkinapaikka Traderan kanssa, jotta käytetyn tavaran kierto helpottuu”, Klarnan Suomen uusi maajohtaja Elisa Christersson kommentoi. 

Milleniaalit aktiivisimpia

Klarnan tuloksista käy ilmi, että sukupolvista milleniaalit ovat nuorempiaan ja vanhempiaan aktiivisempia käytetyn tavaran kauppiaita. 27–42-vuotiaista milleniaaleista 84 prosenttia on ostanut ja 81 prosenttia myynyt käytettyä omaisuutta verkossa.

Vähiten aktiivisia verkon second hand -kauppapaikoilla ovat 59–77-vuotiaat, joista 54 prosenttia on ostanut ja 61 prosenttia myynyt omaisuuttaan verkossa.

Jonkin verran epäluottamusta verkon käytetyn tavaran transaktioihin liittyy. Niistä suomalaisista, jotka eivät olleet ostaneet käytettyä tavaraa verkossa, 43 prosenttia mainitsi, ettei luota myydyn tuotteen täyttävän omia laatuvaatimuksia, ja 40 prosenttia uskoi, ettei ostettu tuote saapuisi perille.

Kyselyyn vastasi vuoden 2023 tammi-maaliskuussa 1013 suomalaista, jotka olivat iältään 18–77-vuotiaita. Maailmanlaajuisesti vastauksia kerättiin 17 maasta: Australia, Itävalta, Belgia, Suomi, Ranska, Saksa, Irlanti, Italia, Alankomaat, Uusi-Seelanti, Norja, Puola, Portugali, Espanja, Ruotsi, Iso-Britannia ja Yhdysvallat.