• Private login

  Continue in browser

  Log in to get an overview of your purchases, upcoming payments and settle them easily with one click.

 • Business login

  Log in to manage your orders, payout reports, store statistics, and general settings.

Svårare att prata pengar än familjeproblem med sin partner, visar ny undersökning

February 26, 2021

klarna-K.jpg

Klarna

Klarna

Att prata pengar med sin partner är svårare än att prata om problem relaterade till hälsa, familj och jobb, visar en ny undersökning från Klarna. En majoritet av svenskarna (58%) skulle välja bort en potentiell partner om de visste att personen inte hade ordning på sin ekonomi. 

Svenskarna tycker det är svårt att prata om privatekonomi med sin partner. I en färsk undersökning har Klarna bett människor i parrelationer att uppge vilka ämnen de tycker är jobbiga att ta upp. Det visar sig att problem relaterade till pengar är det tredje vanligaste problemområdet, före hälsa, familj och jobb. Endast sex- och samlivsproblem upplevs av fler som svårt att prata om med sin partner, enligt undersökningen. 

Klarnas undersökning visar att det är vanligast bland 30-39-åringar och personer som har små barn att uppleva svårigheter med att prata pengar med sin partner. 21% av de svarande i dessa grupper har uppgett detta som ett problem, jämfört med snittet på 13% bland samtliga respondenter. Bland 60-plussare är det endast 6% som tycker att pengar är svårt att prata om.   

- Att pengar är roten till konflikter i många relationer är ett välkänt fenomen. Därför är det många som drar sig för att diskutera ekonomiska spörsmål med sin partner. Men att det skulle vara svårare att prata om än familj och hälsa är överraskande. Det är uppenbart att pengar är ett känsligt ämne som ligger och gror under ytan i många förhållanden. Då hushållsekonomin ofta är som tuffast under småbarnsåren blir det en fråga som oftare leder till diskussion, vilket förklarar varför flest upplever pengar som ett problem att prata om bland småbarnsföräldrar, säger Niklas Gillström, press- och public affairschef på Klarna.

Att ha koll på sina utgifter och ha en ekonomi i balans är viktiga egenskaper för att få till en lyckad relation, visar Klarnas undersökning. Nästan 6 av 10 (58%) av alla singlar i enkäten skulle välja bort en potentiell partner om de visste att personen var oansvarig med pengar och inte hade ordning på sin ekonomi. Kvinnor anser detta vara särskilt viktigt, då 65% undviker potentiella partners som inte har koll på sin ekonomi. Hälften (50%) av männen tycker inte att det är en avgörande egenskap i valet av livskamrat. En annan grupp som tycker det är extra viktigt att deras framtida partner har ordning på sin ekonomi är småbarnsföräldrar, där hela 71% skulle välja bort en person som är oansvarig med pengar.  

Av de respondenter som befinner sig i en relation uppger sex av tio att deras partner är en person som sparar, medan tre av tio tycker att deras partner är slösaktig. Särskilt sparsamma partners har de som är äldre än 60 år, där drygt mer än sju av tio säger att deras partner är sparsam och endast mindre än en av fem upplever sin partner som slösaktig. Något sämre är det i åldersgruppen 30-39 år, där drygt hälften tycker att deras partner är sparsam och mindre än fyra av tio tycker hens partner är slösaktig. 

- Man kan tänka sig att man har bättre förutsättningar för ett lyckat förhållande om man har koll på sin ekonomi. Det blir helt enkelt en sak mindre att tjafsa om med sin partner. Det handlar inte om att man måste tjäna en massa pengar, utan att man är ordningsam med det man har och anpassar sig därefter. Särskilt om man har barn ihop, säger Niklas Gillström.  

Svåraste ämnena att prata om med sin partner:

 1. Problem relaterade till sex: 24%
 2. Samlivsproblem: 19%
 3. Problem relaterade till pengar: 13%
 4. Hälsoproblem: 10%
 5. Familjeproblem: 8%
 6. Jobbrelaterade problem: 4%

Fråga: Vad tycker du är svårast att prata om med din partner? (flerval) 


Om undersökningen
Undersökningen är gjord av YouGov på uppdrag av Klarna och genomfördes 29/1-1/2 2021. Totalt genomfördes 1014 intervjuer via YouGovs panel med personer äldre än 18 år. 

 
För mer information
Niklas Gillström
Press- och public affairschef Klarna
niklas.gillstrom@klarna.com 
0730-81 73 91
 
 
Om Klarna
Klarna är en av världens ledande betalningsleverantörer och en fullt licensierad bank, som vill revolutionera betalningar och banktjänster, och skapa smidigast möjliga shoppingupplevelse för både konsumenter och handlare. Företaget grundades i Stockholm 2005, och är med en nuvarande värdering på drygt 90 miljarder kronor Europas högst värderade privata fintechbolag, och ett av de högst värderade privata fintechbolagen i världen. Klarna erbjuder konsumenter möjligheten att betala nu, betala senare eller dela upp betalningen över tid, vilket ger en enkel, säker och smidig köpupplevelse överallt. Klarna har idag 200 000 anslutna handlare, 3 500 anställda och är verksamt i 17 länder. Bland Klarnas handlare finns varumärken som H&M, IKEA, Expedia Group, ASOS, Michael Kors, Nike, Superdry, Sephora, Samsung, Zara, Boozt, Sonos och Daniel Wellington, som genom Klarnas innovativa shoppingupplevelse erbjuder tjänster som sträcker sig bortom betalningar, och ger konsumenterna möjlighet att ta kontroll över sina personliga ekonomi. För mer information, besök klarna.com.