• Private login

    Continue in browser

    Log in to get an overview of your purchases, upcoming payments and settle them easily with one click.

  • Business login

    Log in to manage your orders, payout reports, store statistics, and general settings.

Svenskar föredrar att handla online: ny data från Klarna belyser dock vikten av både e-handel och fysiska butiker

July 7, 2021

klarna-K.jpg

Klarna

Klarna

Olika produktkategorier

Stockholm, 7 juli - En ny undersökning från Klarna visar att e-handeln ökar, trots att konsumenter återvänder till fysiska butiker. “Nya shoppingvanor har bildats som kommer att bestå och fortsätta utvecklas även efter pandemin”, säger Klarnas expert på konsumentbeteende, Viveka Söderbäck.

Efter mer än ett år av social distansering och restriktioner har skiftet från fysisk handel till e-handel accelererat i snabbare takt än någonsin tidigare. I en ny internationell undersökning från Klarna ser man att svenska konsumenter föredrar att shoppa online i nio av tolv produktkategorier. Tyskland, Norge, Nederländerna och Storbritannien tar andraplatsen med åtta av tolv kategorier.

Betyder detta att man tappat intresset av fysiska butiker? Inte alls. Resultatet av Klarnas undersökning visar att man trots en ökande uppskattning för onlinehandel fortfarande värderar de fysiska butikerna högt. Enligt Klarnas expert på konsumentbeteende, Viveka Söderbäck, har konsumenter saknat de sociala aspekterna av att shoppa i fysiska butiker snarare än själva köpupplevelsen, vilket betyder att nya shoppingvanor har bildats som kommer bestå och utvecklas även efter pandemin.

- Inom en snar framtid kan vi förvänta oss att fysiskt butiksutrymme kommer att spela en större roll som inspirerande showrooms medan köpet oftare görs i den digitala världen. I en mer avlägsen framtid kan vi förvänta oss att återförsäljare introducerar digitala lösningar som avlägsnar osäkerhet genom att erbjuda kunder att prova produkter hemma genom förstärkt verklighet, till exempel prova kläder i virtuella omklädningsrum eller byta ut möbler i sina hem via skärmen på sina mobiltelefoner och plattor. Det här är inte bara en fråga om bekvämlighet, utan ett sätt att möta ökande konsumenters krav på smidiga lösningar, säger Viveka Söderbäck, Klarnas expert på konsumentbeteende.

Fordonsrelaterade produkter, samt smycken och accessoarer har ökat mest i popularitet online den senaste månaden, samtidigt som kategorierna “bilprodukter”, “livsmedel” och ”hem & trädgård” är starka i den fysiska handeln - så här ser återförsäljarna på situationen 

De tre produktkategorierna som konsumenter oftast väljer fysiska butiker för är kategorierna “bilprodukter” (tillbehör och reservdelar), “livsmedel” och “hem & trädgård” medan kategorierna “barnprodukter” och “smycken & accessoarer” gjorde ett tydligt hopp från offline till online jämfört med mars.
- Under pandemin har väldigt många börjat handla mat på nätet, tillväxten har varit enorm. Men majoriteten av köpen sker i fysiska butiker och så kommer det att se ut även framåt. Inte minst många äldre har sett fram emot att gå till butiken och handla igen. Men många har upptäckt fördelarna med att e-handla och vi tror på fortsatt tillväxt på nätet, där online och fysisk handel  kommer att samverka, och där det är viktigt med ett starkt omnikanalerbjudande, säger Thomas Evertsson, vd på Willys.

Om trenden fortsätter i samma riktning kommer en till produktkategori med stor säkerhet bli ännu mer föredragen online; bilprodukter (som idag är stark i fysiska butiker men växer kraftigt online).

- På ABS Wheels har vi märkt av en rejäl ökning i trafik till hemsidan. Räknat på en 12-månadersperiod har vi ökat med 40% i antal unika besökare på webben vilket resulterat i en ökning på 20% i omsättning och fortsatt god lönsamhet. Fler och fler upptäcker hur smidigt det är att beställa reservdelar online utan att du behöver vara ett bilproffs. Brett sortiment och bra priser (hos oss är priserna upp mot 40% lägre jämfört med fysisk butik/verkstad) är anledningarna till varför jag tror att onlinehandeln kommer att växa ännu mycket mer än de ca 15% som idag köper sina däck och fälgar på nätet, säger Andie Lahdo, vd på ABS Wheels. 

Kläder & skor, den kategori som starkast online, köptes ännu mer online än i fysiska butiker den senaste månaden. I maj gjorde nästan hälften av de svenska konsumenterna ett köp online medan en tredjedel handlade i en fysisk butik.

- Vi kan förvänta oss fortsatt tillväxt online för de flesta om inte alla produktkategorier. För vissa inköp föredras fortfarande fysiska butiker, men shoppare väljer den shoppingupplevelse som passar bäst för deras aktuella behov. Den digitala transformationen går snabbt nu, och återförsäljare befinner sig fortfarande tidigt i utvecklingen och utvecklingspotentialen är fortfarande stor i digital handel, säger Viveka Söderbäck.

Kommer intresset för onlineshopping att sjunka i takt med att det pandemiska läget avtar?

 I undersökningen frågade man hur respondenterna tror att de kommer disponera sina köp ett år från nu, och resultatet är tydligt: hälften av konsumenterna i UK, Tyskland och Sverige tror att de kommer göra majoriteten av sina inköp online. Av dessa är majoriteten mellan 26 och 45 år gamla, men äldre är inte långt efter. De är den snabbast växande konsumentgruppen vad gäller onlineshopping.

- Under det senaste året har vi sett många shoppare skifta till onlineshopping. Bland dem finns det ett stort antal äldre medborgare och det verkar som att både yngre  och äldre generationer verkar ha kommit över tröskeln för att komma igång med onlineshopping. Den mer seniora åldersgruppen var den snabbast växande konsumentgruppen online jämfört  med före pandemin, och vi kan förvänta oss att den trenden fortsätter. Man får inte glömma att unga blir äldre”, säger Viveka Söderbäck.

Konsumenter som handlar minst en gång i veckan

Online Fysiska affärer
May 27% 68%
March 18% 52%
Increase MoM +50% +31%
 

Om undersökningen:

Klarnas Shopping Pulse: Sverige är en återkommande kvartalsrapport  som kontinuerligt följer och analyserar shoppingvanor i nio länder över tre kontinenter. Varje rapport har minst 1 000 respondenter i varje land och totalt mer än 9 000 respondenter över hela världen. 1 004 svenska konsumenter deltog under maj och 1 015 under mars. Grupperna  är nationellt representativa och har valts ut av Nepa.