• Private login

  Continue in browser

  Log in to get an overview of your purchases, upcoming payments and settle them easily with one click.

 • Business login

  Log in to manage your orders, payout reports, store statistics, and general settings.

Svenskarnas knep för smartare julhandel: Rea, budget och AI-verktyg

November 16, 2023

klarna-K.jpg

Klarna

Klarna

BlackFriday press 1

Stockholm, Sverige – November 15, 2023 – För många svenskar är årets julhandel redan i full gång. En ny undersökning från Klarna visar att var tredje konsument började med sina inköp redan i september/oktober medan ytterligare 30 procent har planerat att börja julhandla under första halvan av november. Många väljer att börja i tid för att kunna anpassa efter de rådande ekonomiska förutsättningarna. En majoritet (61%) uppger att prisökningarna i samhället påverkar hur man planerar sin julhandel i år. För många innebär det att man kommer att handla färre saker än tidigare (58%), fokusera på budgetvänliga varor (54%) och bara köpa vissa saker om de finns på rea (30%).

Svenskarnas strategier för att shoppa smartare
För att shoppa smartare och få värde för sina pengar trots inflationen väljer många konsumenter att använda sig av en rad olika strategier under årets julhandel.

 • 64 procent kommer att handla på reor
 • 50 procent kommer att sätta en budget att hålla sig inom 
 • 49 procent kommer att använda prisjämförelsetjänster
 • 32 procent kommer att använda rabattkuponger
 • 21 procent tar hjälp av shoppingappar

Fler använder Black Week för planerade inköp
Black Week får därmed stor betydelse för alla de som kommer att handla på reor i samband med julhandeln . 6 av 10 svenskar vet antingen med sig eller tror att de kommer att handla under Black Week  i år. En majoritet (54%) planerar att använda rean för att göra köp som man skulle ha genomfört oavsett, för att få ett lägre pris, vilket är en tydlig ökning från 2022 då endast 36 procent hade motsvarande inställning till Black Week. 

Ytterligare tecken på att många konsumenter har en mer genomtänkt strategi till reaveckan är att 38 procent säger att de bara kommer köpa sådant de faktiskt har råd med, medan nästan 7 av 10 passar på att köpa dyrare saker (exempelvis elektronik, smycken och möbler).

Smartare beslut och färre impulsköp med AI
Mer än var fjärde svensk kan tänka sig att ta hjälp av AI-verktyg under årets julshopping. Många ser AI som ett hjälpmedel för att hitta bättre julklappstips (41%), jämföra priser (56%), hantera budget (27%) och skapa inköpslistor (33%).

En av fem tror även att AI-verktyg kan användas för att minska sannolikheten för att göra impulsköp och istället göra mer genomtänkta inköp.

“Det är glädjande att så många svenskar går in med en medveten strategi inför årets julhandel, där man planerar i förväg, upprättar en budget och använder smarta verktyg för att anpassa sig efter det rådande ekonomiska läget. Att passa på att göra planerade inköp, snarare än att impulsshoppa, är ett jättebra sätt att ta tillvara på Black Friday och Black Week, säger Jesper Eriksson, Sverigechef på Klarna.Om undersökningen:
Resultatet bygger på en enkätundersökning av undersökningsföretaget Nepa med data från över 15,000 konsumenter i åldern 18-75 år, som genomfördes i Sverige, Tjeckien, Frankrike, Tyskland, Grekland, Italien, Polen, Portugal, Rumänien, Spanien, Storbritannien, USA, Norge, Nederländerna och Finland (Oktober 2023).