• Private login

  Continue in browser

  Log in to get an overview of your purchases, upcoming payments and settle them easily with one click.

 • Business login

  Log in to manage your orders, payout reports, store statistics, and general settings.

Rivstart för årets Black Friday: nätförsäljningen ökade med 826 % den första timmen

November 26, 2021

klarna-K.jpg

Klarna

Klarna

image 2

Under fredagens första timme (00-01.00) ökade onlineförsäljningen med 826 procent i Sverige jämfört med en vanlig dag. De mest sålda produktkategorierna under Black Week är barnprodukter, elektronik och hälso- och skönhetsprodukter. Det uppger Klarna som hanterar omkring hälften av alla onlineköp i Sverige.  
 
– Trenden vi sett över flera år är att svenskarnas shopping under denna vecka sprider sig över flera dagar. Nattens siffror tyder på att fredagen fortsätter vara en köpstark dag under veckan. En brasklapp är dock att årets starka köpsiffror för Black Friday delvis kan bero på att löning kom först på torsdagen under årets Black Week, säger Viveka Söderbäck, Klarnas expert på konsumentbeteende. 
 
Kvinnor står för de flesta köpen – köper mestadels barnsaker
Kvinnor har stått för merparten av köpen under Black Week i år – 62 procent av köpen har gjorts av kvinnor och resterande 38 procent av män. Sett till åldersgrupper kan man även se att konsumenter mellan 25-40 år (Millennials) är den grupp som handlat mest och står för 42 procent av alla köp, följt av 41-56-åringar (34%) och åldersgruppen 57+ (17%). 

Vad man köper skiljer sig även något åt mellan män och kvinnor. Kvinnor har främst köpt barnprodukter, elektronik och sport- och fritidsutrustning. Män har handlat inom samma kategorier men istället för sport- och fritidsutrustning har de köpt desto mer inom hälsa och skönhet.

– Det är tydligt att många konsumenter planerar att göra merparten av sin julshopping under Black Week. Vår undersökning* från tidigare i höstas visar att många konsumenter vill ta tillfället i akt att fynda produkter de själva kommer att använda samtidigt som de hittar julklappar till nära och kära under Black Week. Att barnprodukter är den mest sålda produktkategorin under veckan stärker den tesen, fortsätter Viveka

Försäljningen i Halland, Norrbotten och Gotland har ökat mest 
Siffror från veckan visar att försäljningen i Halland, Norrbotten och Gotland ökat mest under Black Week jämfört med en vanlig dag. Vidare har den totala onlineförsäljningen per person varit högst i Stockholm, Norrbottens län och Uppsala län.  

Mest sålda produktkategorier skiljer sig åt runt om i landet: I norra Sverige är sport och fritidsutrustning mest populärt och i södra Sverige är det smycken och accessoarer som sålt bäst. På västkusten och i Stockholm har man främst köpt kläder och skor. Gotlänningarna har framförallt shoppat underhållning.

Vill du veta mer? Få uppdaterad data och konsumentinsikter kopplat till Black Week på: https://insights.klarna.com/black-friday-cyber-monday/
 

* Shopping-Index: Indexet 100 står för de genomsnittliga onlineköp som görs av svenska medborgare. Ett högre eller lägre värde visar om invånarna har köpt mer eller mindre per person än riksgenomsnittet. Indexet justeras efter befolkningens storlek.

Om datan/undersökningen:

Online shopping-data: 
Insikter från Klarnas Shopping data. Klarna har fler än 90 miljoner konsumenter och 250 000 e- handlare globalt, och hanterar uppskattningsvis ungefär hälften av alla transaktioner för svensk e-handel..

* “The State of Smooth – 2021 Holidays Unwrapped”: 
Rapporten är baserad på statistik från Klarnas undersökning och insikter från Klarnas shoppingdata. Vi analyserade: 

 • Resultaten av en undersökning bland 3 506 svenska Klarna-användare i åldrarna 18-66+, som genomfördes i augusti 2021. Definitioner för varje åldersgrupp är Gen Z (18-24); Millennials (25-40); Gen X (41-56); Boomers (57-66).
 • Resultaten av en undersökning bland 1020 svenska konsumenter i åldrarna 18-66 år+, som publicerades i augusti 2021, genomförd av forskningsbyrån Dynata. 
 • De mest sparade objekten Klarnas svenska app mellan januari-juli 2021.
 • Klarnas shoppingdata från onlineköp i Sverige under perioden november och december 2020.