Shop

Sharon Hilgers breekt met conventies

12 maart 2021 - 5 Min. leestijd

klarna-K.jpg

Klarna

Klarna

International-Womens-Week_Sharon-Hilgers_840x474.jpg

Op de schop met 5 vooroordelen over vrouwen

Ze runt een snelgroeiend bedrijf, heeft 15 winkels, een succesvolle webshop en ruim 400 medewerkers in dienst. Sharon Hilgers startte My Jewellery op haar 21e en is inmiddels 31 jaar. Met welke vooroordelen over vrouwen breekt ze en welke ziet ze in haar eigen business? Op de schop met de 5 grootste vooroordelen.

Vooroordeel 1: Vrouwen zijn emotioneler en minder rationeel

‘Ja en nee. Onder emotioneel versta ik jezelf uiten en kwetsbaar opstellen. Bij vrouwen gaat dat natuurlijker. Tegelijkertijd zie ik dat vrouwen dat heel goed aan de kant kunnen zetten.’

‘90% is vrouw en 10% man in mijn bedrijf’

‘In mijn bedrijf is 90% vrouw en 10% man. Ik merk dat vrouwen het sneller aangeven als hen iets dwarszit. Dat is positief. Daarmee haal je de angel eruit, kom je tot een betere samenwerking en een beter eindresultaat.’

Durf je kwetsbaar op te stellen

‘Als ondernemer vertrouw én vaar ik op mijn gevoel. Ik zeg bijvoorbeeld snel ‘Het zit me niet lekker’. Ik zie mannen struggelen met het uiten van dat soort gevoelens. Kwetsbaarheid maakt je niet slap maar juist sterk. Daarin kunnen we juist meer supportive zijn naar mannen.’

#levensles – Zoek de oplossing in jezelf

‘Het is menseigen om bij een vervelende situatie extern te kijken. Terwijl heel veel oplossingen in jezelf zitten. Je kunt jezelf als slachtoffer van de situatie zien of denken: ‘Hoe ga ik hiermee om?’ Dan kom je sneller tot een werkende oplossing. Dat maakt je sterker.’

Vooroordeel 2: Vrouwen zijn geïnteresseerd in ‘mensen’, mannen in ‘dingen

‘Ben ik het niet mee eens, dat ligt aan de persoonlijkheid. De één wordt blij van spullen, de ander van samenwerken. Dat zie ik bij mannen én vrouwen.’

Klarna_2021_Blog_Image_IWW_MyJewellery_840x474_v1.jpg

Vooroordeel 3: Mannen zijn ambitieuzer dan vrouwen

‘Dat denk ik niet. Ik denk vooral dat mannen hun ambities makkelijker uiten en onze maatschappij het meer accepteert als een man zijn ambities hardop roept.’

#ondernemerstip – Maak jezelf weerbaar

‘Als je de ambitie hebt om een bedrijf op te richten, moet je zorgen dat je weerbaar bent voor de reacties en meningen van anderen. Ik krijg weinig begrip van mensen die niet weten wat het inhoudt om een snelgroeiend bedrijf op te bouwen. Je moet er veel voor laten. Als iedereen naar een festival ging, deed ik een inkooptrip of bezichtigde ik een winkel.’

#ondernemerstip – Denk 10 stappen vooruit

‘Er is altijd concurrentie dus je moet 10 stappen vooruitlopen en altijd aan staan. Op zaterdagochtend denk je niet: ‘Lekker weekend!’ Je levert vrije tijd in als je echt iets wilt bereiken. Tegelijkertijd is het de uitdaging om te ontspannen zodat je hoofd helder blijft.’

Op je hoogtepunt: wel of geen kinderen

‘Na 8 à 10 jaar ervaring zit je op het hoogtepunt van je carrière en ben je rond de 30 jaar. Een leeftijd waarop je ook privé gaat kijken wat je wilt, wil je wel of geen kinderen? En als je ze wilt, hoe je dat managet met een zware functie of een eigen onderneming. Dat zijn levensvragen waar ik nu wel mee struggle.’

Vooroordeel 4: Vrouwen kunnen minder goed onderhandelen

‘De vrouwen met wie ik samenwerk bij Sales vind ik daar heel goed in. Ze onderhandelen met veel tact. Het is persoonlijk, gevat maar ook doelgericht.’

Onderhandelen als werkgever

‘Als ik mensen aanneem dan onderhandelen mannen niet per definitie beter dan vrouwen. Dat verschil zit in leeftijd, werkervaring en de functie. In een sollicitatiegesprek wil ik iemands enthousiasme voelen. Dat is het belangrijkste. Sterker nog, als iemand te zakelijk is, schrikt mij dat af. Ik geloof dat succes volgt als je het naar je zin hebt. Enthousiasme komt van binnenuit, niet uit je portemonnee.’

Vooroordeel 5: Vrouwen kunnen privé en werk niet gescheiden houden

‘Dat kunnen ze heel goed. Mijn moeder en zus werken ook in het bedrijf. Zij managen de styling en fotografie in de showrooms en winkels. De eerste paar jaar zat werk meer in privé dan andersom. Als we elkaar in het weekend zagen ging het gesprek snel over werk. Ik vind het ook helemaal niet verkeerd als je privézaken deelt met je collega’s. Dat zorgt juist voor verbinding en dan vind je elkaar ook sneller in de samenwerking.’

Gouden tips

Tot slot de gouden tips van Sharon voor een kick-ass carrière en leuk leven!

  • Doe iets wat je héél erg leuk vindt, of dat nu als zzp’er is, in een bedrijf of met eigen onderneming. Start ergens, vergroot dat uit en haal het maximale eruit.

  • Zoek de oplossing in jezelf. De situatie kun je niet veranderen, wel hoe jij ermee omgaat.

Blijf op de hoogte

Exclusieve deals en winacties van de mooiste brands rechtstreeks in je inbox? Schrijf je in voor de Klarna nieuwsbrief en mis niets!

Volgende

Copyright © 2005-2024 Klarna Bank AB (publ). Headquarters: Stockholm, Sweden. All rights reserved. Klarna Bank AB (publ). Sveavägen 46, 111 34 Stockholm. Organization number: 556737-0431