• Persoonlijke login

    Ga verder in browser

    Log in en krijg een overzicht van je bestellingen, de aankomende betalingsdatum en betaal ze met één klik op de knop.

  • Zakelijke login

    Log in om je bestellingen, uitbetalingen, statistieken en algemene instellingen te beheren.

12 nov. 20214 Min. leestijd

Hoe Klarna haar klanten beschermt en fraude voorkomt?

Klarna

bij Klarna

Bij Klarna staat het belang van onze consumenten altijd voorop. Daarom praten we je in deze blog graag bij welke stappen wij nemen om fraude te voorkomen. Helaas is fraude ook in onze branche een issue dat regelmatig voorkomt. Criminelen zijn voortdurend bezig om op slinkse manieren aan geld of dure artikelen te komen. We willen dat je met Klarna op een veilige zorgeloze manier kunt shoppen en dat je beschermd bent tegen verdachte activiteiten.

Wat doet Klarna om fraude te voorkomen?

Bij Klarna hebben we allerlei maatregelen getroffen om onze klanten te beschermen en te voorkomen dat onbevoegden ongeautoriseerde aankopen doen. We kunnen hierover niet alle details delen, omdat we fraudeurs niet wijzer willen maken, maar over een aantal zaken kunnen we je wel meer informatie geven:

1. Risicoanalyse.

We hebben in de afgelopen vijftien jaar een zeer geavanceerde zoekmachine ontwikkeld die ons helpt om in onze systemen mogelijke risico’s snel op te sporen en zo nodig in te grijpen. Wij zetten hoogwaardige detectietechnologie in om frauduleus gedrag op te sporen. Ook maken we gebruik van interne algoritmes en risicomodellen in combinatie met data van derde partijen om patronen van fraude te herkennen en pogingen tot fraude te voorkomen. Zodra iemand een bestelling probeert te plaatsen, checken we een grote hoeveelheid datapunten in combinatie met relevante gegevens van onder meer de (lokale) overheden, retailers en logistieke partners waarmee we samenwerken om deze data te verifiëren en te beoordelen of het om een betrouwbare transactie gaat.

2. Identiteitscontrole.

We verifiëren de identiteit en het adres van onze consumenten op basis van externe databronnen, inclusief een check op eerder betaalgedrag. Dit kan variëren van een softe tot een harde check, afhankelijk van het Klarna-product dat wordt gebruikt. Bij ‘Betaal Later’ is dit een softe check, waarbij alle controles ‘achter de schermen’ worden gedaan. Wanneer het niet mogelijk is om persoonsgegevens en andere informatie te verifiëren via onafhankelijke dataleveranciers, kan er niet met Klarna worden betaald. Better safe than sorry.

3. Autorisatie.

Soms is het nodig om aanvullende checks uit te voeren om het risico op fraude vast te kunnen stellen. In dat geval zetten we aanvullende autorisatie-tools in. We vragen om extra informatie van consumenten om hun identiteit te verifiëren. Dit gebeurt direct in het checkout proces. We versterken deze security-checks voortdurend. Zo hebben we onlangs One Time Passwords geïntroduceerd om de identiteit van consumenten tijdens een aankoop te kunnen verifiëren. Als we vaststellen dat iemand de gegevens van een andere persoon misbruikt om een aankoop te doen bij Klarna, doet ons team er alles aan om de transactie te stoppen of ongedaan te maken. We werken samen met retailers en logistieke partners om er zo nodig zelfs voor te zorgen dat verzonden pakketten worden onderschept.

4. Buyer Protection Policy.

Als betaaldienst neemt Klarna pogingen tot fraude uiterst serieus. Daarom monitoren onze teams onze systemen 24/7 om eventuele pogingen direct in de kiem te kunnen smoren. Met onze Buyer Protection Policy – een service die je bij elke aankoop via Klarna standaard krijgt – nemen we alle verantwoordelijkheid voor de risico’s die zich tijdens transacties kunnen voordoen. Klarna’s beleid waarborgt dat je nooit betaalt voor aankopen die je niet hebt gedaan. Daarom is het ook in ons eigen belang om elke poging tot fraude de kop in te drukken.

Detecteren, Analyseren en Evalueren.

Elk slachtoffer van fraude is er één te veel. Daarom doen we er alles aan om ongeoorloofde inbreuken op ons systeem te voorkomen. Hoewel onze processen er op het eerste gezicht soepel en eenvoudig uitzien, doen we er zoals je hebt gelezen achter de schermen alles aan om zulke pogingen de kop in te drukken. Deze optelsom van maatregelen stelt Klarna gelukkig in staat om het overgrote deel van verdachte transacties te onderscheppen.

Meer informatie.

Meer informatie over internetfraude vind je hier. Heb je het vermoeden dat je het slachtoffer bent van fraude of wil je advies over hoe je dit kunt voorkomen? Meld je probleem hier en ontvang hulp en advies op basis van jouw probleem. Via deze link vind je nog meer handige linkjes voor als je een probleem of vermoeden hebt: https://www.safeonweb.be/nl/nuttige-links.