• Private login

    Continue in browser

    Log in to get an overview of your purchases, upcoming payments and settle them easily with one click.

  • Business login

    Log in to manage your orders, payout reports, store statistics, and general settings.

23 aug. 2023

Europa färgas rosa: Stark tillväxt för Klarna på Europas nyckelmarknader

Stockholm 23 augusti 2023 - Klarna redovisar en imponerande tillväxt i Europa. Under det andra kvartalet i år steg total försäljningsvolym med 14 procent jämfört med samma period 2022. Detta samtidigt som den europeiska e-handeln i stort bara växte med en procent under samma period*. Sedan 2020 har Klarna lanserats på 11 nya europeiska marknader, senast i Rumänien och Tjeckien. Klarna har nu över 100 miljoner europeiska användare samt partnerskap med över 470 000 återförsäljare, inklusive nya avtal med bland annat TIER, MandMDirect och Deichmann som sträcker sig över flera marknader.

Samtidigt som flera mindre BNPL-aktörer lämnar europeiska marknader på grund av tuffa ekonomiska förhållanden, är Klarna fast beslutna att fortsätta investera och växa. Fokus ligger på att skapa starka relationer med nya kunder samt bygga tillit och lojalitet som får kunderna att återvända, gång efter gång. En färsk undersökning från Klarna** visar att 74% av de europeiska kunderna använder Klarna minst en gång i månaden. Det vanligaste skälet som anges till att välja Klarna är tillit, tätt följt av enkla betalningar.

"Det är fantastiskt att se denna enastående och ihållande tillväxt i Europa, med GMV som ökar med 14% i regionen. Medan andra mindre spelare drar sig tillbaka eller lämnar helt, dubblar vi insatsen och stärker vår position i både Europa och USA," säger Sebastian Siemiatkowski, VD på Klarna.

En tredjedel väljer att betala direkt 

Även om Klarna är mest känt för sina BNPL-produkter så har även betalsättet “Betala direkt” introducerats på samtliga europeiska marknader. Detta står nu för omkring en tredjedel av alla transaktioner. Konsumenter som väljer att checka ut med Klarna kan alltså välja mellan att betala hela beloppet direkt eller över tid - helt räntefritt. Detta gynnar även återförsäljarna som kan erbjuda en smidig betalningsprocess och fler valmöjligheter för konsumenterna.

Klarna är även drivande i skiftet från sök- till rekommendationsbaserad shopping. Ett exempel är den nya Klarna-appen med sin AI-drivna feed av relevanta och personligt anpassade produktrekommendationer, som uppdateras i realtid. Klarna har även inlett ett samarbete med OpenAI för att kunna erbjuda kurerade produkter och rekommendationer till användare som frågar efter shoppingtips och inspiration via ChatGPT.

280 miljoner klick

Utöver nya produkter och tjänster riktade mot konsumenten så drar fler återförsäljare nytta av Klarnas marknadsföringslösningar, som har visat sig driva tillväxt, lojalitet och konvertering. Klarnas utbud av marknadsföringstjänster ger varumärken möjlighet att dra nytta av Klarnas omfattande nätverk av miljontals lojala kunder, genom premiumplaceringar i Klarna-appen, engagerande CRM-kampanjer med mera. Hittills i år har Klarna levererat över 280 miljoner klick från europeiska kunder vidare till återförsäljare.

Klarna erbjuder ytterligare verktyg som hjälper återförsäljare att växa, så som Klarnas kreatörsplattform, som optimerar marknadskampanjer genom att matcha kreatörer med återförsäljare. Lydia Tomlinson, Lovisa Barkman och NISI är exempel på influencers som är anslutna som Klarna Creators, och en rad varumärken har sett en tresiffrig intäktsökning efter genomförda kampanjer. 

*https://www.salesforce.com/uk/blog/2023/07/uk-Q2-shopping-index-results-blog

**Undersökningen genomfördes i juli 2023 och totalt deltog 10 000 Klarna-konsumenter i Europa mellan 18 och 77 år.