Shoppa

 • Logga in som kund

  Webbversion
 • Logga in som handlare

  Logga in för att hantera dina beställningar, utbetalningsunderlag, statistik och allmänna inställningar.

Bakom kulisserna med Årets Klarnaut

13 oktober 2023 - 1 min lästid

klarna-K.jpg

Klarna

Klarna

Onno-1.jpg

Det här blogginlägget har översatts från engelska för våra svenska läsare.

Onno Vos är näst på tur i vår serie där vi presenterar några av alla dom som gör Klarna till det företag vi är. Onno är inte bara en fantastisk talang. Han är också nyligen utnämnd till Årets Klarnaut. Utnämningen skedde under Smoooth Week, vår årliga konferens där vi samlar alla våra medarbetare från världens alla hörn. Onno är en långvarig Klarnaut som har tagit en inte helt given karriärväg och vi är så stolta över att kunna berätta mer om hans inspirerande resa och få ta del av hans insikter nedan.

 

Hej Onno, trevligt att träffas, kan du berätta lite om dig själv?
Hej, jag heter Onno Vos, är 34 år gammal och jobbar som Lead Engineer på Klarna i Stockholm, Sverige. Jag har varit på Klarna i ungefär 11 år, uppdelat i två omgångar.

 

Vad fick dig att börja jobba på Klarna?
Jag skulle vilja skriva om frågan till “Vad inspirerade dig att stanna på Klarna?” för att få ett mer nyanserat svar. När jag först började på Klarna 2012 var det ärligt talat tänkt att vara en “tillfällig grej” innan jag skulle fortsätta med min master på Stockholms universitet. Jag började inom servicecenter, innan jag gick vidare till att arbeta mer med analys och automatisering av vårt servicecenter för att därefter fortsätta min resa inom programmering och produktutveckling. Anledningen till att jag stannade på Klarna var att jag såg många olika möjligheter att växa och bestämde mig för att utforska det. På Klarna uppmuntras anställda att ta “the irregular path” (ung. den ovanliga karriärvägen), och 11 år senare fortsätter jag att upptäcka spännande och intressanta utmaningar att hitta lösningar på. Och det fortsätter att inspirera och utmana mig i mitt dagliga arbete.

 

Kan du beskriva arbetet på Klarna med 3 ord?
Spännande, utmanande och givande.

 

Vad ville du bli som liten?
Jag ville bli detektiv. Jag älskade att titta på kriminalprogram och drömde alltid om att bli detektiv och lösa stora brott.

 

Vad älskar du mest med ditt jobb?
Att lösa komplexa problem inspirerar och utmanar mig. Om någon säger till mig: “Det här problemet är för komplext för att lösas inom en rimlig tid”, hittar jag tillsammans med mina kollegor ett sätt att få det gjort i alla fall.

 

Onno-and-Sebastian-1.jpeg

 

Hur ser din vardag ut?

 • Först och sist: Jag gillar att starta och avsluta dagen på samma sätt. Genom att gå igenom olika Slack-kanaler för att hålla mig uppdaterad om allt som händer.

 • På morgonen: Vi inleder alltid med en standup där vi diskuterar både vad vi har gjort och vad vi ska arbeta med. Det är en mångårig tradition att jag säger “Happy hunting!” i slutet av standupen, vilket kickstartar dagen.

 • På eftermiddagen: Den “hunting” jag i slutändan ägnar mig åt är dom uppgifter som är aktuella för dagen, veckan eller månaden. För närvarande innebär det en hel del läsning, spontana diskussioner och schemadesign.

 • Slutet av dagen: Tillbaka på Slack, städar upp för en ny dag och om det är något jag vill diskutera med teamet nästa dag brukar jag lämna ett meddelande i Slack som ämnen för nästa standup.

 

Vad arbetar du med just nu?
Just nu arbetar jag med ett projekt som kommer att underlätta att Klarnas fortsatta tillväxt sker på ett tekniskt skalbart sätt. Det handlar just nu om att standardisera både infrastruktur och dataflöden över hela organisationen.

 

Vad gjorde du för att få utmärkelsen Årets Klarnaut under Smoooth Week?
Jag är involverad i många projekt, incidenter och forum som berör många delar av verksamheten och som är viktiga för Klarna. Eftersom jag har varit på Klarna under så lång tid har jag också en hel del insikter och kunskap att bidra med inom dom här områdena. Jag tror att det här priset har mycket med det att göra.

Dessutom var jag också en viktig del av ett stort datamigreringsprojekt, vilket är min, och naturligtvis teamets, största prestation på Klarna hittills.

Innan dess migrerade vi en viktig databas från en till största delen internt byggd lösning baserad på Mnesia till en branschstandard Postgres med noll stilleståndstid. Det var ett långvarigt och extremt utmanande projekt, både ur arkitektonisk synvinkel och ur tillförlitlighetssynpunkt.

 

🗣️

 

Onno-award-1.jpeg

 

Om du kunde bjuda 3 gäster på middag, vilka skulle du välja och varför?

 1. Gustavo Tosta (Guga Foods / Sous Vide Everything)

 2. Roel (Pitmaster X)

 3. Heston Blumenthal

Att ha en middagsbjudning med tre kockar som jag har följt i många år och som inspirerar mig regelbundet i min egen matlagning skulle vara en fantastisk möjlighet.

 

Vilket är ditt favoritköp som du har gjort med Klarna?
Att döma av mina middagsgäster skulle det säkert inte förvåna någon när jag säger att mitt favoritköp som jag gjort med Klarna är min grill.

 

Vem är din förebild?
Jag har egentligen ingen förebild, däremot kan jag ha en förebild beroende på situation. Jag tar olika delar från människor omkring mig och hämtar inspiration i olika former från var och en av dom. Kollegor, vänner och familj fungerar alla som förebilder på sitt eget unika sätt.

 

Vilket är ditt bästa Klarna-minne?
Vi hade en offsite på en kollegas lantställe för många år sedan där vi designade ett enhetligt dataflöde som kom från två helt olika system. Det gjorde det möjligt för Klarna att bygga en mängd olika system med låg komplexitet och minimal fördröjning för datauppdateringar. Den första dagen avslutades med en BBQ, några drinkar och bad i Stockholms skärgård. Sedan fortsatte vi med schemadesignen till sent inpå kvällen. Offsiten var inte bara en fantastisk tid att lära känna varandra bättre. Det var också extremt produktivt och på två dagar lyckades vi designa dataflödet som gjorde det möjligt för direkt implementering.

 

Onno-offsite.jpg

 

Och med det rundar vi av vårt andra blogginlägg i den här serien, som ger ett möte med flera medarbetare som driver Klarnas framgång. Håll utkik efter fler inspirerande berättelser och insikter bakom kulisserna under dom kommande veckorna. Se till att komma tillbaka nästa vecka för mer!

Nästkommande

Copyright © 2005-2024 Klarna Bank AB (publ). Headquarters: Stockholm, Sweden. All rights reserved. Klarna Bank AB (publ). Sveavägen 46, 111 34 Stockholm. Organization number: 556737-0431