10 mrt. 20214 Min. leestijd

Dé tips voor een kick-ass carrière van Stefanie Richheimer

Klarna logo

door Klarna

Vandaag in de spotlights:
Stefanie Richheimer, VP Western Europe van Mollie

Stefanie speelde als 17-jarige een goed potje tennis, won daarmee een studiebeurs en vertrok naar Amerika. Met een bachelor Liberal Arts op zak betrad ze één van Amerika’s grootste warenhuisketens Rich’s, inmiddels bekend als Macy’s. Tijdens haar traineeship werd ze de gevreesde Amerikaanse werkmentaliteit de baas, richtte achtereenvolgend verschillende techbedrijven op, verhuisde terug naar Nederland en staat inmiddels aan het roer bij Mollie als vice-president Western Europe. Ontdek haar belangrijkste tips voor een kick-ass carrière.

De 8 belangrijkste lessen uit de carrière van tech-woman Stefanie Richheimer

 1. Je hoeft het niet alleen te doen
  ‘Dat had ik graag in het begin van mijn loopbaan gehoord. Ik dacht dat ik alles moest kunnen, dat is niet waar. Mensen verwachten niet dat je alles weet als junior. Samen weet je meer en kom je tot de beste ideeën.’
 2. Gebruik je Hollandse nuchterheid
  ‘Tijdens mijn traineeship in Amerika, inmiddels 30 jaar geleden, liep je op iedere afdeling mee. Zo stond ik op een dag in de winkel toen collega’s onrustig werden en fluisterden ‘She’s coming, she’s coming.’ Het volgende moment kwam de bazin de afdeling op met een stok. Ik wist niet wat ik meemaakte. Alles wat niet recht stond gooide ze om.’

  ‘Met een stok sloeg ze alle rekken om die niet recht stonden’

   

  ‘Toen ik later bij haar op kantoor moest komen, was het donker en zat ze met haar rug naar me toe. Ze creëerde een onveilige werksfeer. Ik was niet bang of onder de indruk, daarin heeft mijn Hollandse nuchterheid erg geholpen.’

 3. Focus op performance
  ‘Als vrouw in de techindustrie moet je erboven uitsteken. De werkervaring in Amerika heeft me daarbij geholpen. Alles was daar destijds gefocust op performance, twee weken onderpresteren kon tot je ontslag leiden. Het menselijke stuk ontbrak hierin, maar de scherpe focus op resultaten heb ik hieruit meegenomen.’
 4. Zoek de samenwerking op
  ‘Ik heb altijd de samenwerking opgezocht. Energie brengen naar anderen is enorm waardevol. Samen weet je veel meer, kom je tot betere resultaten en het verhoogt je werkplezier. Als ik nu berichtjes krijg van mensen waarmee ik jaren geleden heb samengewerkt of die ik heb gecoacht, krijg ik daar nog steeds heel veel energie van.’

  ‘Je hebt je vrouwelijke charmes niet nodig. Handel vanuit je kennis en kunde’

   

 5. Durf te zijn wie je bent
  ‘Vrouwen in de tech zijn schaars. Ik heb meerdere vrouwen gecoacht en mijn advies is om in de eerste plaats vooral jezelf te zijn. Verleg de focus van vrouw zijn naar wie je bent als persoon. Daarmee verplaats je ook de aandacht van de mensen met wie je samenwerkt.’
 6. Handel vanuit je kennis en kunde
  ‘In mijn carrière heb ik vrouwen gezien die gebruik maakten van hun vrouwelijke charmes, dat is niet nodig. Ga daar nooit in mee. Handel vanuit je kennis en kunde, dan ben je een volwaardige gesprekspartner.’

  ‘Problemen zijn er toch wel, het is veel interessanter om in oplossingen te denken’

   

 7. Stel je vizier open
  ‘Je hebt een stip op de horizon, maar je weet niet wat er op je pad komt dus laat dat open. Anders mis je misschien hele mooie kansen. Zorg dat je gedurende de weg openstaat voor veranderingen. Beweeg mee met nieuwe ontwikkelingen. Problemen zijn er toch wel, het is veel interessanter om in oplossingen en kansen te denken.’
 8. Daag jezelf uit en kom uit je comfortzone
  ‘Veel mensen zijn tot veel meer in staat als ze buiten hun comfortzone treden. Daar heb ik veel mensen in gecoacht. Zelf zoek ik die actief op. Doe vandaag nog iets wat je spannend of eng vindt. Je zult jezelf verbazen!’

 

Maak veel fouten, dan kom je verder
‘Tijdens mijn eerste loopbaan had ik graag gehoord dat je niet bang hoeft te zijn om fouten te maken. Hoewel dat met de kennis van nu enigszins tegenstrijdig is, want om fouten te maken heb je een veilige werkomgeving nodig. Die was er niet, maar ik kies ervoor om het positieve eruit te halen. Zelf heb ik als leidinggevende nooit een eigen kantoor willen hebben, ook niet in mijn eigen bedrijven. Ik geloof in de Amerikaanse perfomance mentaliteit, maar dan met een Hollands sausje nuchterheid, menselijkheid en teamwork.’

Wat doet Mollie voor consumenten?

Stefanie: ‘Mollie biedt alle betaalmogelijkheden voor webshops. We verwerken en incasseren alle betalingen en zorgen ervoor dat de payment check out zo soepel mogelijk verloopt. Daarom zie je Mollie of Stg Mollie Payments op je bankafschrift staan. Binnen Mollie ben ik VP Western Europe en verantwoordelijk voor sales in Nederland, België en Frankrijk.’

 

 

Meld je aan

Blijf op de hoogte met de Klarna nieuwsbrief en ontvang exclusieve deals, speciale winacties en nieuwe features rechtstreeks in je inbox.

Volgende

Featured
15 dec. 20225 Min. leestijd
Featured
30 nov. 20223 Min. leestijd
29 nov. 20222 Min. leestijd

Copyright © 2005-2023 Klarna Bank AB (publ). Headquarters: Stockholm, Sweden. All rights reserved. Klarna Bank AB (publ). Sveavägen 46, 111 34 Stockholm. Organization number: 556737-0431