Inloggen

Word de customer journey goeroe van online shoppen

Optimaliseer de customer journey voor hogere conversie en blije klanten

De online shopper wil op zijn wenken bediend worden. Om de consument van dienst te kunnen zijn, is het daarom belangrijk dat het shopproces zo eenvoudig en prettig mogelijk is. Het is de bedoeling dat de klant na het plaatsen van de bestelling in een blije en voldane roes verkeert. Dit omdat een vervelende shopervaring funest kan zijn voor het succes van een webshop. Meer dan een derde van de shoppers maakt een aankoop niet af door een stressvolle online shopping ervaring. In dit artikel geven we je daarom in samenwerking met Business School Beeckestijn praktische tips over hoe je in een ware customer journey goeroe van online shoppen verandert.

Velden die gemarkeerd zijn met een * zijn verplichte velden.